Στην ανάγκη άμεση εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου συμφώνησαν οι Γιώργος Παπανδρέου, Νικολά Σαρκοζί και Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της αποψινής τηλεδιάσκεψής τους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε, από την πλευρά του, πως τα πρόσφατα μέτρα εγγυώνται την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Ads

 

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, οι τρεις πλευρές συμφώνησαν πως η Ελλάδα είναι «αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης». Πρόσθεσε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

 

Εκ μέρους της γερμανικής και της γαλλικής πλευράς δεν αναμένονται σχετικές δηλώσεις.

Ads

 

Νωρίτερα σήμερα, Γαλλία και Γερμανία επέμειναν στην ανάγκη εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη «να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα».

 

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, πάλι, αναφερόμενη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, διευκρίνισε πως η Γαλλία θα ζητήσει από την Ελλάδα δεσμεύσεις ότι θα ικανοποιήσει τους στόχους για τη μείωση της ελλείμματος ως προϋπόθεση για την επέκταση του προγράμματος βοήθειας.

 

Και o Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε από την Ιταλία πως η Ευρώπη χρειάζεται ξεκάθαρα μηνύματα ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της. Πρόσθεσε πως η χώρα μας πρέπει επίσης να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

 

Άτυπη σύσκεψη του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

 

Στο μεταξύ, άτυπη σύνοδος για την εκτίμηση της κατάστασης γύρω από την ελληνική οικονομία πραγματοποιήθηκε σήμερα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

«Είχαμε μια άτυπη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στη διάρκεια της οποίας οι υπηρεσίες του Ταμείου ενημέρωσαν το Συμβούλιο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα», ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Διευκρίνισε επίσης ότι επρόκειτο για τακτική ανεπίσημη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου, και όχι για μια σύνοδο λήψης αποφάσεων.

 

Παράλληλα, τόνισε ότι οι υπηρεσίες του Ταμείου συνεχίζουν τις εργασίες τους με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους, «με την πρόθεση να ολοκληρώσουν την πέμπτη εξέταση του προγράμματος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».