Απαντήσεις για την ασυδοσία τραπεζών και funds κλήθηκε να δώσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Έφη Αχτσιόγλου, την ίδια ώρα που σάλος προκλήθηκε από τη «βίαιη» έξωση της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού, η οποία πραγματοποιήθηκε on camera.

Ads

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσιάζοντας την ερώτησή της, μίλησε για τις αποτρόπαιες εικόνες που είδαμε όλοι νωρίς το πρωί στο σπίτι της κ. Κολοβού. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζετε» υπογράμμισε, μιλώντας για το ιδιωτικό χρέος που συνεχώς διογκώνεται δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τους πλειστηριασμούς ακινήτων – μεταξύ των οποίων και κύριες κατοικίες.

Την ίδια ώρα, η Έφη Αχτσιόγλου παρατήρησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει τα funds να ενεργούν με πλήρη ασυδοσία, με την ανταπόκρισή τους στα αιτήματα ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι νομοθετικά προβλέφθηκε η δυνατότητα συμμετοχής κατά βούληση.

«Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ήταν η υπόθεση Πάτση» σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου, θυμίζοντας ότι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ αγόρασε ο ίδιος «κόκκινα» δάνεια. «Η πολιτική σας όχι μόνο είναι εξοντωτική απέναντι στους πολίτες, αλλά στελέχη σας να κερδοσκοπούν σε βάρος ανήμπορων πολιτών» τόνισε.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του έμεινε όπως είπε μόνο «στη φιλοσοφία της ερώτησης», αποφεύγοντας να σχολιάσει το τραγικό γεγονός.

Αφού παραδέχθηκε ότι πράγματι το ιδιωτικό χρέος είναι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας», απέδωσε την αύξησή του στις «διαδοχικές, πρωτόγνωρες και εξωγενείς κρίσεις». 

Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ισχυριζόμενος ότι ούτε επί την δική του διακυβέρνηση δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα, καθώς και ότι εκείνη κατήργησε την προστασία α’ κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019.

Στη δευτερολογία της η Έφη Αχτσιόγλου υπενθύμισε στον Χρ. Σταϊκούρα ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα «κόκκινα» δάνεια είχαν μειωθεί συνολικά, όπως επίσης και ότι καθ’ όλη τη διάρκειά της υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Εσείς το παρατείνατε για ένα χρόνο, τι παρατείνατε το ανύπαρκτο;» προκάλεσε τον υπουργό η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Εδώ και 3,5 χρόνια που είστε υπουργός εμφανίζεστε και δεν καταλαβαίνετε ότι ελέγχεστε από την αντιπολίτευση. Κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, καλώντας τον να απαντήσει εάν μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει εγγραφή του συνόλου ή μέρους των εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλής» στο δημόσιο χρέος.

Ούτε σε αυτό απάντησε επί της ουσίας ο Χρ. Σταϊκούρας, λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει δυνατότητα να παρεμβαίνει σε αποφάσεις ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οργάνων.