Την ώρα που οι επικεφαλής της τρόικας συναντώνται με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με το πακέτο των επώδυνων μέτρων, στη Γερμανία μοιάζει να έχουν κηρύξει  τον «πόλεμο» στην τρόικα, ενόψει και των επικείμενων εκλογών στη χώρα. Σημερινό άρθρο του Der Spiegel εξαπολύει σκληρή επίθεση εναντίον των επικεφαλής της τρόικας, χαρακτηρίζοντάς τους, μεταξύ άλλων, «πιόνια πολιτικών συμφερόντων». Επίθεση στην τρόικα εξαπέλυσε και ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. «Το πρόγραμμα λιτότητας θυμίζει Δημοκρατία της Βαϊμάρης», δήλωσε. Τι κρύβεται πίσω από την αντιπαράθεση κορυφής εξηγεί στο tvxs.gr o χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου.

Ads

Οι ελεγκτές της τρόικας έχουν καταστεί «πιόνια πολιτικών συμφερόντων», γράφει σε σχόλιό του το γερμανικό περιοδικό Spiegel και προτείνει μάλιστα προτείνει τη διάλυσή της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθένα από τα μέλη της τρόικας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο.
 
«Ακριβώς επειδή πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων, δεν αποφασίζεται, υποτίθεται, τίποτα», αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για μια κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική έκθεση.
 
«Αν η τρόικα παρουσιάσει μια αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στην διάσωση της Ελλάδας. Ακόμη όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», υποστηρίζει το περιοδικό.

Σημειώνεται πως η βρετανική εφημερίδα Guardian, πριν από μέρες, έγραφε πως «πηγή σε καίρια θέση στην Αθήνα» δήλωσε στην εφημερίδα ότι το το ΔΝΤ επιθυμεί την αποτυχία των μέτρων στην Ελλάδα ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ζητήσει περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους της, ενδεχόμενο που βρίσκει αντίθετες την Κομισιόν και τη Γερμανία. 
 
Οι κατηγορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις τρόικας – κυβέρνησης για το πακέτο των επώδυνων μέτρων εισέρχονται αυτή την εβδομάδα στην τελική ευθεία. Οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πίσω από τις γραμμές

Το Βερολίνο επιμένει να διατηρεί την ελληνική κρίση ως παράδειγμα προς αποφυγή και ιδίως ενόψει των επόμενων γερμανικών εκλογών δεν συζητάει καν μία δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Από την άλλη πλευρά, τώρα που το χρέος έχει μεταφερθεί στον επίσημο τομέα, δηλαδή στα ευρωπαϊκά κράτη, το ΔΝΤ το χαρακτηρίζει μη βιώσιμο και προκρίνει τη λύση και δεύτερου «κουρέματος», σε αντίφαση με την αρχική του στάση, όταν το πρόβλημα βρισκόταν και σε αμερικανικά και βρετανικά «χέρια».
 
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, η Γερμανία θεωρεί ανήθικο να τελειώσει γρήγορα με το ελληνικό πρόβλημα, πάνω στη λογική ότι -κατ’ ομολογία και της κυβέρνησης Παπανδρέου- «η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη, εξαπάτησε, και πρέπει να πληρώσει»: «Σκεφτείτε, την ώρα που άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα υποφέρουν, να ακολουθήσει ένα δεύτερο ‘κούρεμα’ και η Ελλάδα να επανέλθει σταδιακά σε ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι κάτι το οποίο η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί από ηθική άποψη».
 
Την ίδια ώρα, όμως, τώρα που το βάρος του ελληνικού χρέους έχουν επωμισθεί οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, το ΔΝΤ το χαρακτηρίζει μη βιώσιμο και άρα θέτει ζήτημα διακοπής της χρηματοδότησης βάσει του καταστατικού του, παρατηρεί ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος «βλέπει» ως πιθανή εξέλιξη τη χρονική επιμήκυνση κατά 10 χρόνια στην αποπληρωμή των τόκων. Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία θα έχει χρόνο να πετύχει όσα επιδιώκει με την Ελλάδα και αυτομάτως το χρέος θα είναι βιώσιμο καθώς θα πάψει η ανάγκη χρηματοδότησης των τόκων και μαζί της η περαιτέρω προσαύξηση του χρέους.

Ads