Κλειστά παραμένουν και σήμερα τα φαρμακεία του Πειραιά, ενώ από αύριο ξεκινά η πρώτη τριήμερη απεργία που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος χθες. Σε τριήμερη πανελλαδική αποχή προχωρούν από σήμερα και οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, πλην των Αθηνών ενώ οι μηχανικοί απέχουν από τις δημοπρατήσεις έργων, διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων.

Ads

Την επόμενη εβδομάδα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα προχωρήσει σε νέα συνεδρίαση για να αποφασιστεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Για ρητή απόφαση της κυβέρνησης που αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και κάλεσε τους φαρμακοποιούς να «κατανοήσουν το ρόλο τους» όταν μάλιστα -όπως είπε- ασκούν ένα επάγγελμα για το οποίο τους παρέχεται άδεια κατά παραχώρηση από την ελληνική πολιτεία.

Κινητοποιήσεις δικηγόρων

Σε τριήμερη πανελλαδική αποχή προχωρούν από αύριο Τετάρτη οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, πλην των Αθηνών ενώ η Ολομέλεια τους ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Ο δικηγορικός σύλλογος Αθήνας θα λάβει τις αποφάσεις του την Τετάρτη.

Ads

Απέχουν οι μηχανικοί από τις δημοπρατήσεις έργων

Σε συμβολική αποχή από τις δημοπρατήσεις έργων σε όλη τη χώρα κατεβαίνουν σήμερα οι μηχανικοί όλης της χώρας, ως πρώτο βήμα διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη σπίλωση του ρόλου τους.
Θα ακολουθήσει το κλείσιμο του ΤΣΜΕΔΕ, του ασφαλιστικού φορέα των μηχανικών, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Αφορμή, το νομοσχέδιο για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού και την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, αλλά το Τεχνικό Επιμελητήριο θεωρεί ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματος, λόγω της μείωσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και των κονδυλίων για την έρευνα και την καινοτομία.

Το ΤΕΕ επισημαίνει τη συνεχή υποβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ αφήνει αιχμές προς την κυβέρνηση ότι επιφυλάσσει ευνοϊκή μεταχείριση για τις κλειστές αγορές, όπως αυτή των δομικών υλικών, τα καρτέλ και τις τράπεζες. Κάνει επίσης λόγο για άδικο και στρεβλό φορολογικό πλαίσιο, αναφέροντας μάλιστα ότι είναι υπεύθυνο «για την ώθηση του κλάδου σε μη επιθυμητές καταστάσεις».

Στάση εργασίας στα ΜΜΜ

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 12.00 θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τρίτη οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό, λόγω γενικής συνέλευσης. Στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.30 την Τετάρτη και την Πέμπτη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία. Τις ίδιες ημέρες στάση 11.00 με 15.00 θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϋ.

Στο μεταξύ, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματίων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα καλεί σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σήμερα το απόγευμα, στις 18.00, στα Προπύλαια.

Ερώτηση Τσίπρα στη Βουλή για τις αυξήσεις στα εισιτήρια

Για «εξοντωτικές αυξήσεις» στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και των διοδίων στις εθνικές οδούς αναντίστοιχες της ποιότητας των δρόμων, που δρομολογεί η κυβέρνηση από την 1η Φεβρουαρίου – παράλληλα με τις αυξήσεις των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ – κάνει λόγο σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ρωτά τον κ. Παπανδρέου τι μέτρα θα λάβει ώστε να αποτραπεί η νέα αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων αλλά και «κάθε απόπειρα» ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών και επίσης αν προτίθεται να καταγγείλει τις συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρείες στις εθνικές οδούς για την είσπραξη των διοδίων που δεν έχουν τηρήσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις;

Διαβάστε επίσης:
Μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων ξεκινά εντός της εβδομάδας