Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους, δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι διαπραγματεύσεις, συνεχίζονται σήμερα, με νέα συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου, με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των FT Deutschland που επικαλείται το προσχέδιο της συμφωνίας, οι επενδυτές θα λάβουν για τα νέα ομόλογα, που θα αποκτήσουν μετά την αναδιάρθρωση του χρέους, επιτόκιο της τάξης του 4,25% κατά μέσον όρο, όπως θα διαμορφωθεί μέχρι τη λήξη τους.
Ads
«Να σας πω την αλήθεια μέχρι αύριο το μεσημέρι πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα», υποστήριξε ο υπουργός στη Βουλή, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι μέχρι την Δευτέρα που θα προσέλθει στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης (Eurogroup), θα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πολλά. «Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή της τελικής μάχης για το PSI, το νέο πρόγραμμα, που θα συνιστά και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου τουλάχιστον μέχρι το 2015», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι, θα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα- και την άλλη Δευτέρα να έχουμε οριστικά σχήματα και για το νέο πρόγραμμα και όχι το PSI. Δεν υπάρχει περιθώριο, ιδέες για θέματα που θεωρούνται επείγοντα να τεθούν μετά», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως στο εξωτερικό έχει εμπεδωθεί η εντύπωση πως «οι Έλληνες δεν μπορούν και δεν θέλουν».
Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, πάλι, επισήμανε σήμερα πως «δεν υπάρχει επίσημη προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που αφορούν το PSI, θα ήταν, ωστόσο, ευκταίο είναι η συμφωνία να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό». Σημείωσε παράλληλα ότι θα ήταν χρήσιμο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που θα συναντηθούν στις 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, να γνωρίζουν τη συμφωνία για το PSI.
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην εφημερίδα New York Times, σχετικά με την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, ο Αμαντέου Αλταφάζ απέφυγε να σχολιάσει και αρκέστηκε λέγοντας: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα. Έχουν μπει νέες προτάσεις στο τραπέζι. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις».
Συνεχίζοντας, ο Α. Αλταφάζ εξήγησε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και η οποία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, με τη σειρά τους θα πρέπει να εκτιμήσουν το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών και τον όγκο των ομολόγων που θα ανταλλαγούν. Θα εκτιμήσουν, με άλλα λόγια, κατά πόσο η συμφωνία συνάδει με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά στην αποστολή του κλιμακίου της Τρόικας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο στις βασικά του στοιχεία, θα αποτελεί συνέχεια του πρώτου. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η επίτευξη συμφωνίας για το PSI αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση που θα ακολουθήσει.
F.T.: Επιτόκιο 4,25% κατά μέσον όρο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στους Financial Times Deutschland, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της με τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές και τα ταμεία όσον αφορά το ‘κούρεμα’ του χρέους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται το προσχέδιο της συμφωνίας, οι επενδυτές θα λάβουν για τα νέα ομόλογα, που θα αποκτήσουν μετά την αναδιάρθρωση του χρέους, επιτόκιο της τάξης του 4,25% κατά μέσον όρο, όπως θα διαμορφωθεί μέχρι τη λήξη τους.
Πρόκειται για «ένα επιτόκιο, με το οποίο θα μπορούσαν να συμβιβαστούν οι τράπεζες», δήλωσε επιχειρηματίας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις στους Financial Times. Έτσι, το κουπόνι του επιτοκίου αναμένεται να ανέλθει το πρώτο διάστημα στο 3% και με τη λήξη των ομολόγων να φτάσει το 4,5%.
«Επικρατεί και πάλι συγκρατημένη αισιοδοξία», ανέφεραν κύκλοι που γνωρίζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Τελευταία το IIF απαίτησε επιτόκιο τουλάχιστον 5%. Με τη νέα πρόταση για επιτόκιο 4,25% οι πιστωτές θα είχαν απώλειες στην τρέχουσα αξία των ομολόγων τους της τάξης του 68%. Η Γερμανία και άλλοι δανειστές επέμεναν σε επιτόκιο 3%, που θα σήμαινε τελικά ‘κούρεμα’ της τάξης του 80%. «Δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία», δήλωσαν διαπραγματευτικοί κύκλοι.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απαιτούν να υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, σημειώνει η εφημερίδα, έτσι ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να συζητηθούν οι λεπτομέρειες ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα ύψους 130 δις. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη του EFSF και από το ΔΝΤ.
Fitch: Σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» η Ελλάδα ακόμα και με PSI
Εν τω μεταξύ, με νέες προειδοποιήσεις επανέρχεται ο οίκος Fitch. Ανώτερος αναλυτής, σημειώνει, σύμφωνα με το Reuters, ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» (temporary default) ακόμα και αν διεκπεραιωθεί η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και ανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών.
«Θα είναι χρεοκοπία, ανεξάρτητα από το ύψος των ζημιών βάσει της καθαρής παρούσας αξίας (NPV)», ανέφερε χαρακτηριστικά o επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα Paul Rawkins, μιλώντας στο Reuters. «Θα το αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία και μάλλον θα διατηρήσουμε αυτή την αξιολόγηση για κάποιο μικρό διάστημα πριν επαναξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα, σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ακόμη ότι «για τη νέα αξιολόγηση μετά τη χρεοκοπία θα ληφθούν υπόψη η επιμήκυνση της διάρθρωση των λήξεων και η μείωση του NPV (καθαρή παρούσα αξία ) του ελληνικού χρέους». «Όσον αφορά τον κρατικό τομέα θα αντιμετωπιστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default)», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι «τα παλαιά ομόλογα θα αξιολογηθούν με χρεοκοπία την ημέρα που θα ανακοινωθεί η περίοδος της προσφοράς για την ανταλλαγή».
Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με CCC, μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία χρεοκοπία.
Με μηνύσεις απειλούν τα hedge funds
Ορισμένα hedge funds που έχουν θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους εφαρμόζοντας αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε συσκέψεις που πραγματοποιούν hedge funds με δικηγόρους επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αλλάξει τους όρους στα ομόλογα της ώστε να δώσει λιγότερα χρήματα στους κατόχους τους, θα παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συνεπώς τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.
Ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι μια προσφυγή στο ΕΔΑΔ, είναι εφικτή καθώς υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες νομικές απόψεις επί του συγκεκριμένου θέματος. Πάντως, σύμφωνα με τους NYT, δεν εξετάζουν αυτό το σενάριο όλα τα hedge funds. Είναι αυτονόητο ότι μία τέτοια διαδικασία θα διαρκέσει πολλά χρόνια, χωρίς να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >