Αν και η Ελλάδα μετά από πολλούς μήνες μονοπώλιου του ενδιαφέροντος της Ευρώπης, δεν ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίασης του Ecofin, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους για την πορεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Έλληνας υπουργός έδωσε επίσης τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ανάγκη μισθολογικών παρεμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, απαντώντας στη σχετική δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν. Στο μεταξύ, το πρωί της Τρίτης εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση του δανείου των χωρών της ευρωζώνης για τη στήριξη της ελληνική οικονομίας, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να δώσει εξετάσεις τον Ιούλιο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του πακέτου στήριξης.

Ads

Την εκτίμηση ότι η χρηματοπιστωτική αγορά αρχίζει να σταθεροποιείται και αναμένεται να ακολουθήσει το δρόμο αυτό από εδώ και στο εξής, έκανε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις χρηματοοικονομικές αγορές στα τέλη του 2011 έως τις αρχές του 2012. Επανέλαβε επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει παραπάνω μέτρα από όσα χρειάζεται για να μειώσει το έλλειμμά της το 2010, και ανακοίνωσε πως με τα μέτρα αυτά θα επιτευχθεί μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας μας, κατά 41,8%.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε σήμερα το τοπίο όσον αφορά το ενδεχόμενο μισθολογικών παρεμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, απαντώντας στον Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος χθες τοποθετήθηκε υπέρ της μείωσης των μισθών και σε αυτόν. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ: «Γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόση δυσκολία για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης; Διότι έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Για το λόγο αυτό πρέπει να μειωθούν οι μισθοί, κάτι το οποίο είναι οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο. Είναι ο μοναδικός τρόπος να πουλήσει αυτά που παράγει, όταν οι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερες τιμές». «Έχουμε πει επανειλημμένα ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα δε περνάει μόνο από τους μισθούς. Περνάει μέσα από μια σειρά άλλα πράγματα μεταξύ των οποίων είναι και το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Στη διαπραγμάτευση που τελειώσαμε με το ΔΝΤ και την Ένωση εξηγήσαμε ότι οι αλλαγές που προτείνουμε, βελτιώνουν τον ανταγωνισμό της οικονομίας. Ετσι κι αλλιώς, από τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα θα υπάρξει επίπτωση και στο μισθολογικό κόστος του ιδιωτικού τομέα», σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατέστησε σαφές πως «δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για οποιαδήποτε περαιτέρω άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτό».

Παράλληλα, στο θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης αναφέρθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων με νέα εργαλεία, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, και πρόταξε ως λύση στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομική κρίση, την πράσινη ανάπτυξη.

Ads

Στο μεταξύ, θέση για την ελληνική οικονομία πήρε σήμερα εκ νέου και ο ηγέτης των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, ο οποίος χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική προσέγγιση», την οικονομική πολιτική που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα, την επόμενη τριετία.» Σίγουρα θα πρέπει να ρυθμισθεί το θέμα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα, θα πρέπει όμως να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε πέντε χρόνια για παράδειγμα. Αντίθετα έχουμε μια μη ρεαλιστική προσέγγιση που δημιουργεί στη συνέχεια αμφιβολίες στην αγορά. Είναι μια πολιτική στα χαρτιά, που δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα», σχολίασε ο κ. Κον Μπεντίτ.

Εκταμιεύτηκε η α’ δόση του δανείου από την ευρωζώνη

Συνολικά 14,5 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν την πρώτη δόση του δανείου των χωρών της ευρωζώνης για τη στήριξη της ελληνική οικονομίας, έλαβε το πρωί της Τρίτης η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη εκταμιεύθηκαν συνολικά από το ΔΝΤ 5,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 40 δισ. ευρώ που προβλέπει για το 2010 ο μηχανισμός στήριξης.

Τα 9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του δανείου που εκπνέει στις 19 Μαΐου, ενώ τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για το υπό σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

Όπως ανακοινώθηκε στα 14,5 δις, η Γερμανία συνείσφερε με το ποσό των 4.427.870.552,22 ευρώ, η Γαλλία με 3,325,164,236.57 ευρώ, η Ιταλία με 2,921,922,720.93 ευρώ, η Ισπανία με 1,941,619,822.56 ευρώ, η Ολλανδία με 932,510,618.54 ευρώ, η Αυστρία 454,003,276.67 ευρώ, η Πορτογαλία με 409,274,004.99 ευρώ, το Λουξεμβούργο με 40,847,902.58 ευρώ, η Κύπρος με 32,009,604.25 ευρώ και η Μάλτα με 14,777,260.69 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, έκανε γνωστό ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση προόδου της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων, που αναμένονται να γεμίσουν τα ελληνικά ταμεία το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου τον Ιούνιο θα επισκεφθούν την Αθήνα εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τον Ιούλιο η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Στη συνέχεια, η Τρόικα θα συντάξει αξιολογητικές εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και έπειτα από συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin θα κριθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων, ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ. Ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και τρίτη δόση δανείου, ύψους άλλων 9 δισ. ευρώ.

Νέο χτύπημα από S&P και Fitch

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης όλων των κατηγοριών ελληνικών αξιόγραφων ελληνικών τραπεζών, συνδεδεμένων με στεγαστικά δάνεια, προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, με αποτέλεσμα αυτά να αξιολογούνται πλέον με Α έναντι της αξιολόγησης πάνω από Α, που είχαν.

Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch Ratings σε έκθεση του για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας αν και βλέπει θετικά το πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την ελληνική οικονομία.

Ο οίκος εκτιμά πως το πακέτο «ελαχιστοποιεί τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας, καθιστά περιττή την ανάγκη της χώρας να προσφύγει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέχρι το 2012 και δείχνει στην κυβέρνηση το δρόμο που οδηγεί στην δημοσιονομική φερεγγυότητα, με τον όρο ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως και αποτελεσματικά».

Όπως προβλέπεται στην έκθεση, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί περίπου στο 150% του ΑΕΠ προτού σταθεροποιηθεί το 2013, ενώ η επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας εξαρτάται όχι μόνο από την ικανότητα των αρχών να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, αλλά και από την ικανότητα της οικονομίας να προσαρμοστεί και να ανακάμψει, «γεγονός που παραμένει πολύ αβέβαιο», όπως υπογραμμίζεται.

Σημειώνεται ότι ο Fitch έχει αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με «ΒΒΒ-», με αρνητικές προοπτικές, μετά τις διαδοχικές υποβαθμίσεις από το επίπεδο «Α» τον Οκτώβριο του 2009.

Πάντως, μετά το «χαλινάρι» που προσπαθεί να βάλει στα hedge funds η ΕΕ, στο μικροσκόπιο της αναμένεται να βρεθούν στο μέλλον και οι διεθνείς οίκοι αξιολογήσεις, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα δίχτυ ελάχιστου ελέγχου όσον αφορά τη διαφάνεια των κριτηρίων, βάσει των οποίων αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα των διαφόρων χωρών.