Δραματική κατάσταση βιώνουν δεκάδες οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων που μπόρεσαν να φύγουν τις τελευταίες ημέρες από τον καταυλισμό της Μόριας, αφού έγινε δεκτή η αίτησή τους για άσυλο, και βρήκαν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσά τους βρίσκονται πολλές έγκυες γυναίκες αλλά και νεογέννητα παιδιά.

Ads

Όπως επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν από κοντά το ζήτημα, πρόκειται για λύση απελπισίας, που αντικατοπτρίζει την παντελή έλλειψη αποτελεσματικής πολιτικής ένταξης, όπως και την τεράστια δυσκολία πρόσβασης σε στέγη. Την ίδια στιγμή, είναι προφανές πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, εφόσον ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επιμείνει στην έξωση 11.000 προσφύγων από δομές και διαμερίσματα, χωρίς να δίνει λύσεις για την επόμενη ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

Τους πρόσφυγες έχουν πλαισιώσει αλληλέγγυες συλλογικότητες και πολίτες, ενώ τρόφιμα και προσωπικά είδη πρώτης ανάγκης προσέφερε την Πέμπτη η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Καλούμε κάθε νέο και νέα να σταθεί απέναντι στη λογική της εγκατάλειψης που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. Να σταθεί στο πλάι των ανθρώπων διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ads

Το ζήτημα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων η παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», ενώ η ΚΕΕΡΦΑ κάλεσε σε κινητοποίηση. Όπως κατήγγειλε μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, πρόσφυγες γυναίκες με μωρά επιχείρησαν να εισέλθουν στον χώρο που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, ωστόσο η αστυνομία τους εμπόδισε.