Η επιλογή του δικηγόρου που υπερασπίστηκε τον μακελάρη του Μπατακλάν από την Εύα Καϊλή έχει προκαλέσει αίσθηση και συζητήσεις σε νομικούς και πολιτικούς κύκλους.

Ads

Την Πέμπτη θα καταθέσει νέο αίτημα αποφυλάκισης και αυτή θα είναι η «πρεμιέρα» του διάσημου ποινικολόγου Σβεν Μαρί στη διαχείριση του Qatargate.

Ο «δικηγόρος του διαβόλου», όπως τον αποκαλούν στο Βέλγιο, παίρνει τη θέση του Αντρέ Ριζόπουλος, ο οποίος την εκπροσωπούσε μαζί με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο. Οι λόγοι της αλλαγής συνηγόρου δεν έγιναν γνωστοί και αυτό επιτρέπει εικασίες και εκτιμήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι ο Σβεν Μαρί θα είναι πιο εξωστρεφής καθώς έχει παρουσία στα ΜΜΕ και μπαίνει στο παιχνίδι της επικοινωνίας. Παρόλο που έχει υπερασπιστεί εξαιρετικά αντιπαθείς στην κοινή γνώμη κατηγορούμενους, δεν αποφεύγει τις κάμερες και τα μικρόφωνα και απαντάει ακόμη και σε δύσκολες ερωτήσεις.

Ads

Για το λόγο αυτό διατυπώνεται από πολλές πλευρές η εκτίμηση ότι η Εύα Καϊλή θα επαναφέρει δυναμικά τις καταγγελίες της για παραβίαση των δικαιωμάτων της από τις βελγικές αρχές, ακόμη και για βασανιστήρια.

Ο Μ. Δημητρακόπουλος «κάηκε» με το «ζαμε Κορωπί» στα ξένα ΜΜΕ και, όπως όλα δείχνουν, αναζητήθηκε δικηγόρος που θα μπορεί να συνομιλεί με Ευρωπαίους δημοσιογράφους, καθώς η Ε. Καϊλή δεν αποκλείεται ακόμη και να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από εκεί και πέρα, η κατάσταση γίνεται δύσκολη για αυτήν, από τη στιγμή που ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος πρώην ευρωβουλευτής Α. Παντσέρι άρχισε να συνεργάζεται με τις βελγικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διακινηθεί από τον δικηγόρο του οι καταθέσεις του είναι επιβαρυντικές για την Ε. Καϊλή που δηλώνει αθώα και διαχωρίζει τη θέση της από τον σύζυγό της Φ. Τζόρτζι.

Οπως όλα δείχνουν, η προφυλακισμένη ευρωβουλευτής θα επιμείνει στην ίδια γραμμή της άρνησης δίνοντας, παράλληλα, στις βελγικές αρχές όσες πληροφορίες έχει για χρηματιζόμενους ευρωβουλευτές και συνεργάτες. 

Από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει απολύτως τίποτα να περιμένει καθώς η «γραμμή» των ευρωσοσιαλιστών είναι όλα στο φως και μηδενική αλληλεγγύη σε όσους εκθέτουν την ομάδα.

Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πλέον ξένη και δεν πρόκειται να έχει οποιαδήποτε μορφής στήριξη από την Χαριλάου Τρικούπη, όπου ακόμη μετρούν τη ζημιά που τους έχει κάνει.