«Ραντεβού τον Γενάρη», με αναπόφευκτες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, δίνει η κυβέρνηση για το μεγάλο στοίχημα του ασφαλιστικού – ένα στοίχημα που, ντε φάκτο πλέον, έχει αναδειχθεί σε καταλύτη των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

Ads

«Τον Ιανουάριο τα σπουδαία» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατούγκαλου μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο επιβεβαιώθηκε και το βασικό σενάριο το οποίο θα δοθεί στους δανειστές για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Πρόκειται για το γνωστό σενάριο που θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την διαφύλαξη των κύριων συντάξεων και βασίζεται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την παράλληλη μείωση των «υψηλών» επικουρικών συντάξεων.

Το τελικό σχέδιο αυτού του σεναρίου, το οποίο θα παραδοθεί εντός των επόμενων ημερών με πλήρη κοστολόγηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προβλέπει μια πιο ήπια για τους εργοδότες εκδοχή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών – 0,5% έναντι αρχικού στόχου για 1%, με ισόποση αύξηση και στις εισφορές των εργαζομένων.

Ads

Οι μειώσεις στις επικουρικές

Αναπόφευκτη όμως, στο ίδιο σενάριο, παραμένει και η κλιμακωτή μείωση των επικουρικών άνω των 170 ευρώ – μια μείωση, που το υπουργείο Εργασίας θέλει να είναι αναλογική και στοχευμένη ώστε να μην επηρρεάσει το 50% με 55% των επικουρικών συντάξεων. Ειδικότερα, το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει ότι δεν θα πειραχτεί καμία επικουρική σύνταξη που είναι κατώτερη των 170 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω οι περικοπές θα είναι κλιμακωτές και θα αυξάνονται κατ΄αναλογία με το ύψος της σύνταξης. Σ’ αυτό το μοντέλο, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις άνω των 400 ευρώ μπορεί να φθάνουν το 15% έως 20%.

Στα μετόπισθεν υπάρχει πάντοτε και το Plan B της επιβολής φόρου υπέρ συντάξεων στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ – ένα Plan B την ύπαρξη του οποίου επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Οικονομίας Γιώγος Σταθάκης αλλά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν είναι το προτιμητέο. Κατά τις ίδιες πηγές, και κόντρα στην σταθερή αντίθεση που εκφράζει το ΔΝΤ, το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξει κοινός τόπος και σημείο προσέγγισης με τους δανειστές για την αύξηση των εισφορών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το μεγαλύτερο  μέρος από τη «μαύρη τρύπα» των 670 εκατομμυρίων ευρώ του ασφαλιστικού.

Το σχέδιο παραδίδεται στους δανειστές

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η εν λόγω κυβερνητική πρόταση θα παραδοθεί στους δανειστές με τις τελικές λεπτομέρειές της και πλήρως κοστολογημένη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και όχι αργότερα από τις 5 Ιανουαρίου. Ακολούθως, στις 8 του μήνα, αναμένεται η έλευση των τεχνικών κλιμακίων και η πρώτη απάντηση στην ελληνική πρόταση, με το ιδανικό σενάριο να περιλαμβάνει συμφωνία και κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή έως τα μέσα του μήνα.

‘Εως τότε, το πλάνο του Μαξίμου προβλέπει εντατικοποίηση και της ενημέρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη με στόχο την πλήρη διαφύλαξη της συνοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στο πλαίσιο αυτό, η σταθερή υπενθύμιση προς τους βουλευτές είναι πως εξελέγησαν έχοντας πλήρη γνώση των όσων θα κληθούν να υπερψηφίσουν και ότι σε περίπτωση διαφωνίας το μοντέλο παραμένει η «έντιμη στάση Σακελλαρίδη» ― κοινώς, η παραίτηση και η παράδοση της έδρας…