Μετά από on air αντιπαράθεση Γεροβασίλη – Κασσελάκη, απίστευτη ένταση και πρωτοφανή σκηνικά, με γιουχαϊσματα και αποδοκιμασίες, το Συνέδριο ψήφισε ότι δεν θα γίνουν τελικά εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε ψηφοφορία με ανάταση χεριών υπέρ της πρότασης που κατέθεσαν οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας για αναβολή των εκλογών.

Ads

Το κόμμα δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου, το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Στέφανο Κασσελάκη, είπε λίγο πριν την ψηφοφορία ο Σωκράτης Φάμελλος, σε μια προσπάθεια να υπάρξει λύση στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και τον Γιώργο Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή πρόταση αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση». «Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια, το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να μπει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας».

«Έπεσαν οι μάσκες»

«Παιδιά αρκετά, έπεσαν οι μάσκες. Δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Ads

Επί της ουσίας λοιπόν πέρασε η πρόταση Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά, Γιώργου Τσίπρα και όχι η πρόταση του προέδρου για προσφυγή στις κάλπες παρά το γεγονός ότι η ομιλία του λίγη ώρα πριν ήταν επικεντρωμένη στην ανάγκη να πάει σε εκλογές για να μην βρίσκεται σε ομηρία.

Στελέχη κοντά στην Όλγα Γεροβασίλη λένε ότι αποδείχτηκε στην πράξη ότι ο Κασσελάκης δεν ήθελε τις εκλογές και για αυτό απέσυρε τη δική του πρόταση.

Η σφοδρή σύγκρουση

Προηγήθηκε ένας έντονος και πρωτοφανής για τέτοιες διαδικασίες διάλογος στο βήμα του συνεδρίου με την Όλγα Γεροβασίλη να λέει: «Ζήτησα από τον πρόεδρο να αποσύρει την πρότασή του για εκλογές. Περιμένω. Αν την αποσύρει δεν έχω κανέναν λόγο να επιμείνω για εκλογές».

Ο Στέφανος Κασσελάκης απαντώντας στην αντιπρόεδρο της Βουλής, είπε: «Αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές».

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε απευθυνόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη: «Εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Αν θες εκλογές σε δέκα μέρες. Κάντε μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις. Στέφανε μένω σε αυτό που είπα».

 

Μετά από την παρέμβαση Φάμελλου και τη σύγκρουση με τη Γεροβασίλη, ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε τη δική του πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ένταση βάρεσε κόκκινο και η διαδικασία έγινε μύλος.

Παρατηρητές του συνεδρίου εκτιμούν πως οι εξελίξεις δείχνουν ρήξη μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα και ορατό ακόμη και το ενδεχόμενο νέας διάσπασης.