Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπου αναμένεται να σημειωθεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων των συνδικάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Χθες το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωστοποίησε την έκθεσή του για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην οποία διατυπώνονται ενστάσεις, περιορισμένης όμως έκτασης και βαρύτητας και σημειώνεται ότι «δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων». Ως τη μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή από τη μεταπολίτευση, χαρακτηρίζει το νέο ασφαλιστικό η ΝΔ, τονίζοντας πως σκοπεύει να μην ψηφίσει ουσιαστικές ρυθμίσεις του.

Ads

Σημειώνεται πάντως, πως η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι πλήρως αντίθετη με τις επισημάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι βασικές διατάξεις του νομοθετήματος παραβιάζουν το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, ενώ ζητεί την επαναδιατύπωση ρυθμίσεων που είναι εξαιρετικά ασαφείς. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε πάντως συνταγματικές τις τροπολογίες που επιφέρουν αλλαγές στα δικαιώματα συνταξιοδότησης των στρατιωτικών και των στελεχών στα σώματα ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, έχουν θέσει ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του Ασφαλιστικού, καλώντας τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να επιδείξουν στάση ευθύνης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το εάν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία του επίμαχου νομοσχεδίου, δήλωσε ότι «σεβόμαστε και είναι επιθυμητή η αυτοτέλεια του κάθε βουλευτή. Ο κάθε βουλευτής εκφράζει την αγωνία, τις απόψεις και τις σκέψεις των πολιτών που εκπροσωπεί. Από εκεί και πέρα το Ασφαλιστικό είναι από τις πολύ μεγάλες τομές». Ο κ. Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που ανοίγει το Ασφαλιστικό και μάλιστα με ένα νομοσχέδιο που διασφαλίζει ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και κατά το δυνατό δίκαιο. «Την επίγνωση αυτής της μεγάλης αλλαγής και αυτής της ευθύνης την έχουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος υπενθύμισε και χθες στους βουλευτές του κόμματός του ότι είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Οποιος δεν θέλει να το ψηφίσει μπορεί να φύγει και από το ΠαΣοΚ. Εφόσον όμως παραμένει πρέπει και να ψηφίσει» σημείωσε ο κος Πάγκαλος, προσθέτοντας πάντως ότι αν η κυβέρνηση δεν ανατραπεί από «αντάρτες» βουλευτές, δεν σκοπεύει να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές. Την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται αντιπαράθεση κορυφής, καθώς στο βήμα αναμένεται να ανέβουν τόσο ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, η αντιπολίτευση σκοπεύει να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να φέρει σε πιο δύσκολη θέση του βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε σήμερα ότι το κόμμα του πρόκειται να καταψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «άδικο και αναποτελεσματικό». Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα ψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα, τα οποία θεωρεί ότι πράγματι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε σήμερα στη στάση του μετρό στο Σύνταγμα πολιτική εξόρμηση και διανομή φυλλαδίων για το ασφαλιστικό-εργασιακό νομοσχέδιο και για την πανεργατική απεργία της Πέμπτης 8 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, νέα γενική απεργία έχει κηρύξει για την Πέμπτη, ημέρα της ψηφοφορίας του ν/σ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

«Δεν έχουν εξουσία επί του Μνημονίου τα ελληνικά δικαστήρια»

Το Μνημόνιο συνιστά διεθνή συμφωνία και έτσι κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν είναι νομικά σε θέση ν’ ακυρώσει εν όλω η εν μέρει τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα, αυτό δηλώνουν «καλά πληροφορημένες πηγές της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» που επικαλείται ο Τύπος. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το Μνημόνιο συνιστά διεθνή συμφωνία (Ελλάδα, χώρες ευρωζώνης, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και ως διεθνής συμφωνία αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, δηλαδή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Αν οποιοσδήποτε προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια ζητώντας από αυτά να κρίνουν ολόκληρο ή τμήμα του Μνημονίου αντισυνταγματικό, σύμφωνα πάντα με τις προαναφερθείσες πηγές, το ελληνικό δικαστήριο θα θέσει προδικαστικό ερώτημα σχετικά με τη συνταγματικότητα ή όχι αυτής της συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με τη σειρά του θ’ αποφανθεί ότι αυτό, ως τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, της κοινοτικής νομοθεσίας, υπερέχει των ελληνικών νόμων και του ίδιου του Συντάγματος της Ελλάδας και κατ’ επέκταση δεν μπορεί ούτε να ακυρωθεί είτε στο σύνολό του είτε σε κάποια ή κάποιες από τις συμφωνημένες διατάξεις του.

Αρνητική η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Απορρίπτει ομόφωνα (για πρώτη φορά) το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), προειδοποιώντας ότι θα επιφέρει μεγάλη φτώχεια στους ηλικιωμένους. Κατά την ΟΚΕ, με τον προτεινόμενο συνδυασμό βασικής και αναλογικής σύνταξης δεν δίδονται κίνητρα για ασφάλιση, ενώ «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης ούτε στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που σήμερα είναι το μεγάλο ζητούμενο».

Υπό αυστηρή κριτική τίθεται και η άρση της εγγύησης του Δημοσίου από τις επικουρικές συντάξεις. «Το κράτος απεμπολεί την ευθύνη του, κατ’ αρχάς για την επικουρική ασφάλιση αλλά και για την αναλογική και κάθε ασφαλιστική σύνταξη, αφού (σύμφωνα με το άρθρο 37) από 1.1.2015 το κράτος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης, αλλά πουθενά δεν ορίζεται τι θα συμβεί αν δεν υπάρχουν στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης τα αναγκαία ποσά για την καταβολή των συντάξεων».

Την αντίρρησή της εξέφρασε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και για τα νέα όρια ηλικίας, αφού «ανατρέπουν ώριμες προσδοκίες και φυσικά τον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς πλήττουν την αξιοπιστία της κοινωνικής ασφάλισης», ενώ διατυπώνοντας ερωτήματα για την εξαίρεση των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις αποδοχές όλου του ασφαλιστικού βίου. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θεωρεί ότι οι εξαιρέσεις αυτές χρήζουν επεξηγήσεων.

Κατά την ομιλία του στην ολομέλεια ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση (με την τρόικα) για την κοινωνική ασφάλιση επιβεβαιώνει τον αρχικό φόβο ότι έχει εκχωρηθεί η πολιτική εξουσία», ενώ ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση, δεσμεύθηκε μόνο στο ζήτημα «της εγγύησης του κράτους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις», προαναγγέλλοντας την κατάθεση σχετικής διόρθωσης στη Βουλή σήμερα.

Διαβάστε επίσης:
Στην τελική ευθεία για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο