Στην Βουλή κατατέθηκε την Τετάρτη το βράδυ η διάταξη η οποία προβλέπει την χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Την κατάθεσή της είχε προαναγγείλει κατά την εισήγησή του στο Yπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος άσκησε παράλληλα έντονη κριτική στην αντιπολίτευση και ειδικά στη ΝΔ, για τη στάση της στο θέμα.

Ads

Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κανάλι. Δεν μπορεί δηλαδή με μια άδεια να ανοίξει κάποιος 2 ή περισσότερα κανάλια. Η σκέψη είναι οι τέσσερις άδειες να είναι και ο τελικός αριθμός καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς μετά την έκθεση της Φλωρεντίας η εκτίμηση είναι πως η ελληνική αγορά δεν αντέχει ούτε θεματικά κανάλια, πανελλαδικής εμβέλειας. Έτσι – αν τα αρμόδια στελέχη επιμείνουν σε αυτή την προσέγγιση – θα απομείνουν πια μόνο τα περιφερειακά κανάλια, ο αριθμός των οποίων θα γίνει γνωστός σε δεύτερη φάση. 

Ο διαγωνισμός θα διαρκεί περίπου 2 μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, οι άδειες δεν θα δοθούν όλες μαζί αλλά μία – μία. Δηλαδή θα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για μια άδεια και μόλις κάποιος την λαμβάνει, θα προχωρά η διαδικασία για την επόμενη. 

Ads

Τι είπε ο πρωθυπουργός 

«Την Πέμπτη κιόλας στη Βουλή καταθέτουμε και ψηφίζουμε διάταξη, που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις. Η θέση που διατύπωσε η ΝΔ για απεριόριστες άδειες δεν αντέχει σε κριτική και καταρρίπτεται, όχι μόνο από τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και από τη διεθνή εμπειρία και τις αντίστοιχες μελέτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση, προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση για την κατά το Σύνταγμα πλήρωση των θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έλαβε τέλος», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «η άρνησή της να συναινέσει στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ αποτελεί θεσμική εκτροπή», διότι η συναίνεση, όπως εξήγησε σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι προαιρετική, αλλά επιβάλλεται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας.

Στο μεταξύ μιλώντας σήμερα το βράδυ στο Mega ο Νίκος Παπάς τόνισε ότι η κυβέρνηση «επιθυμεί να διαμορφώσει μία βιώσιμη αγορά στα ΜΜΕ». Απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις για ενδεχόμενες απολύσεις ζήτησε από τα ΜΜΕ «να μην επιχειρούν να βγάλουν μπροστά τους εργαζόμενους ως δικαιολογία». «Κριτική σχετικά με την μεταρρύθμιση για τα κανάλια δεχθήκαμε από τους ιδιοκτήτες όχι από τους εργαζόμενους» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό για τα όσα ανέφερε στην ομιλία του εξαπέλυσε η ΝΔ. Τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα ότι πολεμά τη διαπλοκή χαρακτηρίζοντας ως αντισυνταγματική την αφαίρεση «της αρμοδιότητας για τις άδειες από το ανεξάρτητο ΕΣΡ για να την αναθέσει στην κυβερνητική του πλειοψηφία». Δείτε τις αντιδράσεις όλων των κομματών. 

Οι καναλάρχες 

Από την πλευρά τους οι καναλάρχες αντιδρώντας για μια ακόμη φορά στις πρωτοβουλίες τις κυβέρνησης για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο κατηγορούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι διαπράττουν αντισυνταγματική εκτροπή. Για τη δε έκθεση της μελέτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας κάνουν λόγο για πέντε λανθασμένα συμπεράσματα. 

Η ΕΣΗΕΑ 

«Η εσπευσμένη επιδίωξη της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκαλεί τις εύλογες ανησυχίες του δημοσιογραφικού κλάδου» τονίζει από την πλευρά της η ΕΣΗΕΑ. 

Το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης, που συνεδριάζει εκτάκτως το πρωί της Πέμπτης για το συγκεκριμένο θέμα, επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του: 

  • Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 25 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.

  • Είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.

  • Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όσων ακόμη εργάζονται, και κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον Κώδικα Δεοντολογίας.

«Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν το παζαρεύουμε» καταλήγει η ΕΣΗΕΑ.