Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται το κύμα των φοιτητικών καταλήψεων στα ΑΕΙ της επικράτειας, έχοντας ήδη φτάσει τα 150 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο των πανεπιστημιακών που στην πλειονότητά τους επικρίνουν το νόμο υπάρχουν διαφωνίες, καθώς κάποιοι ζητούν αγώνα μεν, με ανοιχτά πανεπιστήμια δε και σε εκείνους που συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις. Χθες, ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΜΠ έλαβε απόφαση για 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου.

Ads

Σε επίπεδο συνδικαλιστικών οργάνων, καταγράφονται διαφορετικές τάσεις. Επί παραδείγματι, οι δύο κινήσεις συνεργασίας στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ (η ΚΙΠΑΝ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και η ΑΡΜΕ της Ανανεωτικής Αριστεράς), τέθηκαν αμφότερες υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστική η διαφορά στην κριτική που ασκούν στο νόμο, με την ΚΙΠΑΝ να προσθέτει προτάσεις ενίσχυσης του νομου αλλά να τον στηρίζει και την ΑΡΜΕ να ζητά διαφοροποίηση για αξιοποίηση θετικών διατάξεων του νόμου και αποτροπή των δυσλειτουργιών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι σύλλογοι διδασκόντων αρχίζουν να μπαίνουν σε ρυθμούς γενικών συνελεύσεων και αγωνιστική διάθεση κάτι το οποίο φάνηκε χθες στα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία των πανεπιστημιακών στις χθεσινές φοιτητικές πορείες διαμαρτυρίας.

Σήμερα Παρασκευή, συνεδριάζουν εκτάκτως οι πρυτάνεις για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, ενώ στους δρόμους θα βγουν ξανά, οι φοιτητές και σπουδαστές της Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσουν κατά του νόμου-πλαισίου.

Ads