Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν ένα φορτηγό πλοίο που συνδέεται με συμφέροντα του Ισραήλ στα Στενά του Ορμούζ το Σάββατο, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, λίγες ημέρες αφότου η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα μπορούσε ακόμα και να αποκλείσει την θαλάσσια κυκλοφορία στην περιοχή.

Ads

Το IRNA μετέδωσε ότι ένα ελικόπτερο των Φρουρών προσγειώθηκε στο πλοίο, και μετέφερε στα ιρανικά ύδατα το υπό πορτογαλική σημαία MSC Aries.

 

Το Aries έχει μισθωθεί στη διεθνή ναυτιλιακή εταιρεία MSC από την Gortal Shipping, θυγατρική της Zodiac Maritime, ανέφερε η Zodiac σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η MSC είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του πλοίου. Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον ισραηλινό επιχειρηματία Eyal Ofer.

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο, με το Ισραήλ και τις συμμάχους του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να συγκρούονται επανειλημμένα με ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Το Ιράν έχει απειλήσει να προβεί σε αντίποινα για τις ύποπτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο προξενείο του στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, την 1η Απριλίου, από τις οποίες σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι διοικητές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ “μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα” και προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην προχωρήσει.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι «το Ιράν θα υποστεί τις συνέπειες για την επιλογή του να κλιμακώσει περαιτέρω αυτή την κατάσταση», απαντώντας στις αναφορές για την κατάληψη του MSC Aries.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, Alireza Tangsiri, δήλωσε ότι θα μπορούσε να κλείσει το Στενό του Ορμούζ, εάν κριθεί απαραίτητο.

Είπε ότι το Ιράν θεωρεί απειλή την παρουσία του Ισραήλ στα ΗΑΕ, με τα οποία το Ισραήλ σύναψε διπλωματικές σχέσεις το 2020 στο πλαίσιο των ‘Συμφωνιών του Αβραάμ’ με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χούτι της Υεμένης έχει διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο με επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα εδώ και μήνες, λέγοντας ότι στοχεύει σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ σε αντίποινα για την εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα.