Το δρόμο της προανακριτικής επιτροπής θα πάρει σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα το «Έθνος» και το σκάνδαλο της Siemens, μετά τη συζήτηση του σχετικού πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαΐου. Η εφημερίδα αναφέρει, ότι πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου, παρά την 4μηνη καθυστέρηση της συζήτησης του πορίσματος είναι να προχωρήσει μέχρι τέλους η κοινοβουλευτική διερεύνηση προκειμένου να ασκηθούν και πιέσεις στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την εταιρία για την αποζημίωση του Δημοσίου, που προωθείται από τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη.

Ads

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει πάντως η γνωμοδότηση του τριμελούς συμβουλίου που θα αποτελείται από δικαστές και για το οποίο στις αρχές της εβδομάδας, θα γίνει η σχετική προσαρμογή του Κανονισμού της Βουλής στον τροποποιημένο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αυτό θα γίνει πριν την έναρξη της συζήτησης του πορίσματος της εξεταστικής, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου. Σε περίπτωση που ζητηθεί από τη Βουλή, το τριμελές συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει σχετικά με τη βασιμότητα των κατηγοριών κατά υπουργών για να συγκροτηθεί η συγκεκριμένη αλλά και ενδεχόμενη προανακριτική επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση πρότασης προκαταρκτικής επιτροπής για τη Siemens, εφόσον υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Πάντως η κοινοβουλευτική διερεύνηση μπαίνει στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου Siemens, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση με την πρόσληψη διεθνούς νομικού γραφείου επιδιώκει αποζημίωση από τη γερμανική εταιρεία για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο. Ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση προσέλαβε το διεθνές νομικό γραφείο Hogan Lovells International LLP για τη συγκρότηση των αξιώσεων που υπάρχουν έναντι της Siemens, αφού, όπως σημείωσε, τα 2 δις ευρώ που αναφέρονται στο πόρισμα της Εξεταστικής δεν έχουν νομική τεκμηρίωση.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» η δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells LLP έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της, ως σύμβουλος, στη γερμανική εταιρεία και την έχει βοηθήσει να κλείσει σημαντικά συμβόλαια συνεργασίας. Η εταιρεία εμφανίζεται να έχει λειτουργήσει ως σύμβουλος της Siemens τόσο σε αυτόνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες της όσο και σε κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία αυτή συμμετείχε. Μεταξύ άλλων και την εκπροσώπηση της κοινοπραξίας Siemens, Deutsche Telekom και IBM στο διαγωνισμό για το «Σχέδιο Ηρακλής» του γερμανικού στρατού.

Χθες ο κ. Παμπούκης απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, υποστήριξε ότι η εταιρεία Hogan Lovells LLP έχει εκπροσωπήσει στο παρελθόν και άλλες χώρες έναντι της Siemens κι έχει καταφέρει να επιδικάσει μεγάλες αποζημιώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η ιστοσελίδα της εταιρείας δεν αναφέρει καμιά τέτοια υπόθεση. Αντίθετα, η εταιρεία διαφημίζει ότι ειδικεύεται σε υποθέσεις διαφθοράς ως υπερασπιστής εμπλεκόμενων εταιρειών.