Εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει το ειδικό τέλος για τα ακίνητα και η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, έως 19%, από την 1η Ιανουαρίου. Παράλληλα, τριμελείς επιτροπές θα συσταθούν στις κατά τόπους εφορίες και σε αυτές θα απευθύνονται όσοι πολίτες θέλουν να εξαιρεθούν από το τέλος ακινήτων. τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ, επεξεργάζεται τρία σενάρια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το επικρατέστερο φαίνεται πως είναι αυτό της δημιουργίας μίας «μικρής ΔΕΗ» με πώληση λιγνιτικών μονάδων μαζί με υδροηλεκτρικά, επιλογή η οποία προσαρμόζεται και στο ζήτημα της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή.

Ads

 

Τριμελείς επιτροπές για τις εξαιρέσεις

Τριμελείς επιτροπές θα συσταθούν στις κατά τόπους εφορίες και σε αυτές θα απευθύνονται οι πολίτες, προκειμένου να εξαιρεθούν από το τέλος ακινήτων, επικαλούμενοι λόγους αδυναμίας πληρωμής.

Ads

Σύμφωνα με το Βήμα, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στην οριστική ρύθμιση – απόφαση, βάσει της οποίας δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους πολίτες δεν πληρώσουν το λογαριασμό ΔΕΗ λόγω της εισφοράς στα ακίνητα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθύνσεις και οι τριμελής επιτροπές θα αναλάβουν να κρίνουν για το ποιος έχει αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής και ποιος όχι.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να εξαιρούνται άτομα με αναπηρία άνω του 80% και τα προστατευόμενα μέλη καθώς και οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Ετσι, δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής. Ωστόσο, η αδυναμία πληρωμής θα αποφασίζεται από τριμελή επιτροπή σε κάθε εφορία. Επίσης, ρύθμιση θα γίνεται για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση λόγω μείωσης αποδοχών και πληρωμής στεγαστικών θα γίνεται ρύθμιση.

Από την άλλη, άνεργοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία πρέπει να στείλουν έως 30 Νοεμβρίου sms στο 54160 για να μάθουν αν εξαιρούνται.

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια από την 1η Ιανουαρίου

Το ακριβές ποσοστό αύξησης των τιμολογίων θα αποφασιστεί εντός των ημερών από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου με βάση τα στοιχεία για αύξηση του κόστους που επικαλείται η ΔΕΗ και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που επίσης αναμένεται σύντομα.Οι αυξήσεις αναμένεται να είναι χαμηλότερες από το 19% που ζητεί η ΔΕΗ.

Πάντως, το ποσοστό αύξησης θα είναι διψήφιο, καθώς η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων του ηλεκτρικού, ώστε να αντανακλούν το κόστος, αποτελεί υποχρέωση που απορρέει και από το Μνημόνιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2013.
 
Τρία σενάρια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Τρία σενάρια εξετάζει, εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το επικρατέστερο φαίνεται πως είναι αυτό της δημιουργίας μίας «μικρής ΔΕΗ» με πώληση λιγνιτικών μονάδων μαζί με υδροηλεκτρικά, επιλογή η οποία προσαρμόζεται και στο ζήτημα της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή.

Τα άλλα δύο σενάρια που εξετάζονται είναι πώληση πακέτου μετοχών έως 17% και η πώληση μεριδίων από τις θυγατρικές μεταφοράς και διανομής.

Σε ό,τι αφορά το λιγνίτη, η λύση που προκρίνεται είναι ένας συνδυσμός πώλησης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (πιθανώς από τους σταθμούς Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Φλώρινας, ενδεχομένως και Αγ. Δημητρίου) και ανταλλαγής ενέργειας με ευρωπαϊκές εταιρίες.

Δείτε επίσης: «Έσπασε» την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ η αστυνομία, προσήχθη ο Ν.Φωτόπουλος