Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι η ενέργεια του Υπουργού Οικονομικών και βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστου Σταϊκούρα, να δημοσιοποιήσει στο κοινό τη διαφωνία που εξέφρασε απέναντι στον Υπουργό Μετανάστευσης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου,  για την εγκατάσταση νέας δομής αιτούντων άσυλο στις Θερμοπύλες.

Ads

Είχε προηγηθεί η έντονη κριτική του Πρωθυπουργού προς τους Υπουργούς του για σοβαρές αστοχίες του τελευταίου διαστημάτος, που φαίνεται πως διέρρευσε από το ίδιο το Μαξίμου για την εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει . Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να διεμήνυσε στους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εκφράζοντας έτσι εμμέσως τη δυσαρέσκειά του για μια σειρά από σοβαρές κυβερνητικές αποτυχίες του τελευταίου διαστήματος σε όλους τους τομείς, από την οικονομική κρίση και τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι το προσφυγικό και την εξωτερική πολιτική.  

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση με εκτενή δήλωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας επιχειρηματολογεί για τη θέση του γύρω από τη Δομή, αναφέρεται στο ιστορικό της χωροθέτησης και επιτίθεται ευθέως στον Υπουργό Νότη Μηταράκη, δημοσιοποιώντας την κόντρα τους: «Σχεδιάζεται η κατασκευή και πρόσθετης δομής, 1.240 ατόμων σε τμήμα του δημόσιας  διοκτησίας ακινήτου των Θερμοπυλών. Η επιλογή αυτή, όπως παρουσίασα και στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, είναι εσφαλμένη, για μια σειρά από λόγους» σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει την αντίθεσή του λόγω ιστορικότητας του χώρου και της γειτονικής Αλαμάνας ενώ σημειώνει ότι ήδη από το Νοέμβριο του 2019 έχει στείλει επιστολή και στην Υπουργό Πολιτισμού, ενώ παραμένουν μια σειρά από εκκρεμότητες για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου και τη δασική νομοθεσία.

Ads

Μάλιστα, αναφέρει ότι πρόσφατα το το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ (του οποίου έχει την ευθύνη)  και όπου έχει ενταχθεί η αξιοποίηση του επίμαχου ακινήτου στις Θερμοπύλες.  Η ανοιχτή αυτή εκδήλωση της διαφωνίας φαίνεται πως υποκρύπτει μια γενικότερη δυσαρέσκεια υπουργών και βουλευτών της ΝΔ για τους χειρισμους Μηταράκη, συνολικά στο προσφυγικό.

«Αν η κατάσταση δεν ήταν τραγική, η κυβέρνηση θα θύμιζε Δελφινάριο»

Σχολιάζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε αναοίνωσή του πως «την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης δήθεν έτριξε τα δόντια στους υπουργούς του για τις ευθύνες για το γενικευμένο κυβερνητικό μπάχαλο, η κα Κεραμέως χρεώνει το φιάσκο με τις μάσκες και τα κενά στα σχολεία σε όλους πλην του εαυτού της, ο κ. Σταϊκούρας βγάζει ανακοίνωση για την τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο και την αντίθεση του στην προσφυγική δομή στην εκλογική του περιφέρεια καρφώνοντας τον κ. Μηταράκη και  περί τους σαράντα βουλευτές της ΝΔ δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να φέρει στη βουλή για ψήφιση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία απειλώντας με καταψήφιση». Και καταλήγει σκωπτικά: «Αν η κατάσταση απόλυτου χάους δεν ήταν τραγική για τους πολίτες, η κυβέρνηση θα θύμιζε απλά Δελφινάριο».