Στους ρυθμούς του δεύτερου γύρου κινούνται ήδη τα επιτελεία των δύο «μονομάχων» για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και η Έφη Αχτσιόγλου αναζητούν τις απαραίτητες εσωκομματικές «συμμαχίες» προκειμένου να φτάσουν στην τελική επικράτηση την ερχόμενη Κυριακή.

Ads

Στο στρατόπεδο Κασσελάκη προφανώς υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την επικράτησή του στον χθεσινό πρώτο γύρο, ενώ σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα προκειμένου η δυναμική της υποψηφιότητάς του να αποτυπωθεί και στην κρίσιμη τελική μάχη της Κυριακής.

Ήδη, ο ίδιος ο 35χρονος υποψήφιος επιχείρησε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να δώσει το σύνθημα δηλώνοντας πως «πρέπει να επιστρέψουμε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες».

Υψηλοί τόνοι Πολάκη και οι «απαντήσεις» για το ενδεχόμενο διάσπασης

Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη που τον στηρίζουν δείχνουν την διάθεση να συντηρήσουν υψηλούς τους τόνους απέναντι στις επιθέσεις που δέχονται από το απέναντι στρατόπεδο.

Ads

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί είναι τα «καρφιά» που εξαπέλυσε μέσω facebook ο Παύλος Πολάκης κατά της Έφης Αχτσιόγλου, απαντώντας στις αναφορές της περί «θολών νερών».

«Εμείς μόνο σε πεντακάθαρα νερά κολυμπάμε και θα συνεχίσουμε και την άλλη Κυριακή! Άλλοι τσαλαβουτούσανε στα θολά νερά της σιωπής, της ηπιότητας-μετριοπάθειας- να μην τρομάξουμε τους κεντρώους- και τελικά της μη αντιπολίτευσης», σημείωσε σε ανάρτησή του ο βουλευτής Χανίων και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακη».

Άλλα στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη αναφέρθηκαν στις υπόνοιες περί διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση επικράτησής του.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο Ευάγγελος Αποστολάκης επεσήμανε πως «η πρόθεση είναι να λειτουργήσουμε όλοι ενωτικά», προσθέτοντας όμως ότι «όταν οι θέσεις είναι τέτοιες που δεν μπορεί να υπάρχει προσέγγιση και συνεννόηση, ενδεχομένως να υπάρξει και κάποια κίνηση που μπορεί να μεταφραστεί σε διάσπαση».

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει κανέναν η διάσπαση», εκτίμησε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι «όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα».

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε άκυρη οποιαδήποτε κουβέντα για διασπάσεις αυτή τη στιγμή.

«Αυτό που είναι σημαντικό να συζητάμε είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματιστεί σε ένα κόμμα που έχει ανάγκη ο κόσμος που ψήφισε αλλά και όλοι εκείνοι που στηρίζουν ένα κόμμα που θέλει να διεκδικήσει την εξουσία» επεσήμανε ο πρώην βουλευτής.

Σε τι προσδοκά η Έφη Αχτσιόγλου

Στην άλλη όχθη, στο επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου φαίνεται πως -όντας σχεδόν εννέα μονάδες πίσω- αναζητούν τρόπους προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως κινούνται οι «γέφυρες» με ανθυποψηφίους, οι οποίοι έμειναν εκτός δευτέρου γύρου. Ήδη υπάρχει η προσδοκία πως οι ψηφοφόροι του Ευκλείδη Τσακαλώτου -ο οποίος στις δηλώσεις του άφησε αιχμές περί «μεταπολιτικής» φωτογραφίζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη– θα στηρίξουν την ερχόμενη Κυριακή την πρώην υπουργό Εργασίας. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την πλευρά του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο είχε μιλήσει με σκληρές εκφράσεις για την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να στραφεί στα πιο «παραδοσιακά» ακροατήρια της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων και όσων εγγεγραμμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν χθες από την ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου δείχνουν να επιδιώκουν την απευθείας αντιπαράθεση των δύο. Ενδεικτική είναι η πρόταση για τη διενέργεια ενός ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψήφιος που κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε για «έναν απίστευτο πόλεμο σε βάρος της Εφης Αχτσιόγλου που δεν έχει καμία σχέση με το ήθος κάθε δημοκράτη. Κατηγορήθηκε ότι υπονόμευσε τον Τσίπρα. Οτι δήθεν του έστειλε sms να παραιτηθεί» ανέφερε.

Ο «ρυθμιστής» Νίκος Παππάς

Με τα υπάρχοντα δεδομένα πάντως, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της κατάστασης ο Νίκος Παππάς, με τον ίδιο τον πρώην υπουργό πάντως να αποφεύγει να δώσει σαφές στίγμα στις δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι «έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μάς έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή».

Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά του Νίκου Παππά εκτιμάται πως βρίσκεται πιο κοντά με εκείνη του Στέφανου Κασσελάκη, με δεδομένο μάλιστα πως η διαφαινόμενη «συμμαχία» Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου αποτελεί «casus belli» για την ίδια.

Προς το παρόν πάντως ο ίδιος ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κρατά «κλειστά τα χαρτιά του» σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματά του μέσα στο υπάρχον ρευστό κομματικό τοπίο.