Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό παρέδωσε στον πρωθυπουργό ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Βιώσιμο ασφαλιστικό με κοινωνική δικαιοσύνη», ήταν η εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Εργασίας.

Ads

Χθες, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του σχεδίου.

«Εκτός συζήτησης οι περικοπές στις κύριες συντάξεις», διαμηνύει η κυβέρνηση, προτείνοντας ως αντιστάθμισμα την αύξηση των εισφορών. «Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές. Στόχος είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με κοινωνική δικαιοσύνη», σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Το τρίπτυχο

Συνοψίζοντας, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, το τρίπτυχο «καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, μικρή επέμβαση στις επικουρικές (κυρίως τις μεγάλες, μια και δεν προβλέπεται καμία μείωση στις επικουρικές κάτω των 170 ευρώ) και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5% και των ασφαλισμένων κατά 0,5%», βεβαίως η ενοποίηση των ταμείων και η πιβολή τέλους στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. 

Ads

Η πρόταση θα αποσταλεί στους δανειστές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους, ενώ στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου.