Λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μαζί με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τραπεζών (ΙΙF) Τσάρλς Νταλάρα. Οι τελευταίοι παραμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι αυτή την ώρα. «Οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης», δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος. Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, από τον οποίο ζήτησε απόλυτη συνοχή και στήριξη στο έργο της κυβέρνησης.

Ads

Την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου 2,5 ώρες, εξέφρασε μετά το τέλος της, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της. «Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν σημαντική και ουσιαστική», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος στη δήλωσή του και πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις, ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της».

«Θα υπάρξει ανακοίνωση», ανέφερε λίγη ώρα πριν, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ερωτηθείς εάν υπήρξε πλήρης στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου, απάντησε: «Δεν θα στηρίζαμε τον πρωθυπουργό που έχουμε επιλέξει;». «Μιλήσαμε αρκετά, συζητήσαμε πολλά, ήταν ένα ωραίο κλίμα», συμπλήρωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Χωρίς να κάνουν δηλώσεις αποχώρησαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς. Μετά τη λήξη της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΝΔ κατευθύνθηκε στα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού. Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη συνάντηση των αρχηγών έγινε συνολική εκτίμηση για το κρίσιμο θέμα του PSI. Επίσης έγινε συνολική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση και επιβεβαιώθηκε η στήριξή της.
 
Η συνάντηση διήρκεσε πολύ ώρα γιατί εξετάστηκαν σε βάθος όλα τα ζητήματα, επισήμαναν οι ίδιες πηγές. Πέραν αυτών η ΝΔ παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν ετέθη θέμα υπογραφών των αρχηγών σε κοινό κείμενο από τον κ. Παπαδήμο. Όσο για την τοποθέτηση που φέρεται να έκανε ο κ. Παπανδρέου ότι «η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει την στάση της, να στηρίξει πιο καθαρά την κυβέρνηση και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί» ο κ. Σαμαράς απάντησε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ότι «δεν υπάρχει συγκυβέρνηση μακράς πνοής. Τα προβλήματα, όπως γνωρίζουν όλοι, υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ».
 
Σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών από τη ΝΔ λένε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει από την συμφωνία των αρχηγών. Το θέμα των εκλογών έθεσε προς το τέλος της σύσκεψης ο κ. Καρατζαφέρης. Όσο για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, η ΝΔ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων πριν υπάρξει τοποθέτηση.
image
Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ads

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Σαμαρά νωρίτερα σήμερα τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα, στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια σαφή θέση, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ υπήρξε και εκτενής ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
 
Πληροφορίες από τη ΝΔ θέλουν να έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο νέων μέτρων, χωρίς όμως να υπάρξει κάτι το συγκεκριμένο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, επανέλαβε τη θέση του πως η χώρα και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχουν άλλη ύφεση.

Π. Μπεγλίτης: Κοινός στόχος η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου
 
Ο Γιώργος Παπανδρέου προσέρχεται στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό με αίσθημα ευθύνης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, ανέφερε νωρίτερα, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και την κυβέρνησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
 
Ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτό πρέπει να είναι κοινός στόχος και των τριών κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν. Προσθέτοντας ότι δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες, τόνισε ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συμμετέχουν ενεργητικά στο κυβερνητικό έργο και να ψηφίζουν καθώς και να εφαρμόζουν όλα εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκαν.
 
Η σκόπιμα διφορούμενη στάση της ΝΔ δεν συμβάλλει στη θετική έκβαση του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου, επισήμανε, ζητώντας ευθύνη και ειλικρίνεια εκ μέρους όλων των πολιτικών κομμάτων χωρίς σκοπιμότητες, δεύτερες σκέψεις και μικροκομματικά παιχνίδια εντός, ή εκτός Κοινοβουλίου. «Η συνέχιση και η θετική έκβαση του έργου και της αποστολής της κυβέρνησης, αφορά πρωτίστως τον κ. Παπαδήμο».
 
Ερωτηθείς αν, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του κ. Παπαδήμου με τους αρχηγούς των κομμάτων, έχουν μείνει εκκρεμότητες ή ο κ. Σαμαράς θεωρείται «αδύναμος κρίκος», ώστε να προκύψει η αναγκαιότητα της σημερινής κοινής συνάντησης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε κατ’ αρχήν ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού και όχι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.