Στα 310,384 δισ. ευρώ ανήλθε το ελληνικό δημόσιο χρέος στις 31 Μαρτίου 2010 έναντι 298,524 δισ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2009, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Παράλληλα, την εκτίμηση ότι το ευρώ βρίσκεται σε «κίνδυνο» έκανε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναφερόμενη στην κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα και επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, είπε πως πρόκειται για «τη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου στις 31 Μαρτίου του 2010 ανέρχονταν στα 7,159 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2009.
Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς εάν σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με αφορμή σχετική δήλωση του Διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε πως «δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός». Ανάλογα είχε τοποθετηθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χθες.
Ακόμα, σχολιάζοντας δήλωση του κ. Σ. Καν ότι τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση ήταν δικές της προτάσεις και όχι της τρόικα, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι «εννοείται ότι δεν ήταν επιλογή μας και προγραμματικές μας δεσμεύσεις οι μειώσεις σε μισθούς, η περικοπή δώρων και όλες αυτές οι πολιτικές που φέρνουν σε δύσκολη θέση πολλούς Εργαζόμενους».
«Το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο»
Όσον αφορά στη σταθερότητα του ευρώ, η κα Μέρκελ, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο, υπογράμμισε ότι το ευρώ αποτελεί τον «θεμέλιο λίθο» για την ανάπτυξη και την ευημερία τόσο της Ευρώπης εν γένει, όσο και της Ελλάδας ειδικότερα. «Το ευρώ είναι σε κίνδυνο… Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, τότε οι συνέπειες για εμάς στην Ευρώπη θα είναι ανυπολόγιστες», διαμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίας, αφήνοντας αιχμές για τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.
«Όλοι εδώ μπορούμε να αισθανθούμε ότι η τρέχουσα κρίση του ευρώ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης», ανέφερε η Μέρκελ. «Η πρόκληση αυτή είναι υπαρξιακή. Και πρέπει να μας αφυπνίσει», τόνισε. Η Μέρκελ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να δει την Ευρώπη να «συνεχίζει μέχρι τέλους» το σχέδιο διάσωσης που υιοθέτησε και αποσκοπεί στην πρόληψη μιας εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης.
Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε, από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Ο Γερμανός υπουργός εμφανίστηκε επικριτικός έναντι του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος πρόσφατα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της. «Φυσικά περιμένουμε από κάθε χώρα να αποπληρώσει τα χρέη της και μέχρι στιγμής η Ελλάδα επίσης έχει αποπληρώσει κάθε χρέος», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έκκληση προς τα κράτη της ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματα τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γιόζεφ Άκερμαν, την αμφιβολία του απέναντι στην Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο διάσημος οικονομολόγος, γνωστός και ως «Δρ καταστροφή», Νουριέλ Ρουμπινί. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουμπινί εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες κυβερνήσεις αδύναμων χωρών της ευρωζώνης είναι σε θέση να επιβάλλουν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν αποφασίσει.
«Αποφύγαμε μία πτώχευση αλά “Lehman Brothers” σε ευρωπαϊκό έδαφος, γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε με επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα για να διαφυλάξουμε την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και την εύθραυστη ακόμα οικονομική ανάκαμψη στην ήπειρό μας», δήλωσε σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Βουτιά της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου
Στο μεταξύ, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις «ακάλυπτες» ανοικτές πωλήσεις (naked short-selling) στις μετοχές των δέκα μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) και στα κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου έκανε βουτιά χθες στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας, στο 1.2143, ενώ σήμερα, στις 11:30 ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,2171 δολάρια, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.
Λίγο αργότερα οι φήμες για παρέμβαση στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας οδήγησαν σε ανάκαμψη. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2324 δολάρια.
Απώλειες καταγράφουν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως με θετικό πρόσημο 0,44% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 1.636,48 μονάδες, ανακτώντας τις απώλειες 4% που κατέγραφε το πρωί. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των τραπεζών. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 154,230 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη «Le Monde», η σημερινή βουτιά του χρηματιστηρίου του Παρισιού οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη φημολογία που θέλουν την Ελλάδα να εγκαταλείπει τη ζώνη του ευρώ ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής διέψευσε κατηγορηματικά στο Reuters τα παραπάνω σενάρια.
Επίσης, τη διαφωνία της με την απόφαση της Γερμανίας εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε ότι η απαγόρευση του short selling μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας στις αγορές ομολόγων των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα και για το λόγο αυτό θα ήταν σκόπιμο, όπως είπε, να ζητηθεί η άποψη των αντίστοιχων Κυβερνήσεων.
Πάντως, υποστηρικτής της απόφασης της Γερμανίας δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.
Υπέρ του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο τάχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χαρακτηρίζοντας «κατανοητές» τις επιφυλάξεις της Γερμανίας έναντι των έντονων διακυμάνσεων που εμφανίζουν οι αγορές, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοικονομικών Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησε ότι «τέτοιες ενέργειες θα ήταν πιο αποτελεσματικές εάν ήσαν συντονισμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Το “naked short selling” αποτελεί πρακτική, με την οποία κάποιος μπορεί να πουλήσει μια μετοχή, ποντάροντας ότι θα πέσει χωρίς όμως να την έχει στην ιδιοκτησία του. Όταν λήξει η καθορισμένη ημερομηνία του “στοιχήματος” ο επενδυτής πληρώνει αν η μετοχή σημειώσει άνοδο ενώ εισπράττει τα κέρδη σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το στοίχημα του και η μετοχή πέσει.
Παράλληλα, όσο αφορά στο φόρο που το Βερολίνο θέλει να επιβληθεί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο Σόϊμπλε με σημερινές του δηλώσεις έκρινε ότι, εάν δεν υπάρξει ένας διεθνής συντονισμός, ή εάν τυχόν ειδικά το Λονδίνο δεν συμφωνήσει, τότε το Βερολίνο θα επιδιώξει ο φόρος να ισχύσει μόνον στην ευρωζώνη. Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι τα έσοδα παρόμοιου φόρου θα είναι “εκατοντάδες δισ.ευρώ” (…) “στην υπηρεσία ισχυροποίησης της ευρωζώνης”. Αποσαφήνισε ότι εάν όλοι αρνηθούν κάτι τέτοιο, τελικά ο προτεινόμενος φόρος θα είναι αποκλειστικά γερμανικός.
Υπέρ της υιοθέτησης το Σεπτέμβριο του προτεινόμενου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τάχθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. Τέλος, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει μία εγγύηση 111 δισεκατομμυρίων ευρώ στο νέο ταμείο βοήθειας της ευρωζώνης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο έλλειμμά της το οποίο έχει φτάσει ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >