“Ο Γιώργος Μουρούτης και δύο υπουργοί της κυβέρνησης ήταν σε μυστικές επαφές μαζί μας”, είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, από την Βουλή, φέρνοντας και πάλι στην επιφάνεια τις στενές επαφές κυβερνητικών στελεχών με τους νεοναζί. Ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης μεταφέρθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μαζί με τους έτερους προφυλακισμένους, Χρήστο Παππά και Γιάννη Λαγό, για να συμμετάσχουν στην συζήτηση για την άρση της ασυλίας τους. Μιχαλολιάκος και Λαγός κατηγορούνται για παράνομη οπλοκατοχή, ενώ ο Παππάς κατηγορείται για την κατοχή παράνομου σχεδίου. Πρόκειται για συμπληρωματικές κατηγορίες σε αυτές της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Υπέρ της άρσης της ασυλίας των ηγετικών στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης ψήφισαν 223 βουλευτές. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν λίγοι χρυσαυγίτες στο Σύνταγμα. 

Ads

Σημειώνεται πως ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε παρών, ενώ στην ψηφοφορία δεν συμμετείχαν οι ΑΝΕΛ με τη δικαιολογία ότι δεν δόθηκε ο λόγος στον Πάνο Καμμένο. Από τη διαδικασία απείχε και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ. “Έχω κατ’  επανάληψη τονίσει ότι τα ποινικά δεν επιλύονται από τους βουλευτές αλλά από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές”, δήλωσε, εξηγώντας γιατί επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία για την άρση ασυλίας.

Πολλοί οι Μπαλτάκοι

Κατά την 5λεπτη ομιλία του, ο Ν. Μιχαλολιάκος είπε ότι και ο ίδιος μιλούσε κρυφά με τον πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τάκη Μπαλτάκο, τον οποίο γνώρισε “στο γραφείο της ΕΟΚΑ Β’ και μετά στο εθνικιστικό κίνημα. Όποτε ήθελε να μου πει κάτι μου έλεγε να βγούμε στο μπαλκόνι γιατί φοβόταν τους κοριούς και τις κάμερες”. Παράλληλα, ρώτησε γιατί δεν αξιοποιήθηκε το βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα ο Ηλίας Κασιδιάρης, στο οποίο ο Τ. Μπαλτάκος του μιλούσε “συντροφικά” αναφορικά με τις διώξεις τους. 

Ads

Ακόμη, ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης ρώτησε γιατί δεν διώκεται ο Μάκης Βορίδης για την συμμετοχή του στην ΕΠΕΝ, ή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για συγκρούσεις μεταξύ τους με ρόπαλα στην Καλαμάτα ή γιατί δεν αναζητήθηκαν πολιτικές ευθύνες για την δολοφονία Τεμπονέρα. “Κι έρχομαι τώρα, σε ένα άλλο περιστατικό, που έχει και σχέση με τον ανασχηματισμό. 1985: Μέλος της ΕΠΕΝ δολοφονεί έξω από τη Σπάρτη έναν συγχωριανό του. Καταδικάστηκε και τελείωσε την ποινή του και τώρα είναι ελεύθερος. Δεν θέλω να πω το όνομα του, αλλά θέλω να πω το όνομα αυτού που ήταν επικεφαλής της ΕΠΕΝ τότε και είναι ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος, ο Μάκης ο Βορίδης”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κατήγγειλε ότι “διαλύσατε τον Καρατζαφέρη, τώρα θέλετε να διαλύσετε τη Χρυσή Αυγή”, σχολιάζοντας ότι “το σόου με τις χειροπέδες ήταν ένα τέχνασμα για να μας πάτε στο 2%. Δεν τη φοβόμαστε την φυλακή. Οι χειροπέδες είναι τίτλος τιμής”. Τέλος, είπε ότι μιλά ως ο αρχηγός του 3ου πολιτικού κόμματος της χώρας. Αναφερόμενος στη φυλάκισή του είπε: “Η ψυχή μου είναι ολόρθη. Είμαι αμετανόητος εθνικιστής και Χρυσαυγίτης”.

Ο Γιάννης Λαγός αρνήθηκε το κατηγορητήριο, και είπε ότι αν οδηγηθούν σε δίκη “θα σας κάνουμε ρεζίλι για 2 μήνες πανευρωπαϊκά”. 

Ο Χρήστος Παππάς μίλησε για “πολιτικές διώξεις κατ’ εντολή Σαμαρά”. Κατήγγειλε, δε, ότι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε πει στον ίδιο ότι “προτιμώ ο γιος μου στα 16 του να είναι χρυσαυγίτης, παρά ΣΥΡΙΖΑίος και κομμουνιστής”. Είπε, δε, ότι στην ΝΔ “υπήρχαν πολλοί Μπαλτάκοι. Θέλατε να μας πάρετε μαζί σας. Ιδού ο λόγος που είμαστε στην φυλακή”. Είπε πως “όντως υπάρχουν κάποια στοιχεία εις βάρος μου”, αλλά απέρριψε το κατηγορητήριο που τον εμπλέκει στην δολοφονία Φύσσα. Τα στοιχεία που υπάρχουν εις βάρος του είναι “βιβλία. Με αυτά με δικάζετε. Γιατί δεν συμπεριλάβατε και το βιβλίο του Βύρωνα Πολύδωρα που έχω; Έχει αφιέρωση στον ευπατρίδη! Βουλευτής σας ήταν!”. Έκανε επίσης ειδική αναφορά προς τον προεδρεύοντα της Βουλής (Χρήστο Μαρκογιαννάκη): «Με έλεγε Χρηστάρα και με καλούσε να πω στον Ηλία να κατεβάσει τους τόνους γιατί και ο ίδιος κάποτε αυτά πίστευε…».

Για τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο Χρήστος Παππάς ανέφερε πως «έλεγε σε κοινό μας γνωστό πως αυτός είναι πολύ καλός, πρέπει να τον κάνουμε δικό μας… Είμαι στη φυλακή γιατί δε προσκυνήσαμε ποτέ, γιατί δεν τα είπαμε ποτέ». Για τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελλο Μεϊμαράκη, είπε: Ο πρόεδρος της Βουλής μου έλεγε “Χρηστάρα” και με φώναζε στο γραφείο του και έλεγε “ρε, πες του Ηλία, δε διαφωνώ, και εγώ τα ίδια έλεγα μικρός. Αλλά σε παρακαλώ να κατεβούν οι τόνοι».

Το νο2 της νεοναζιστικής οργάνωσης μίλησε και για την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, για την οποία είπε ειρωνικά πως την εξυπηρετούσε στο κατάστημά του, αλλά εκείνη δεν μπόρεσε ποτέ να διακρίνει τα τσιγκέλια, τους μπαλτάδες και τους θαλάμους βασανιστηρίων. Επίσης έκανε αναφορά και για συναντήσεις και με τον Κωνσταντίνο Τσιάρα. Μετά την ομιλία του Χρ. Παππά υπήρξε διαπληκτισμός με το Προεδρείο της Βουλής γιατί δεν δόθηκε ο λόγος στον Ν. Μιχαλολιάκο και οι χρυσαυγίτες βουλευτές αποχώρησαν. Επίσης για τον Μάκη Βορίδη είπε πως δεξί χέρι και κουμπάρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, είναι «ο εθνικιστής Θεοδόσης Αθανασάς που έχει συμμετείχε σε ναζιστική γιορτή το 2009». «Ο κ. Αθανασάς είναι διευθυντής του γραφείου του Μάκη Βορίδη, τόσο κατά την διάρκεια της υπουργίας του όσο και σήμερα που είναι στην θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ», είπε ο Χρήστος Παππάς.

Αντιδράσεις

Ο Γ. Μουρούτης έσπευσε να απαντήσει ότι “τον κ. Μιχαλολιάκο δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Ούτε και κανένα άλλο στέλεχος ή βουλευτή της Χ.Α. έχω συναντήσει, ιδιωτικά ή τυχαία, ποτέ στη ζωή μου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλιότητα που έχω ακούσει”. “Ντροπή σου” φώναξε ο Άδωνις Γεωργιάδης προς τον Χρήστο Πάππά, όταν το ηγετικό στέλεχος των νεοναζί αναφέρθηκε στο όνομά του. Για “ψεύδη και αθλιότητες” έκανε λόγο η Άννα Ασημακοπούλου. “Οι υπόδικοι της Χρυσής Αυγής απέδειξαν, άλλη μία φορά, τι εκπροσωπούν και τι εκφράζουν: Κατασκευάσματα νοσηρής φαντασίας, ψεύδη και αθλιότητες”, ανέφερε. 

Αθανασίου: Δεν χειραγωγείται η Δικαιοσύνη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, πήρε τον λόγο και είπε ότι δεν χειραγωγείται η Δικαιοσύνη και πως όλοι θα έχουν μια δίκαιη δίκη. 

Τρεις και… ναζιστικός ύμνος 

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με την Ασφάλεια της Βουλής, οι τρεις προφυλακισμένοι μετέβησαν σιδεροδέσμιοι και παραδόθηκαν στον φρούραρχο της Βουλής. Όπως συνέβη και κατά την μεταγωγή Μπούκουρα και Γερμενή, έχει απαγορευθεί η είσοδος επισκεπτών στα θεωρεία της Ολομέλειας. Έξω από την Βουλή, λίγοι οπαδοί των νεοναζί πραγματοποίησαν συγκέντρωση. Μάλιστα από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης ακούστηκε και ναζιστικός ύμνος με τους συγκεντρωμένους να τον τραγουδούν στα ελληνικά. 


Βίντεο: Βασίλης Νούσης