Μέσα στην πρώτη δεκάδα με τις χώρες που προτίμησαν περισσότερο οι τουρίστες το 2022, βρέθηκε η Ελλάδα.

Ads

Σύμφωνα με την κατάταξη της ForwardKeys, από τις μεγαλύτερες διεθνώς εταιρείες επεξεργασίας δεδομένων για την τουριστική αγορά -η Ελλάδα κατέλαβε την 8η θέση, παρά το ότι οι αφίξεις το 2022 ήταν μειωμένες κατά 12% συγκριτικά με το 2019.

Επικεφαλής της λίστας των κορυφαίων τουριστικών χωρών είναι η Δομινικανή Δημοκρατία και πρώτη στην αντίστοιχη κατάταξη για τις πόλεις, η Αττάλεια της Τουρκίας.

Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 18ης Οκτωβρίου (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία αεροπορικών εισιτηρίων), η Δομινικανή Δημοκρατία υποδέχτηκε 5% περισσότερους επισκέπτες από ό,τι το 2019.

Ads

Ακολουθούν η Τουρκία, η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, τα οποία υποδέχτηκαν όλες τον ίδιο αριθμό επισκεπτών.

image

Η ισχυρή εκπροσώπηση των προορισμών της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής στην κορυφή της λίστας αντανακλά την προσέγγιση που ακολουθούν πολλές χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό στην Καραϊβική και στον Κόλπο του Μεξικού, οι οποίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, επέβαλαν λιγότερο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμοί για την πανδημία του COVID-19 από ό,τι αλλού, και με τον τρόπο αυτό διατήρησαν τις ταξιδιωτικές εισροές.

Καθώς η χρονιά προχωρούσε, εδραίωσαν την ηγετική τους θέση και άρχισαν να ξεπερνούν τους τουριστικούς όγκους πριν από την πανδημία.

Παράλληλα με την κατάταξη, η ForwardKeys εντόπισε αρκετές σημαντικές τάσεις που χαρακτήρισαν τα ταξίδια το 2022.

Η ισχυρότερη είναι η ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία έχουν σταδιακά χαλαρώσει και η περιορισμένη ζήτηση για ταξίδια έχει απελευθερωθεί, βοηθούμενη από την πρόσφατη αναβίωση των επαγγελματικών ταξιδιών και σημαντικές παγκόσμιες εκδηλώσεις όπως η Παγκόσμια Έκθεση στο Ντουμπάι και το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στο Κατάρ.

image

Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν ήταν ομαλή.

Αρχικά, η εξαιρετικά λοιμώδης παραλλαγή Omicron προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και την εκ νέου επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην αρχή του έτους.

Ένας άλλος παράγοντας που καθυστέρησε την ανάκαμψη ήταν οι ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα χαοτικές σκηνές στα αεροδρόμια πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου.

Αν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε μαζικά τα ταξίδια από και προς τη Ρωσία, καθώς πολλές χώρες επέβαλαν απαγορεύσεις στις απευθείας πτήσεις, δεν προκάλεσε μείωση των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη όσο θα περίμενε κανείς πριν από την πανδημία.

Τα ταξίδια στη Νότια Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα, με πτώση 12%, στην Πορτογαλία, με πτώση 16%, στην Τουρκία, σταθερά, και στην Ισλανδία, με πτώση 14%, κράτησαν καλά.

Ωστόσο, η ForwardKeys αναμένει ότι οι δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου, όπως η αύξηση των τιμών των καυσίμων και ο πληθωρισμός, θα προσθέσουν νέα εμπόδια στην πορεία ανάκαμψης.

Η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, η οποία έχει χαρακτηριστεί από αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, κυρίως στην Κίνα με την πολιτική της για τον μηδενικό Covid, άρχισε να ανακάμπτει.

Εκεί, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν για να επισκεφτούν φίλους και συγγενείς ήταν ο οδηγός αυτής της ανάκαμψης, με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές να είναι μόλις 5% και 8% μειωμένα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Τα ταξίδια αναψυχής στις Μαλδίβες, με πτώση 7%, και στα Φίτζι, με πτώση 22%, και οι δύο παραδείσιοι τροπικοί προορισμοί, κράτησαν επίσης καλά.

Μεταξύ των κορυφαίων πόλεων προορισμού, η Αττάλεια, η μεγαλύτερη πόλη στην τουρκική ριβιέρα, η οποία έχει υποδεχτεί 66% περισσότερους επισκέπτες από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο το 2019, έχει την καλύτερη επίδοση.

Η πρώτη πόλη

Την εξαιρετική απόδοση της Αττάλειας βοήθησαν ορισμένοι παράγοντες, κυρίως η αδυναμία της τουρκικής λίρας και η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης να παραμείνει σχετικά ανοιχτή στον τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να συνεχίσει να υποδέχεται Ρώσους επισκέπτες.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία από την έρευνα που αναδημοσιεύει η «Ναυτεμπορική», χάρη στα ενδοπεριφερειακά ταξίδια, καθώς και στους Αμερικανούς τουρίστες, η Ευρώπη υποδέχθηκε 477 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το διάστημα μεταξύ Ιανουάριου και Σεπτεμβρίου του 2022,  αναφέρει ο UNWTO. Πρόκειται για το 68% των αφίξεων διεθνώς. «Άγγιξε» επίσης το 81% των αντίστοιχων επιπέδων πριν από την πανδημία, ποσοστό που ήταν υπερδιπλάσιο από το ποσοστό του 2021 (+126%).

image

Το ιρλανδικό «θαύμα»

Εξετάζοντας τις επιδόσεις των χωρών για το 2022 σε σύγκριση με το 2021 εντοπίζεται ένας προορισμός με «τεράστια» βελτίωση.

Σύμφωνα με την ForwardKeys, μεταξύ των πέντε κορυφαίων προορισμών στη συγκεκριμένη μέτρηση, βρίσκεται η Ιρλανδία έχοντας σημειώσει ανάκαμψη κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθούν η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Αργεντινή.

Η παρουσία της Τουρκίας και της Πορτογαλίας στην πεντάδα δεν προκαλούν έκπληξη, σχολιάζει η εταιρεία σημειώνοντας πως και οι δύο χώρες είναι ανάμεσα στους κλασικά δημοφιλείς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης που είναι γνωστοί για τον ήλιο και την παραλία.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην κατάταξη προηγείται η Ιρλανδία, συνεχίζει η ForwardKeys εξηγώντας πως αυτό το γεγονός είναι ενδεικτικό της αυξανόμενης προτίμησης των ταξιδιωτών για εναλλακτικούς προορισμούς με λιγότερο κόσμο και περισσότερα φυσικά τοπία.