Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν από το πρωί σήμερα, ανήμερα, της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια και με φόντο ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας, τον πυροβολισμό 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη

Ads

Την αρχή έκαναν οι μεσημεριανές μαθητικές και φοιτητικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας η μεγάλη πορεία στην οποία καλούσαν διάφορες συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία. Η πορεία, μια από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων, ξεκίνησε από τα Προπύλαια κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα από την οδό Σταδίου. Στη συνέχεια ένα μέρος των διαδηλωτών πήγε στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις. Με την ολοκλήρωση των πορειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν επεισόδια με εκτεταμένη χρήση χημικών, αύρες και μολότοφ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ υπήρξαν 16 προσαγωγές στην Θεσσαλονίκη και 19 προσαγωγές στην Αθήνα.

Πολλές οι καταγγελίες για νέα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Χάος επικράτησε σε πολλα σημεία γύρω από τα Εξάρχεια, καθώς η αστυνομία έδωσε στην κυκλοφορία δρόμους, στους οποίους εγκλωβίστηκαν οδηγοί, πνιγμένοι σε καπνούς και χημικά από τα ΜΑΤ.