Τη στήριξή τους στην Ελλάδα τόνισαν στη διάρκεια της χθεσνοβραδινής τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως «παρά την πρόσφατη φημολογία όλοι συμφώνησαν πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης». Τόνισαν, ωστόσο, πως είναι ζωτικής σημασίας η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους στο πλαίσιο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για τη στήριξη της χώρας. Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις.

Ads

 

Σε κοινή ανακοίνωση των Μέρκελ και Σαρκοζί, τονίζεται πως «η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας είναι ουσιώδης ώστε η ελληνική οικονομία να επιστρέφει στο μονοπάτι της διαρκούς και ισορροπημένης ανάπτυξης» σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση: «(Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ) εξέφρασαν στον Έλληνα πρωθυπουργό τη σημασία της αυστηρής και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που υποστηρίζεται από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία είναι προϋπόθεση για την καταβολή των μελλοντικών δόσεων του προγράμματος».

 

Οι δύο ηγέτες πρσθέτουν ότι ο κ. Παπανδρέου παρείχε διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Σημειώνουν ακόμη πως «είναι απαραίτητο τώρα περισσότερο από ποτέ να εφαρμοστούν απόλυτα οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στις 21 Ιουλίου από τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης».

Ads

 

@font-face {
font-family: “Cambria”;
}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0in 0in 10pt; font-size: 12pt; font-family: “Times New Roman”; }div.Section1 { page: Section1; }

Σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη, η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές επανέλαβε πως η Ελλάδα πρέπει «να διανύσει το τμήμα του δρόμου που της αντιστοιχεί», εκτιμώντας ωστόσο ότι ο κ. Παπανδρέου «καθησύχασε» τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ευρωζώνη. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν «μια συνάντηση εκτίμησης της κατάστασης», υπογράμμισε η Πεκρές στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η καγκελάριος υπενθύμισαν την προσήλωσή τους στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την επιθυμία τους να σωθεί η Ελλάδα», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός και εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Πρέπει η Ελλάδα να διανύσει το τμήμα του δρόμου που της αντιστοιχεί», συνέχισε.

 

Η Βαλερί Πεκρές αναφέρθηκε στις «ιδιωτικοποιήσεις και τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα περιορισμού των δαπανών» και ανακοίνωσε  ότι «ένας ορισμένος αριθμός Γάλλων φοροτεχνικών και τελωνειακών θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να συγκροτήσει μια αξιόπιστη φορολογική αρχή».

 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, πάλι, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτιμώντας παράλληλα ότι η αξιολόγηση της τρόικας για την ελληνική οικονομία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για φέτος», δήλωσε.

 

«Τώρα, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν μέχρι τέλους και να πείσουν τους εταίρους τους, έτσι ώστε να περιμένουν να ληφθεί εγκαίρως μια απόφαση από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ προτού εμφανιστούν νέα εμπόδια στη χρηματοδότηση [της χώρας]», πρόσθεσε. Η κατάσταση θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, πρόσθεσε.

 

Διαβεβαιώσεις Παπανδρέου

 

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις. Πρόσθεσε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

 

Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, αναφέροντας ότι διεξήχθη σε καλό κλίμα, ενώ από άλλη κυβερνητική πηγή αναφέρθηκε ότι η διάρκεια (25’) της τηλεδιάσκεψης ήταν εντός των προγραμματισμένων ορίων.

 

Οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν, επίσης πως προσδοκία της κυβέρνησης είναι ότι η τρόικα αναμένεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και του 2012 με αποτέλεσμα και την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων στην ελληνική οικονομία.

 

Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης να μην είναι κανένας υπουργός παρών στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, άλλαξε στην συνέχεια και έτσι μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς, και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

 

Κυβερνητική σύσκεψη πριν την τηλεδιάσκεψη

 

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στην Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθησαν αποφάσεις για επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών.

 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο επίκεντρο βρέθηκε η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup, η πορεία υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών προτεραιοτήτων που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η θέσπιση προτεραιοτήτων για τους επόμενους μήνες.

 

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και οι διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση στην περικοπή δαπανών και στην επίσπευση των εργασιακών θεμάτων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις δαπάνες το βάρος δίνεται στις αναπηρικές συντάξεις, ο έλεγχος των οποίων επιταχύνεται, καθώς και στην επισκόπηση των προνοιακών επιδομάτων εξαιρουμένων των επιδομάτων ανεργίας. Ο κ. Μόσιαλος ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι τα προνοιακά επιδόματα, πλην αναπηρικών συντάξεων, ανέρχονται στο ύψος των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο, ενώ ύψους 1 δισ. ευρώ είναι τα προνοιακά επιδόματα των ΟΤΑ.

 

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του και τον πρωθυπουργό, επισήμανε ότι από τον επανέλεγχο θα υπάρξει εξοικονόμηση 250 εκατομμυρίων για το 2012, σύμφωνα με τη δέσμευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η αρχική πρόβλεψη ήταν ο έλεγχος να γίνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αλλά με εντολή του υπουργού Υγείας θα προχωρήσει άμεσα την εφαρμογή ώστε να καταγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012.

Επίσης, στο υπουργικό συμβούλιο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα τεθεί το θέμα του ενιαίου μισθολογίου και του σχεδίου προϋπολογισμού, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης δημόσιων φορέων, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δημήτρης Ρέππας, Ηλίας Μόσιαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Παπουτσής, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Γερουλάνος.

 

Συνεδρίασε και το ΔΝΤ για την Ελλάδα

 

Η Ελλάδα βρέθηκε και στο επίκεντρο συνεδρίασης του ΔΝΤ. Μετά την ενημέρωση που έκανε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση ενημερώθηκαν τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας.

Όπως επισήμανε, αυτή ήταν μια από τις «τακτικές άτυπες ενημερώσεις» του Συμβουλίου, «χωρίς να ληφθεί απόφαση στη συνάντηση».

Τέλος, τόνισε ότι τα μέλη του Συμβουλίου θα συνεχίσουν το έργο τους μαζί με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, με πρόθεση να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Οικονομικοί αναλυτές παρουσιάζουν διάφορες ερμηνείες, τόσο για το τι θα πράξει το ΔΝΤ, όσο και για τις επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον σε σχέση με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Από τη μια, υπάρχει «θετική υποδοχή» για τις τελευταίες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζεται, και από την άλλη, εξακολουθούν να προβάλλονται απόψεις περί χρεοκοπίας.

Στις σχετικές αναφορές και αναλύσεις, γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στο Ecofin της ερχόμενης Παρασκευής, η οποία αποδεικνύει, όπως τονίζεται, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επίλυση της ελληνικής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία.