Στην Κομισιόν έφτασε το ΚΚΕ την καταγγελία του για στοχοποίηση στελεχών του από ουκρανική ιστοσελίδα.

Ads

Με ερώτησή της προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος καταγγέλλει την ιστοσελίδα που δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα (ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.) όσων οι διαχειριστές της χαρακτηρίζουν «εχθρούς της Ουκρανίας» και «συνεργάτες τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οπως αναφέρει το ΚΚΕ, από το 2014 η σελίδα «myrotvorets.center» τελεί επίσημα υπό την «αιγίδα» υπουργείων της ουκρανικής κυβέρνησης, στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτήν χρησιμοποιούνται από τις δικαστικές αρχές της Ουκρανίας με σκοπό την απαγγελία κατηγοριών, ενώ πολλοί από τους ανθρώπους που στοχοποίησε έπεσαν στη συνέχεια θύματα επιθέσεων.

Το κόμμα καταγγέλλει πως στη «μαύρη λίστα» της ιστοσελίδας είναι και τρία στελέχη του, που έχουν χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητα πρόσωπα» για το ουκρανικό κράτος από το 2015, όταν επισκέφθηκαν την Ανατολική Ουκρανία εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον λαό και τους κομμουνιστές της χώρας: ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος της Βουλής, και ο Γιώργος Μαγγανάς.

Ads

Υπογραμμίζοντας πως με το ξέσπασμα του πολέμου η ουκρανική κυβέρνηση έθεσε συνολικά 11 κόμματα εκτός νόμου ενώ ο γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε μαζί με άλλους συντρόφους του, το ΚΚΕ σημειώνει πως «δεν πρόκειται για μια τυχαία στοχοποίηση, αλλά αποτελεί επιλογή του ουκρανικού κράτους, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, να διώκει κομμουνιστές, αγωνιστές και να τους αποδίδει ανυπόστατες κατηγορίες, όπως π.χ. “για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις”».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ερωτά τον αντιπρόεδρο της ΕΕ για την απαράδεκτη στοχοποίηση των τριών στελεχών του κόμματος και την επικίνδυνη και έωλη συσχέτισή τους με «τρομοκρατικές οργανώσεις».