Σχέδιο «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» φέρεται πως φέρνει στην Ελλάδα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος φτάνει την Τετάρτη στη χώρα. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο σχέδιο προβλέπεται διαδικασία χρεοκοπίας, στην περίπτωση που η χώρα μας δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ads

 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το «σχέδιο Ρέσλερ» για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας επεξεργάστηκαν ειδικοί με προοπτική ένταξής του στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ (ESM). Σύμφωνα με αυτό, τη διαδικασία χρεοκοπίας πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα, το οποίο θα έχει υπό την ευθύνη και την εποπτεία του τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας που χρεοκοπεί και των πιστωτών της. Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM, σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW).
 
Σε περίπτωση που πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, θα πρέπει οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπολογίζουν με σοβαρές συνέπειες. Δηλαδή οι μεν οφειλέτες θα έχουν την υποχρέωση να αποδεχθούν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία τους (του κράτους), οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες.
 
Η Deutsche Welle μεταδίδει πως ο Γερμανός υπουργός έχει στις βαλίτσες του και το πολυδιαφημιζόμενο από τον ίδιο «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» με στόχο την ανάπτυξη των επενδύσεων για την ενίσχυση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.