Με σχεδόν άδεια χέρια έφυγαν, όπως σημειώνει το οικονομικό Euro2Day, οι Ιταλοί από το Eurogroup που κατέληξε χθες σε συμφωνία με βάση αυτό που εξαρχής ήταν το πλάνο της Γερμανίας – η οποία έδρασε με εμπροσθοφυλακή την Ολλανδία – και τελικά στηρίχθηκε και από τη Γαλλία.

Ads

Στο τραπέζι του Eurogroup μπήκε ένα 7ετές πλάνο αναδιάρθρωσης της οικονομίας της ευρωζώνης, μετά τη λήξη της πανδημίας του κοροναϊού που αντικαθιστά το ευρωομόλογο που ζητούσαν οι χώρες του Νότου.

Κατά τα άλλα, όπως αναφέρει το Euro2Day, το πακέτο που ανακοινώθηκε δεν έχει καμία διαφορά από αυτό που γνωστοποιήθηκε στο Eurogroup της Τρίτης, πράγμα που επιτρέπει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις που υποτίθεται ότι ακολούθησαν ήταν ανύπαρκτες και τελικα επικράτησαν οι θέσεις της Γερμανίας και των δορυφόρων της. Κι αυτό παρά τους ισχυρισμούς του προέδρου του Eurogroup ότι οι αρχικές προτάσεις ήταν πολυ μακριά από τις τελικές. 

Οι τρεις άξονες της συμφωνίας

Η συμφωνία που ανακοίνωσε ο Σεντένο στηρίζεται σε τρεις άξονες:

Ads
  • Πρώτον, τη στήριξη των εργαζομένων με την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων για την προστασία από την ανεργία με ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες – μέλη. 
  • Δεύτερον, τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 
  • Τρίτον, τη στήριξη των κρατών – μελών με πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας., που συνολικά θα φθάνουν τα 240 δισ. ευρώ. Οι χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές θα υπόκεινται στη συνήθη εποπτεία των οικονομιών τους από την ΕΕ, ενώ ο μόνος όρος είναι ότι τα σχετικά ποσά θα πρέπει να διατεθούν μόνο για άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγείας που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Σεντένο: Προστατεύεται ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, όλα τα παραπάνω θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων, ύψους περίπου μισού τρισ. ευρώ, θα προστατεύσει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό. «Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων», είπε προσθέτοντας ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν αδιανόητα πριν από μερικές εβδομάδες. 

Ο Μάριο Σεντένο πρόσθεσε ότι στο Eurogroup συζητήθηκε και το σχέδιο για την ανάκαμψη των οικονομιών όταν θα έχει τελειώσει η επιδημία του κορονοϊού, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να αναπτυχθούν μαζί και όχι ξεχωριστά. Όπως είπε συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου, που θα είναι προσωρινό και θα ενισχύσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Για το μέγεθος και τον τρόπο χρηματοδότησης του ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα χρειασθεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ. Στα επόμενα βήματα, τόνισε, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως έχουμε μια συμφωνία που μας φέρνει πιο κοντά στη συντονισμένη απάντηση που χρειάζεται η Ευρωζώνη και στην προσπάθεια που ήδη κάνει η ΕΚΤ. Ο Ιταλός Επίτροπος ανέφερε πως η δημοσιονομική πολιτική στην εποχή του κορονοϊού εφαρμόζεται με ευελιξία και πως ήδη το βάρος της Κομισιόν πέφτει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο θέμα των θέσεων απασχόλησης», είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μεταξύ άλλων υπήρξε μια δέσμευση για να σχηματιστεί ένα ταμείο ανάκαμψης (recovery fund), μετά από διαβούλευση στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι επετεύχθη μια καλή συμφωνία στο Eurogroup. Εκτίμησε πως η κρίση του κορoνοϊού θα αφήσει το στίγμα της στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν και πως η σημασία των σημερινών αποφάσεων είναι πως με αυτές αποφεύγεται η ασυμμετρία στην απάντηση κατά της πανδημίας και ο κατακερματισμός. Τόνισε δε πως η στήριξη κατά της πανδημίας θα γίνεται μέσω της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων του ESM και πως τα χρήματα που θα δίδονται θα πηγαίνουν αυστηρά σε δαπάνες κατά του κορονοϊού.

«Ικανοποιητική η συμφωνία», λέει ο Σταϊκούρας

Για μια «ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορoνοϊού», έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως υποστήριξε, η απόφαση στην οποία κατέληξε, μέσα από συμβιβασμούς, το Eurogroup, «θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το “μάτι” στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορoνοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».

Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων

Στο μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν στα αποτελέσματα της συμφωνίας του Eurogroup, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τη χαρακτηρίζει κατώτερη των περιστάσεων, το ΚΚΕ να σημειώνει ότι οι λαοί θα πληρώσουν και αυτή την κρίση με νέα σκληρά μέτρα και το ΜέΡΑ25 να προβλέπει ότι η συμφωνία θα φέρει νέα καταστροφική λιτότητα.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτερη των περιστάσεων η συμφωνία

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο χθεσινό Eurogroup. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τα 540 δις. ευρώ είναι ένα πακέτο «που υπολείπεται πολύ από τις ανάγκες της κρίσης για άμεση υποστήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας». Περαιτέρω, εκτιμάται ότι «η πιστοληπτική γραμμή του ESM για 2% του ΑΕΠ σε κάθε χώρα είναι εξαιρετικά ανεπαρκής», ενώ «η ασάφεια του λεκτικού του κειμένου που κατέληξε το Eurogroup θα δημιουργήσει το προσεχές διάστημα ακόμη περισσότερες δυσκολίες, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται».

Με αυτά τα δεδομένα, από τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν τη σημασία «της ύπαρξης του περιθωρίου που δίνουν τα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, δηλαδή το μαξιλάρι ρευστότητας που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ». Η σημασία του αποδεικνύεται «ζωτική» αναφέρουν, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Μεσοπρόθεσμα, επισημαίνουν κομματικές πηγές, η δημιουργία ενός μεγάλου Ταμείου Ανασυγκρότησης με κοινά εργαλεία χρηματοδότησης θα αποτελέσει το μόνο δρόμο για την διατήρηση της Ευρωπαϊκής συνοχής.

Τέλος, υπογραμμίζουν πως «οι χώρες του Νότου είχαν δύο επιλογές: ή να τορπιλίσουν μια κακή συμφωνία τώρα, για να πάνε σε Σύνοδο Κορυφής ή να υποχωρήσουν, έχοντας τη δυνατότητα να δώσουν τη μάχη γύρω από το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Επέλεξαν το δεύτερο και προσωρινά θα στηριχτούν κυρίως στην ΕΚΤ, την ΕΤΕΠ και το πρόγραμμα SURE. Μένει να δούμε αν έπραξαν ορθά».

ΚΚΕ: Oι λαοί θα πληρώσουν και αυτήν την κρίση

«Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί την πιο πανηγυρική επιβεβαίωση ότι η αντιπαράθεση αυτών των ημερών δεν ήταν για το συμφέρον των λαών, αλλά για το πώς θα επιμεριστούν τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών. Μόλις κατέληξαν σ’ έναν ακόμη προσωρινό συμβιβασμό, όλοι μαζί -οι κυβερνήσεις του “Βορρά” και του “Νότου”, οι κυβερνήσεις της δεξιάς, της σοσιαλδημοκρατίας και της δήθεν προοδευτικής συμμαχίας- χειροκρότησαν τα νέα μνημόνια για τους λαούς.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, απ’ τη στιγμή που η αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης και η χρηματοδότηση των καπιταλιστικών οικονομιών θα γίνει απ’ τους υπάρχοντες μηχανισμούς του ESM που προβλέπουν όρους και δεσμεύσεις, δηλαδή νέα μνημονιακά μέτρα» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τη συμφωνία του Eurogroup».

«Ο δε μηχανισμός της ΕΕ για προγράμματα μερικής απασχόλησης, με στόχο την απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας από το μισθολογικό κόστος και την ανακύκλωση της ανεργίας, που εκτινάσσεται, αποδεικνύει ότι η πολιτική της “μισής δουλειάς” είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ» επισημαίνει το ΚΚΕ προσθέτοντας «όλα τα παραπάνω εκθέτουν για μία ακόμη φορά τους οπαδούς της “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, αποκαλύπτοντας το αποκρουστικό πρόσωπο της ΕΕ».

«Είναι προφανές ότι για μία ακόμη φορά οι λαοί της Ευρώπης, που έχουν ήδη πληρώσει με χιλιάδες θύματα την πανδημία, θα κληθούν την επόμενη μέρα να πληρώσουν και αυτήν την κρίση, με νέα σκληρά μέτρα. Η σκυτάλη λοιπόν περνάει σ’ αυτούς. Κάποια στιγμή θα βγουν απ’ το σπίτι τους. Το ζήτημα είναι να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο των αγώνων και των πολιτικών εξελίξεων σε σύγκρουση με την ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα» καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

ΜέΡΑ25: Η συμφωνία θα φέρει νέα καταστροφική λιτότητα

Την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του Eurogroup εκφράζει το ΜέΡΑ 25 με ανακοίνωσή του επικρίνοντας ταυτόχρονα και τους ηγέτες των εννιά χωρών του νότου που «πούλησαν το ευρωομόλογο». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η πρόβλεψη του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκη που από το βήμα της βουλής κατά τη χθεσινή συζήτηση είχε πει ότι οι χώρες του νότου θα υποχωρούσαν. Προστίθεται ότι «οι «9» πούλησαν το ευρωομόλογο, αποδέχθηκαν δάνεια από τον ESM που νομοτελειακά θα φέρουν καταστροφική νέα λιτότητα, ασήμαντα επιχειρηματικά δάνεια από την ΕΤΕπ και μια ψευδο-αμοιβαιοποίηση επιδομάτων ανεργίας».

Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει ότι όλα αυτά έγιναν «με αντάλλαγμα τα Σταφύλια της Οργής, δηλαδή μόνιμη ευρωπαϊκή φτώχεια και, συνεπώς, έκρηξη της ξενοφοβίας, του αυταρχισμού και των φυγόκεντρων δυνάμεων που αποδομούν την Ευρώπη και πτωχοποιούν Έλληνες, Ιταλούς και, σε βάθος χρόνου, τους Γερμανούς. «Αυτά έχει η αποφασιστικότητα πολιτικών τύπου κκ. Μητσοτάκη, Κόντε, Σάντεζ κλπ και να μην προβάλουν βέτο μπας και γίνουν… Βαρουφάκης» καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25.