Ακόμη μια δύσκολη συνεδρίαση αναμένεται στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς στις 10:00 σήμερα, Παρασκευή, αρχίζει η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στη σκιά της αντιπαράθεσης για το μέλλον των εργαζομένων της ΕΡΤ και των αντιδράσεων για τη λειτουργία της ΔΤ. Υπενθυμίζεται ότι χθες καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι που έχουν λάβει τελεσίγραφο Καψή για να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραμείνουν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, διεκδικώντας όχι ειδική μεταχείριση ως προς τις αποζημιώσεις αλλά τη διασφάλιση των εργασιακών θέσεων.

Ads

 
Το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ έγινε την προηγούμενη εβδομάδα δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τον εισηγητή του συγκυβερνώντος κόμματος Γ. Ντόλιο να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για τη διάταξη που αφορά την μεταβατική περίοδο. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα.
 
Ένταση έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της απόσυρσης του άρθρου 108 για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ από το πολυνομοσχέδιο, μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ. Ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμιση με κάποιες βελτιώσεις σε επόμενο νομοσχέδιο, πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.



Live Streaming από τη Βουλή
 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, οι οποίοι απαντούν αρνητικά στο τελεσίγραφο να αποχωρήσουν εντός των επομένων 24ωρων από το Ραδιομέγαρο.
 
«Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα επανέλθουν μετά τα όποια νέα δεδομένα φέρει η κατάθεση της τροπολογίας «που παζαρεύει τις αποζημιώσεις των εργαζομένων» με «αντάλλαγμα» να εγκαταλείψουν το Ραδιομέγαρο και να παραδώσουν εν λευκώ το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, την ενημέρωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία που παράγουν» τονίζουν σε ανακοίνωση τους. 
 
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ σημειώνουν ότι «η στοχευμένη ανάδειξη του «πίνγκ – πονγκ» μεταξύ των «καλών» και των «κακών» της κυβέρνησης για το ύψος των αποζημιώσεων των απολυμένων εργαζομένων, σε βασικό θέμα του διαλόγου για το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι ένα ακόμη δείγμα αναξιοπιστίας».
 
Στο μεταξύ χθες, με 163 ψήφους κατά έναντι 84 υπέρ καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ. Την πρόταση καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ την υπερψήφισαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απουσίαζε από την ψηφοφορία.
 
Κατά τη συζήτηση της πρότασης ο Παντελής Καψής τόνισε ότι η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει αν δεν ξεκινούσε εκ του μηδενός. Υποστήριξε δε, ότι ομάδα συνδικαλιστών και πολιτικών στελεχών θέλουν να συνεχιστεί η κατάληψη μέχρι τέλους για να καταλήξει: «Αυτό δεν θα γίνει».
 
Ο Παντελής Καψής ανέφερε επιπλέον ότι σε λίγες ημέρες θα βγει η προκήρυξη για τις πρώτες 500 θέσεις εργασίας στη ΝΕΡΙΤ από τις 2.000 που προβλέπονται.
 
Απεργία στα ιδιωτικά κανάλια
 
Σε 24ωρες απεργίες στα ιδιωτικά κανάλια – μετόχους της Digea (Alpha, ΑΝΤ1, Mega, Μακεδονία, ΣΚΑΙ και STAR ) προχωρούν από σήμερα οι Ενώσεις του Tύπου.
 
Όπως προανήγγειλαν μάλιστα οι Ενώσεις, ο απεργιακός αγώνας που ξεκινά από σήμερα θα έχει διάρκεια, «καθώς είναι διαρκής η απαίτηση να αποδείξουμε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν είναι μόνοι τους».
 
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κατηγορούν την κυβέρνηση για αναξιοπιστία  και αναμένουν την κατάθεση της τροπολογίας για τις αποζημιώσεις.
 
Δηλώνουν ακόμη ότι σε σύμπνοια με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι δημοσιογραφικές ενώσεις αρχής γενομένης, από σήμερα, αλλά και του σκεπτικού των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της ΠΟΣΠΕΡΤ παραμένουν και εκπέμπουν πλήρες ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και διαδικτυακή ενημέρωση από τις κεντρικές και περιφερειακές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.
 
Σε νέα Γενική Συνέλευση θα καθορίσουν το πλαίσιο της τελικής συνάντησης με τον υφυπουργό για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή.