Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί απόψε επί της αρχής με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς ΝΔ και Λα.Ο.Σ. τάσσονται υπέρ της αρχής του νομοθετήματος, ενώ κατά του σχεδίου νόμου τάσσονται τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) τα οποία αντέδρασαν έντονα τόσο για την ουσία του νομοσχεδίου, όσο και για τις τροποποιήσεις που έγιναν, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέο νομοσχέδιο. Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε αλλαγές τις τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, το οποίο προβλέπει ότι υπάγονται στη ρύθμιση όλα τα κτίσματα που είχαν κατασκευασθεί έως την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, δηλαδή έως τις 28 Ιουλίου.

Ads

Το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί με την συζήτηση και τη ψήφιση στα άρθρα του την ερχόμενη Τρίτη.

Κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των αυθαιρέτων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι η επιβράβευση της αυθαιρεσίας, αλλά η πάταξή της και τελικά η χάραξη της περιβόητης κόκκινης γραμμής, η οποία θα εξαρτηθεί κυρίως και από την καλή εφαρμογή αυτού του νόμου, αλλά και από την τήρηση των ίδιων μας των δεσμεύσεων για επίσπευση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας.

«Δεν εθελοτυφλούμε. Αλλά έχουμε πεισθεί ότι η σημερινή κατάσταση της μη είσπραξης προστίμων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, της μη κατεδάφισης, ομοίως και της μη προώθησης του πολεοδομικού σχεδιασμού, δεν προστατεύει το περιβάλλον. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε λύσεις όπως αυτές που προτείνει το σχέδιο νόμου», τόνισε.

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, δεν είναι έκπτωση για το περιβάλλον να πληρώνει όποιος το επιβαρύνει «έκπτωση είναι να κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα. Η περίοδος των «εκπτώσεων» για το περιβάλλον θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει τελειώσει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) αφού επικρότησε τις βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα την «καλωσόρισε» στη «σφαίρα της κοινής λογικής» και δήλωσε ότι η ΝΔ χαίρεται που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιλήφθηκε ότι υπάρχει ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα των αυθαιρέτων.

Ως προς τις αλλαγές που επήλθαν ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επεσήμανε, όμως, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στο να καθοριστεί ενιαίος χρόνος αναστολής των κυρώσεων για τα αυθαίρετα, είτε είναι εντός, είτε εκτός σχεδίου, στα 40 χρόνια (από 30 όπως καθορίστηκαν) καθώς έτσι η ρύθμιση θα είναι πιο «εύπεπτη». Επίσης, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι συνδέεται η έναρξη του νέου νόμου με την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, σημείωσε ότι τίθεται ένα θέμα με τον καθορισμό των 20 χρόνων γι’ αυτό.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, εκ μέρους του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου δήλωσε ότι το κόμμα της τάσσεται κατά, όχι μόνο για λόγους ιδεολογικούς, αλλά γιατί εξαπολύεται μια ληστρική αντιλαϊκή πολιτική, ενώ δεν μπαίνουν όρια και εξαιρέσεις στα υπέρογκα χαράτσια μεταξύ των λαϊκών αυθαίρετων και αυτών των πλουσίων. Όπως ανέφερε, υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. ευρώ τα έσοδα από κυρώσεις, πρόστιμα, αδειοδοτήσεις, ιδιωτικοποίηση αντικειμένου του Δημοσίου κλπ και στα 800 εκατ. μόνο από τα παράβολα υπαγωγής στη διαδικασία, μέχρι το τέλος του έτους.

Από το Λα.Ο.Σ., ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος αφού δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με την ουσία του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συνυπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο οι εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα που υπάρχουν σε όλη χώρα. Εξέφρασε, ωστόσο, την διαφωνία του κόμματός του με την διάταξη που προβλέπει την δημιουργία Τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού.

«Δεν πρόκειται για νομιμοποίηση, αλλά για αναστολή των κυρώσεων», σημείωσε η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, η οποία εκτίμησε πως οι τροποποιήσεις που έγιναν είναι δυσμενέστερες για το περιβάλλον και το τελικό σχέδιο βρίθει φωτογραφικών διατάξεων για νομιμοποίηση παρανομιών.