Αφορμή για αυστηρότερο έλεγχο στις αερομεταφορές θα πρέπει να αποτελούν τα παγιδευμένα δέματα που προήλθαν από Ελλάδα και Υεμένη, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ στην Ελλάδα έφτασαν και στελέχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος της Γερμανίας. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε, σύσκεψη εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας στον τομέα των αερομεταφορών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να αξιολογηθούν οι απειλές που σχετίζονται με την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στην Ευρώπη. Στο μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. καταλογίζει ευθύνες στις εταιρείες ταχυμεταφορών για τα παγιδευμένα δέματα, ενώ με απόφαση της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας απαγορεύθηκε για 48 ώρες η μεταφορά δεμάτων στο εξωτερικό. «Καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία», τονίζει ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ads

Όπως δήλωσε σήμερα ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της Επιτρόπου, αρμόδιας για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες – ειδικοί για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και για κάργκο μεταφορές. Ο Μ. Τσερκόνε επισήμανε, επίσης, ότι η τρομοκρατική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει και για το λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κρατών μελών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε παγιδευμένο δέμα, ο Μικέλε Τσερκόνε απάντησε αρνητικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της βρίσκονται σε συναγερμό και ελέγχουν όλα τα νεοεισερχόμενα στην Επιτροπή δέματα.

Μετά την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ που ζήτησε βελτίωση των ελέγχων στις αερομεταφορές εμπορευμάτων και η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Σαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ άσκησε κριτική στα «ελλείμματα ασφαλείας» που υπάρχουν σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ, ομάδα εργασίας θα κληθεί να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Κορυφής των «27» το Δεκέμβριο συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για τη βελτίωση των ελέγχων στις αερομεταφορές εμπορευμάτων.

Ads

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος της Γερμανίας (Bundeskriminalamt, BKA) έστειλε στην Αθήνα στελέχη της, ώστε να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών και ανακρίσεων των ελληνικών αρχών.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της BKA Γιόργκ Τσίρκε, τα αρμόδια στελέχη της υπηρεσίας που έφτασαν στην Αθήνα θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και πακέτα-βόμβες που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές διωκτικές αρχές.

Παράλληλα, η Ολλανδία «προειδοποίησε» διεθνείς οργανισμούς που βρίσκονται στο έδαφός της «να προσέχουν τα δέματα που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες από το ταχυδρομείο».

Από την πλευρά της, η Τουρκία κάλεσε όλους τους φορείς και τα ιδρύματα στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, με αφορμή την αποστολή σε όλη την Ευρώπη παγιδευμένων δεμάτων.

«Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι βόμβες έχουν αποσταλεί σε ξένες χώρες, θα είναι χρήσιμο, όλοι οι φορείς και τα ιδρύματα, καθώς και οι εταιρείες κούριερ στην Τουρκία, να λάβουν τα πρόσθετα μέτρα που θα θεωρήσουν απαραίτητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Σελτσούκ Ουνάλ.

Στο μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. καταλογίζει ευθύνες στις εταιρείες ταχυμεταφορών, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «το παγιδευμένο δέμα που έφτασε στη γερμανική καγκελαρία, καθώς και εκείνο που έφυγε από τη χώρα με προορισμό το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού, φορτώθηκαν σε αεροσκάφη με ευθύνη των εταιρειών ταχυμεταφορών».

Όπως σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ., και στις δύο περιπτώσεις τα δέματα μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο, ελέγχθηκαν και φορτώθηκαν σε αεροσκάφη μεταφοράς εμπορευμάτων με μέριμνα των εταιρειών κούριερ. «Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι ασφάλειας μεταφερομένων αντικειμένων πραγματοποιούνται, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με μέριμνα και ευθύνη ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας που συνεργάζονται με τις ταχυμεταφορικές εταιρείες», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, έθεσε θέμα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι και να υπάρχουν αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας των εταιρειών ταχυμεταφορών.

«Τίθεται ένα σοβαρό θέμα για την ασφάλεια των ταχυμεταφορών. Νομίζω ότι έφθασε η ώρα και σε εθνικό επίπεδο να πάρουμε νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ελέγχων και για αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Αλλά ταυτόχρονα να ανοίξει ένας διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της νομοθεσίας σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον θέλουμε να υποστηρίζουμε τη Συνθήκη Σένγκεν και πέραν αυτών και σε παγκόσμιο επίπεδο για τη συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες στον κόσμο», δήλωσε.

Το πρωί της Τετάρτης, ο 22χρονος Π. Α., ο οποίος συνελήφθη για τα δέματα-βόμβες σε πρεσβείες τη Δευτέρα κρίθηκε προφυλακιστέος για την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο 22χρονος οδηγήθηκε, σήμερα, ενώπιον του εφέτη-ανακριτή που ερευνά την υπόθεση των «Πυρήνων». Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, για τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών, καθώς και για εκρήξεις στο γραφείο της Λ. Κατσέλη στο Κολωνάκι, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη και στα γραφεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Ο 22χρονος αρνήθηκε, ενώπιον του ανακριτή, να απολογηθεί και να δηλώσει οτιδήποτε για την υπόθεση. Αύριο, ο Π.Α. και ο συγκατηγορούμενός του στην υπόθεση της αποστολής παγιδευμένων δεμάτων, Γ. Τ., θα οδηγηθούν, ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας, προκειμένου να απολογηθούν για 4 κακουργήματα και 4 πλημμελλήμματα, που τους βαρύνουν για την υπόθεση αυτή.

Διαβάστε επίσης: Τρομοκρατία και ασυτοϊκανοποίηση, του Στ. Κούλογλου