Καθώς ο νόμος δεν υφίσταται πια στην Τουρκία, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), το ύπατο δικαστικό όργανο – μια δημόσια αρχή, θεωρητικά ανεξάρτητη – αρμόδιο για την διεξαγωγή εκλογών αποφάσισε να ακυρώσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης. Όλος ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ότι το YSK πρέπει να υπακούσει στις εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η θητεία των έντεκα δικαστών του Συμβουλίου παρατάθηκε με απόφαση του Προέδρου.

Ads

Επιπλέον, τα κυβερνητικά ΜΜΕ απείλησαν ευθέως τους δικαστές: «Εάν δεν ακυρώσετε την κάλπη, θα ανακηρυχθείτε προδότες του έθνους», έγραψε ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Yeni Safak, που είναι συμφερόντων του γαμπρού του Ερντογάν.

Αυτό που είναι παράξενο, είναι πως το YSK ακύρωσε μόνο την εκλογή του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι ψηφοφόροι έβαλαν στον ίδιο φάκελο τα τέσσερα ψηφοδέλτια – ένα για τον δήμαρχο, ένα για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ένα για το Συμβούλιο των διαμερισμάτων και τέλος ένα για τον δήμαρχο του κάθε διαμερίσματος. Το YSK έκρινε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα τρια τελευταία ψηφοδέλτια, αλλά ότι έγινε μια ατασθαλία (δεν ξέρουμε ποια) στο πρώτο. Το κόμμα του Ερντογάν έχασε τις εκλογές για την Δημαρχία αλλά δεν τα πήγε και άσχημα στις υπόλοιπες τρεις αναμετρήσεις. 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του YSK, η αντιπολίτευση (Κεμαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, αριστεροί, φιλελεύθεροι, αντικαπιταλιστές μουσουλμάνοι… κλπ) ξεκίνησε μια καμπάνια κινητοποίησης, κάπως διαφορετική. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου, ξεκίνησε κατευθείαν την διοργάνωση πολιτικών συγκεντρώσεων και συναντήσεων. «Όλα θα πάνε καλά», είναι το νέο σύνθημα της αντιπολίτευσης.

Ads

Στις 23 Ιουνίου, η κάλπη θα στηθεί ξανά, με τους ίδιους υποψηφίους. Την 31η Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του YSK, ο κ. Ιμάμογλου κέρδισε με περίπου 20.000 ψήφους διαφορά τον αντίπαλό του, τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στην Κωνσταντινούπολη, 10.500.000 ψηφοφόροι συμμετείχαν στις εκλογές της 31ης Μαρτίου. Ο Πρόεδρος Ερντογάν διόρισε δήμαρχο τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης μέχρι τις 24 Ιουνίου. Φυσικά, εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης θα έχουν φύγει για διακοπές στα μέσα Ιούνη.

Η απάντηση ήταν άμεση και κωμική: Οι δημοτικές αρχές πολλών πόλεων και περιφερειών στις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου (όλες υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης) έβγαλαν ανακοινώσεις για να ενθαρρύνουν τους Κωνσταντινουπολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές: «Στις 23 Ιουνίου θα χιονίζει στην Αλικαρνασσό». «Στις 23 Ιουνίου οι παραλίες μας θα είναι κλειστές για λόγους καθαρισμού». «Στις 23 Ιουνίου θα υπάρχουν καρχαρίες στις ακτές μας». «Καταιγίδες και χαλάζι προβλέπονται για τις 23 Ιουνίου». Εξίσου άμεση ήταν και η κινητοποίηση των ξενοδόχων της Κωνσταντινούπολης: «Προσφέρουμε μια δωρεάν διαμονή στις 22 Ιουνίου στους ψηφοφόρους της Κωνσταντινούπολης που θα έρθουν από την εξοχή για να ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου».

Οι κάτοικοι των 7 λόφων της πόλης θα προσφέρουν καταλύματα στους ψηφοφόρους της Κωνσταντινούπολης που προέρχονται από αλλού. Οι ιδιωτικές εταιρείες λεωφορείων και ενοικίασης αυτοκινήτων θα προσφέρουν δωρεάν μετακίνηση στους ψηφοφόρους με σκοπό να πάνε να ψηφίσουν. Ο Πρόεδρος ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει υποχρεωτική εξέταση για όλους τους φοιτητές την ημέρα των εκλογών.

Από την πλευρά του Εντογάν υπάρχει μια ντροπιαστική σιωπή, καθώς πολλά παλαιά αλλά και νέα μέλη του ΑΚΡ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ και του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσαν δημοσίως ότι η ακύρωση των εκλογών είναι ενάντια στον νόμο, το Σύνταγμα, το Δίκαιο και την εθνική συνείδηση.

Σε έναν τελευταίο ελιγμό του, το Παλάτι, προκειμένου να ανακτήσει τις ψήφους των Κούρδων που διασφάλισαν την νίκη για την αντιπολίτευση, ενέκρινε στους δικηγόρους του φυλακισμένου ηγέτου του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να συνομιλήσουν με τον πελάτη τους για μια ώρα. Μια γραπτή δήλωση του Οτσαλάν, που διακίνησαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, έλεγε να μην συνεχιστούν οι απεργίες πείνας και να υπάρξει ειρηνική λύση των διαφορών μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας.

Οι δικηγόροι, των οποίων 810 αιτήματα συνάντησης είχαν απορριφθεί από το 2011, συνάντησαν τον Οτσαλάν στις 2 Μαΐου. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στις 6 Μαΐου, την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε και η απόφαση του YSK. Ο Οτσαλάν έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και 20 χρόνια σε ειδική φυλακή στο νησί του Ιμραλί στον Μαρμαρά. Ο Ερντογάν, εμφανώς αποδυναμωμένος από την αυθόρμητη συμμαχία των Κούρδων με τους κεμαλικούς, επιθυμεί να διασπάσει αυτή την συμμαχία. Επίσης θέλει να βρει μια λύση στο αδιέξοδο όπου βρίσκεται ο τουρκικός στρατός στην Συρία. Όμως αυτή η τακτική δεν βρήκε απήχηση στους Κούρδους. «Το HDP επιμένει να στηρίζει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κόμματος.

Για να επιβραδύνει την πτώση του, ο Εντογάν θέλει να κερδίσει ξανά την Κωνσταντινούπολη, ομώς εάν χάσει για ακόμη μια φορά θα αποδυναμωθεί περισσότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μένει να μάθουμε εάν ο Ερντογάν θα παρέμβει παράνομα και παράτυπα μέσω των κρατικών μηχανισμών, πριν και μετά την διεξαγωγή των εκλογών, με σκοπό να εκτροχιάσει το αποτέλεσμα. 

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]