Η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συζητήθηκε σήμερα, αποφάσισε την πραγματοποίηση τριήμερης πανελλαδικής απεργίας αρχής γενομένης την Τετάρτη, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου προς συζήτηση στη Βουλή. Η τριήμερη απεργία θα επαναληφθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως και στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ads

Πάντως ότι οι φαρμακοποιοί ενημερώνουν πως πρόκειται να συνεχίσουν να λειτουργούν τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία, για τα καλύπτονται επείγοντα περιστατικά.

Σημειώνεται ότι η τελευταία απεργία των φαρμακοποιών ήταν τουλάχιστον πριν 10 χρόνια. Οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι στις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, οι οποίες προβλέπουν τα εξής:

  • Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.
  • Αλλαγή πληθυσμιακού κριτηρίου (ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους από 1.500 που ισχύει σήμερα).
  • Πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων για το Σάββατο, τη Δευτέρα και την Τετάρτη.
  • Η μεσοσταθμική έκπτωση των φαρμακείων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχεται στο 4,5%.
  • Οι συμπράξεις, συνεταιρισμοί και εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών επιτρέπονται

«Οι μέρες από την Τετάρτη και μετά, θα είναι μέρες απεργιών και κινητοποιήσεων. Συνεπώς, αν κάποιοι έχουν ανάγκη να πάρουν τα φάρμακά τους, καλά θα κάνουν να σπεύσουν στα φαρμακεία σήμερα και αύριο. Είμαστε αναγκασμένοι πια να προχωρήσουμε στις κινητοποιήσεις αυτές, μια και έγινε ένας διάλογος που εμείς λέμε ότι ήταν ένας προσχηματικός διάλογος με προαποφασισμένα τα πράγματα και κατέληξε σε ένα πλήρες αδιέξοδο…Θα υπάρχουν φαρμακεία ασφαλείας, είναι τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα. Θα ενημερωθούν τα Μέσα Ενημέρωσης και οι εφημερίδες, ο κόσμος θα ξέρει πού να πάει σε περίπτωση ανάγκης… Το κατασκεύασμα που παρουσιάζει το Υπουργείο Υγείας ως νομοσχέδιο, μας καταστρέφει κυριολεκτικά. Οδηγεί τα μικρά φαρμακεία σε κλείσιμο και μας οδηγεί όλους σε μια οικονομική, αλλά και βιολογική εξουθένωση» δήλωσε στον Αθήνα 984, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, Θοδωρής Αμπατζόγλου.

Ads

Υπνεθυμίζεται πως σήμερα και αύριο είναι κλειστά τα φαρμακεία Πειραιά, έπειτα από απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος αντιδρά έτσι στις ρυθμίσεις του υπουργείου. Αποφασισμένοι εμφανίζονται και οι Φαρμακοποιοί Πελοποννήσου, με την πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας, Βασιλική Φράγκου, να δηλώνει ότι “δεν κάνουμε πίσω στο θέμα του ιδιοκτησιακού μας καθεστώτος, στο ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος και στην κατάργηση της σταθερής λιανικής τιμής, γιατί το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να γίνει αντιληπτό“.

Εμμένει ο Α. Λοβέρδος στις ρυθμίσεις για τα φαρμακεία

Στις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών επέμεινε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Σχετικά με την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στο οποίο αντιδρούν οι φαρμακοποιοί ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη μεταβίβαση της άδειας. Επισήμανε δε ότι οι όποιες παρεξηγήσεις που δημιουργούνται γύρω από το θέμα αυτό, θα λυθούν στην πορεία προς την ψήφιση από την Ολομέλεια του σχεδίου νόμου και αν χρειαστεί, ακόμη και με συγκεκριμένη νομοθετική διευθέτηση.

Όσον αφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα υλοποιηθεί στα μέσα του 2012. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο προσωπικό των νοσοκομείων, υποστηρίζοντας ότι “η πλειονότητα των νοσοκομείων έχει υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών και υποτριπλάσιο νοσηλευτών“.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε ως πρόβλημα τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις. Όπως τόνισε η κατάσταση θα βελτιωθεί με τις μετατάξεις από άλλους οργανισμούς, π.χ. τον ΟΣΕ, καθώς θα απελευθερωθούν όλοι οι νοσηλευτές που είναι σε θέσεις διοικητικές στα νοσοκομεία.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι “ακόμα και επί των ημερών του εντόπισε τάσεις απόσπασης από νοσοκομείο στο υπουργείο Υγείας“. “Έλεγα εγώ, αυτά που έλεγα δημοσίως και από κάτω μου οργάνωναν αποσπάσεις από τα νοσοκομεία που έχουν ανάγκη στο υπουργείο Υγείας που έχει 1.151 υπαλλήλους, αντί ενός πολύ μικρότερου αριθμού. 1.151 παρακαλώ στην κεντρική διοίκηση. Οι Γερμανοί με 82 εκατομμύρια κατοίκους έχουν 600”, ανέφερε.

Σχετικά με το ΙΚΑ, τόνισε ότι θα περάσει στο υπουργείο Υγείας και θα βρίσκεται σε κοινή διαχείριση και κοινή εποπτεία από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας. Όπως είπε, θα εντάσσεται λειτουργικά μέσα στο ΕΣΥ κι έτσι τα νοσοκομεία και τα πολυϊατρεία του θα αποτελούν σημεία του ενιαίου πια ζητήματος της Πρωτοβάθμιας Υγείας και θα παρέχουν σε όλους τους ασφαλισμένους τις υπηρεσίες.