Υπό αίρεση τίθεται ο προϋπολογισμός για το 2015 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, καθώς η πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κενό, που αποτελεί και το «μήλο της έριδας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεν συνάδει με αυτή των δανειστών. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Στο μεταξύ, φορολογία ύψους 1,4 δισ. ευρώ από την άμεση και έμμεση φορολογία φέρνει ο νέος προϋπολογισμός του 2015 με τον οποίο περιορίζονται κατά 1,5 δισ. ευρώ οι δαπάνες, ορίζοντας το ύψος της λιτότητας για το νέο έτος στα 2,9 δισ. ευρώ. Προϋπολογισμό Μνημονίου βλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ads

«Το παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση, αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουν κάνει λάθη», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού και λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, που κατέληξαν… στο κενό. Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης», αλλά όπως είπε, «μπορεί να έρθει και να συμφωνήσουμε σε μία μέρα».

Σε άλλη ερώτηση για το αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση». Από πλευράς Κομισιόν ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς υποστήριξε ότι «οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται. Έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά σημεία. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, ούτως ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των κλιμακίων μας στην Αθήνα».

Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Ads

Αναλυτικά ο προϋπολογισμός

Πιο αναλυτικά, ο προϋπολογισμός για το 2015, που θέτει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ. Ο νέος προϋπολογισμός αναφέρει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί από τα 3,3 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ το 2014, στα 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ το 2015. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εκτιμάται ότι θα περιορισθεί περαιτέρω από το 1,3% του ΑΕΠ το 2014, στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,9 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,9 δισ. ευρώ. Από την άλλη, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ανέλθουν στα 97 δισ. ευρώ, με 13,9 δισ. ευρώ από αυτές να φιλοδοξεί η κυβέρνηση να τα καλύψει με δανεισμό από τις αγορές.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014. Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

 

Η εισηγητική έκθεση 

Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2015 αναμένεται να εισφέρει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης το σχέδιο του Προϋπολογισμού εκτιμά πως το 2015 θα ανέλθουν στο 2,9%, έναντι αύξησης του ΑΕΠ κατά  0,6% το 2014 σε ετήσια βάση.

Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ισοσκελισμένο το 2015. Συγκεκριμένα, εκτιμάται δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από 0,8% το 2014 και 1,9% το 2013.Οι άμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν από τα 21,39 δισ. ευρώ εφέτος, στα 21,88 δισ. ευρώ το 2015, ενώ οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 25,1 δισ. ευρώ. Συνολικά άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα είναι το 2015 αυξημένοι κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας αυτό προβλέπεται να μειωθεί σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,6% του εργατικού δυναμικού το 2015, από 24,8% το 2014.  Το 2015 η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6%.

Ο εναρμονισμένος  πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3% από -1% το 2014.

ΣΥΡΙΖΑ: Προϋπολογισμός Μνημονίου
 
«Πιστός στους μνημονιακούς στόχους αλλά και στο κοινωνικό μοντέλο που προωθείται με το μεσοπρόθεσμο μένει ο προϋπολογισμός» σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος τομεάρχης, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στον Κρατικό Προϋπολογισμό φαίνεται η «αξιοθαύμαστη συνέπεια» του υπ. Οικονομικών: «Ακριβώς όπως δεν ήθελε να επιτραπεί στη Γαλλία μια δημοσιονομική χαλάρωση, έτσι δεν σκέφτηκε ότι μια ανάλογη χαλάρωση θα βοηθούσε και την ελληνική περίπτωση».
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ειδικότερα πως οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά €400 εκατ. σε σχέση με φέτος ενώ τονίζει ότι συνεχίζεται, όπως κάθε χρόνο, η περικοπή των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη. «Το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο αφού οι δαπάνες των Υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εργασίας θα μειωθούν κατά πάνω από €1,1 δισ. σε σχέση με φέτος» προσθέτει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 
Τέλος κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση στην ελληνική κοινωνία με παραβίαση πολλών ευρωπαϊκών κεκτημένων για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα και καταλήγει: «Η λογική του Μνημονίου συνεχίζεται και το μόνο που μένει να μάθουμε είναι οι προτιθέμενοι χρόνοι εφαρμογής της και οι νέες δικλείδες συμμόρφωσης που τελικά θα συμφωνηθούν. Το μόνο που δεν αμφισβητείται από κυβέρνηση – Τρόικα είναι η αναγκαιότητα μια πτωχευμένη χώρα να συνεχίσει να μεταφέρει πόρους στις πλουσιότερες».