Ξεκίνησαν από τις 12 το πρωί και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι κινητοποιήσεις μνήμης για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια και με φόντο ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας κατά ανηλίκου στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Την αρχή έκαναν οι μαθητικές και φοιτητικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Μαζική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία των μαθητών και φοιτητών στην Αθήνα, όπου ξεκίνησαν από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Με συνθήματα μνήμης και τιμής στον Αλέξη, αλλά και ενάντια στην καταστολή και την αστυνομική βία, με αναφορές στο χθεσινό περιστατικό με τον 16χρονο Ρομά.

Ads

image 

image 

image 

Το καλλιτεχνικό δρώμενο

Νωρίτερα, μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών πραγματοποίησαν ένα ιδιαίτερο δρώμενο στο σημείο της δολοφονίας, παρότι εμποδίστηκαν από αστυνομικούς που δεν τους επέτρεψαν να πάνε στο θεατράκι στο Στρέφη.

Στο θεατρικό δρώμενο οι μαθητές, τιμούν τον Αλέξη, καυτηριάζουν την αστυνομική βία και τη στάση των ΜΜΕ, ενώ δηλώνουν παράλληλα την αλληλεγγύη τους σε εκείνα τα ενημερωτικά μέσα που προσπαθούν να αναδείξουν τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση.

image 

image

Και στη Θεσσαλονίκη

Μαζική η πορεία των μαθητών και φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

image

image 

image


 

Πορείες το απόγευμα και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στη μνήμη του Αλέξη είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και το απόγευμα στην Αθήνα και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, ενώ τα καλέσματα συνδέουν και επικαιροποιούν το μήνυμα ενάντια στην αστυνομική βία, στο φόντο της χθεσινής απόπειρας ανθρωποκτονίας του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό κατά την καταδίωξή του όταν επιχείρησε να διαφύγει από πρατήριο καυσίμων χωρίς να πληρώσει.

Στην Αθήνα, στις 18:00 είναι το κάλεσμα πάλι στα Προπύλαια από διάφορες συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία.

«Δρακόντεια» είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει σχεδιάσει η αστυνομία για την επέτειο μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Στην Αθήνα προβλέπεται να συμμετάσχουν 4.000 αστυνομικοί από Υπηρεσίας Τάξης και Ασφάλειας και θα ενισχυθούν και από διμοιρίες από την επαρχία, ενώ θα χρησιμοποιηθούν για την επίβλεψη των πορειών drones, τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και τα υδροβόλα οχήματα «Αίαντες» εφόσον χρειαστούν για καταστολή.

Σημειώνεται ότι, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα πραγματοποιούνται και προληπτικές προσαγωγές υπόπτων.

Αντίστοιχα αυστηρά μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για άλλες πόλεις της χώρας που έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχες διαδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Το χρονικό της δολοφονίας [Ντοκιμαντέρ]