Χωρίς εκπλήξεις η χθεσινή συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup ήταν μια τυπική συμφωνία ευρωσυμβιβασμού που άφησε εκτός το πολυπόθητο για τις χώρες του Νότου ευρωομόλογο και προκάλεσε προβληματισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητά της.

Ads

Η εν λόγω συμφωνία χαρακτηρίστηκε ικανοποιητική από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, φέρνοντας όμως παράλληλα και μία διχογνωμία στην ελληνική κυβέρνηση, αφου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι η απόφαση που πάρθηκε από το ευρωπαϊκό όργανο «δεν μας ενθουσίασε κιόλας». 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα οικονομικά μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία του Eurogroup έκανε λόγο για μια «ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορoνοϊού». Ο ίδιος παρέπεμψε στο μέλλον για ενδεχομένως «πιο φιλόδοξες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» – όπως θα ήταν το ευρωομόλογο που ήταν αίτημα και της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης – χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνηση για τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά. 

Αντίθετα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δεν ικανοποιήθηκε και τόσο, αφού δήλωσε στον ΣΚΑΙ: «Η Ευρώπη δεν διαλύθηκε αλλά δεν μας ενθουσίασε κιόλας. Περίμενα να υπάρχει μεγαλύτερο περίσσευμα καρδιάς. Η στενόμυαλη αντιμετώπιση στρέφεται και εναντίον τους γιατί χωρίς Νότο δεν υπάρχει Βορράς». «Σε έναν συνεταιρισμό δεν γίνεται να κερδίζεις μόνο, πρέπει και να δίνεις. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο λάθος που έκανε μια κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική, αλλά με μια συμφορά που πλήττει εξίσου σχεδόν τους πάντες. Και δεν γίνεται να τρέχουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα. Η πανδημία μας χτύπησε την πόρτα από τον Ιανουάριο, έχουμε φτάσει Απρίλιο και ακόμα συζητάμε», πρόσθεσε. 

Ads