Στις αυλές των σχολείων μεταφέρεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση που οξύνεται αποκτώντας όλο και πιο διχαστικά χαρακτηριστικά.

Ads

 
Η κεντρική άποψη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί κοινωνική αναταραχή και επιδιώκει ένα μπάχαλο στα σχολεία για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση. Πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των συνδικάτων που ελέγχει, εργάζεται για τη δημιουργία μίας κατάστασης χάους και διάλυσης που θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Και μάλιστα υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να γίνουν καταλήψεις στα σχολεία από μαθητές, αφού οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται – κατά την κυβερνητική εκτίμηση- να υποστηρίξουν μαζικά την απεργία διαρκείας. Το παράδειγμα που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές είναι ότι αιτήσεις για μετάταξη έγιναν κανονικά και κόντρα στις υποδείξεις των συνδικαλιστών, επομένως εκτιμούν ότι οι εργαζόμενοι θα πάνε, πλειοψηφικά, κανονικά στη δουλειά τους. Αλλά – προσθέτουν οι ίδιες πηγές – η ηγεσία της ΟΛΜΕ θα θελήσει να βάλει τους μαθητές στο παιχνίδι και αυτό διαφαίνεται – κατά την ίδια ανάλυση – από το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής με κεντρικό σύνθημα «η χαμένη γενιά θα γίνει ο εφιάλτης σας».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε σήμερα το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και προχώρησε σε δηλώσεις με ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Μέχρι στιγμής, η επίσημη θέση της Κουμουνδούρου είναι ότι οι κινητοποιήσεις πυροδοτούνται από τα μνημόνια και την πολιτική που εξαθλιώνει την ελληνική κοινωνία. Παρόλα αυτά, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδίως της Αριστερής Πλατφόρμας, έχουν ανοιχτά εκφράσει την προσδοκία τους για ανατροπή της κυβέρνησης από το ποτάμι της οργής που θα ξεχυθεί στους δρόμους. Έτσι, ενισχύεται η εκτίμηση της άλλης πλευράς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται πως θα γίνει αυτό που δεν έγινε μέχρι τώρα: Η λαϊκή διαμαρτυρία θα γίνει καταλύτης για την πολιτική αλλαγή.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος συναντά σήμερα εκπροσώπους της ΔΟΕ (δάσκαλοι) και θα συστήσει «κοινωνική υπευθυνότητα» ζητώντας να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά.
 
Το σενάριο της πολιτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών έχει αποκλειστεί αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν η απεργία διαρκείας εξελιχθεί πράγματι σε διαρκείας. Στο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι πρόκειται για μια κινητοποίηση χωρίς ουσιαστικό αίτημα και για το λόγο αυτό γίνονται συνεχείς «διορθώσεις», όπως για παράδειγμα η διασφάλιση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες από το βήμα της Βουλής του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου. 
 
Η αναταραχή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης δυσχεραίνει έτσι κι αλλιώς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αφού προκύπτει «τρύπα» 1500 υπαλλήλων στη λίστα της «διαθεσιμότητας» του Σεπτεμβρίου, καθώς οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν στείλει τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που επρόκειτο να ενταχθούν στο σχέδιο «κινητικότητα» ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Έτσι, η υλοποίηση της δέσμευσης για 12.500 «διαθέσιμους» μέχρι το τέλος του μήνα παρουσιάζει κενό, ενώ μάλιστα ήταν το ισχυρότερο χαρτί της κυβέρνησης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που επιστρέφει σε λίγες μέρες.
 
Την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τους εκπαιδευτικούς, θα απεργούν επίσης οι γιατροί του ΕΣΥ, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα συμπαρασταθεί και η ΑΔΕΔΥ.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις. Μόλις χθες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ενώ το απόγευμα πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πάνε στη συναυλία που θα γίνει στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής για τους τρεις μήνες από το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
 
Το σχήμα έχει ήδη φτιαχτεί: Η κυβέρνηση θα καταγγέλλει τις δυνάμεις του χάους και της ανομίας που εργάζονται για την αποσταθεροποίηση της χώρας και η αντιπολίτευση θα υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα να ακουστεί ο λαός.

Διαβάστε επίσης;
Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Μας υποκινούν τα προβλήματα όχι τα κόμματα

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει την Παρασκευή σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και έχει επιλέξει ως σημείο συγκέντρωσης το Λευκό Πύργο. Το πλακόστρωτο της παραλίας γέμισε μια και μόνο φορά το 1985 από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Έκτοτε οι προεκλογικές συγκεντρώσεις γίνονται στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθάνεται την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να φέρει κοντά του το πλήθος και το πάθος. Και αυτό είναι μία ισχυρή ένδειξη ότι θέλει να δοκιμάσει τώρα τις διαθέσεις μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται και έχει χάσει, εκτός από το εισόδημα και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, στοιχειώδη δικαιώματα, όπως τη βεβαιότητα ότι τα παιδιά πηγαίνουν το πρωί στο σχολείο.

Ads