Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής στην κυβέρνηση που στήριξε με την καρδιά του την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Οι υπόλοιποι, το λιγότερο, μασάνε τα λόγια τους ή περιορίζουν την κριτική τους σε «επικοινωνιακά λάθη» όπως έκανε η Ντ. Μπακογιάννη.

Ads

Μακριά από τα μικρόφωνα, όμως, λέγονται πολλά. Και δεν θα βρει κανείς βουλευτή ή στέλεχος της ΝΔ που να μην έχει προβληματιστεί από τις εξελίξεις και να μην επικρίνει τους χειρισμούς που έχουν γίνει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Η αναιτιολόγητη αντικατάσταση (στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών) του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Ταραντίλη από την αναπληρώτριά του Αρ. Πελώνη, που δεν έχει καεί από ατυχείς δηλώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ενδεικτική. Όπως επίσης και το δημόσιο ξέσπασμα του συνήθως σιωπηλού διευθυντή γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα, που φώναξε στο twitter ότι ο πρωθυπουργός δεν υπήρξε ποτέ φίλος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Το ατύχημα της Άννας Παναγιωταρέα που εγκατέλειψε το ΥΠΠΟ, διπλωματικό ή όχι, δεν αρκεί για τη διαχείριση της πολιτικής ζημιάς στην κυβέρνηση από την υπόθεση Λιγνάδη.

Ads

Tα μηνύματα που φθάνουν από τη λαϊκή βάση στα γραφεία βουλευτών και υπουργών είναι μηνύματα αγανάκτησης. Ήδη υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις τηλεοπτικών εμφανίσεων από κυβερνητικά στελέχη για να μην υποχρεωθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την Λ. Μενδώνη.

Και γίνεται προσπάθεια να προληφθούν τοποθετήσεις βουλευτών που θα μπορούσαν να διογκώσουν το πρόβλημα. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τη στάση που θα κρατήσει η πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χώρο του πολιτισμού και βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πολλά επενδύονται στη συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη. Ο στόχος είναι διπλός:

  • Να ανακοινωθούν θεσμικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό, όπως η αυστηροποίηση ποινών για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων και η δημιουργία κώδικα δεοντολογίας στο χώρο του πολιτισμού, προκειμένου να φανεί ότι ο ίδιος εγγυάται την κάθαρση. Και να υπενθυμιστεί ότι η κυβέρνηση ενθάρρυνε την Σ. Μπεκατώρου να σπάσει τη σιωπή.
  • Να επιχειρηθεί η ταύτιση του Αλ. Τσίπρα με τρολς του διαδικτύου και φωνές που συνδέουν τη ΝΔ με την παιδεραστία για να υποστηριχθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκει το κατέβασμα της πολιτικής αντιπαράθεσης στο βούρκο.

Η μεγάλη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί δυναμική κοινωνικής οργής για πρώτη φορά μετά τις εκλογές. Από τη μια η ταλαιπωρία με τις διακοπές ρεύματος στο χιονιά και η έλλειψη ενημέρωσης που χάλασε την εικόνα του «επιτελικού κράτους». Από την άλλη οι αντιδράσεις για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα και τα επεισόδια στο ΑΠΘ που δημιουργούν ρωγμές στο αφήγημα «επιτέλους τάξη και ασφάλεια». Και στο κέντρο η υπόθεση Λιγνάδη που μόνο αρνητικό αντίκτυπο έχει για όσους τον επέλεξαν ως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού και τον στήριξαν στην πρώτη φάση των αποκαλύψεων.

Παρόλο που μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν πολιτικά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τα προβλήματα της κυβέρνησης, η αγωνία για τις πολιτικές παρενέργειες από τη σώρευση εντάσεων  και απογοητεύσεων είναι βάσιμη.