Μετά τη σαρωτική νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του κόμματος, εύλογη είναι η απορία για το πώς θα μπορεί να έχει ενεργή κοινοβουλευτική παρουσία στην περίπτωση που επικρατήσει έναντι της Έφης Αχτσιόγλου στις επικείμενες εσωκομματικές κάλπες της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου.

Ads

Με όραμα ένα Δημοκρατικό Κόμμα στην Ελλάδα αντίστοιχο του αμερικανικού και στοχεύοντας σε μια προοδευτική κυβέρνηση της χώρας, κατά δήλωσή του, ο 35χρονος αουτσάιντερ του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να βρεθεί επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να είναι βουλευτής.

Εάν και εφόσον αναδειχθεί νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, το πώς θα είναι παρών στη Βουλή αποδεικνύεται σύνθετη εξίσωση.

Πώς ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να γίνει βουλευτής

Ο Στέφανος Κασσελάκης συστήθηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας ως 9ος υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τους τρεις απόδημους υποψηφίους, πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Προκειμένου να έχει κοινοβουλευτική παρουσία και βουλευτική έδρα θα χρειαστούν πολλές και ηχηρές παραιτήσεις.

Ads

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ / Οι «συμμαχίες» ενόψει του δεύτερου γύρου και ο «ρυθμιστής» Παππάς – Τι προσδοκούν τα επιτελεία Κασσελάκη και Αχτσιόγλου

Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν μόλις τρεις βουλευτές Επικρατείας – ο Όθων Ηλιόπουλος, η Έλενα Ακρίτα και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Για να περάσει λοιπόν ο κ. Κασσελάκης το κατώφλι του Κοινοβουλίου με την ιδιότητα του βουλευτή, θα πρέπει όχι μόνο να παραιτηθεί κάποιος τους τρεις βουλευτές Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να παραιτηθούν στη συνέχεια οι πρώτοι πέντε επιλαχόντες. Συγκεκριμένα, θα πρέπει επίσης να παραιτηθούν οι

  • Πόπη Τσαπανίδου,
  • Μιχάλης Καλογήρου,
  • Τζένη Λειβαδάρου,
  • Θανάσης Τσακρής,
  • Ζωρζέττα Λάλη.

Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης αποκτά βουλευτική έδρα και χρίζεται αυτομάτως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι το σενάριο που θέλει τον κ. Κασσελάκη να παίρνει απευθείας την έδρα σε περίπτωση παραίτησης του κ. Ηλιόπουλου ως αυτόματη ανταλλαγή εδρών μεταξύ υποψηφίων της ομογένειας δεν ισχύει, καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο.

Στην περίπτωση μη παραιτήσεων, το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος το 2021, φαίνεται μονόδρομος. Δηλαδή, αν ο κ.  Κασσελάκης αναδειχθεί νέος προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της ΚΟ -θέση που αυτή τη στιγμή κατέχει ο Σωκράτης Φάμελλος- θα εκτελεί χρέη προέδρου εντός Βουλής.