Την Πέμπτη 19 Μαΐου στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα συζητηθεί η αγωγή που κατέθεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός κατά του Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη.

Ads

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο κατατέθηκε αγωγή εναντίον του συνεταιρισμού Αlterthess και της δημοσιογράφου από τον Ευστάθιο Λιάλιο, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός». Σύμφωνα με την αγωγή ζητούνται 100.000€ ως αποζημίωση για δημοσίευμα της ιστοσελίδας στις 27 Οκτωβρίου του 2020, με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με ποινικές καταδίκες.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική» αφορούσε την καταδίκη του ενάγοντα αλλά και ενός δεύτερου υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός σχετικά με ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μάλιστα, οι παραβάσεις αυτές βεβαιώθηκαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες δημόσιων υπαλλήλων.

«Πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και στην ανεξάρτητη ενημέρωση»

Ads

Η Σταυρούλα Πουλημένη, δηλώνει στο Tvxs.gr πως οι αγωγές SLAPP (Strategic lawsuits against public participation), έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό όσων ασχολούνται με ζητήματα δημόσιου συμφέροντος, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος. Επιπλέον, επισημαίνει πως το πιο σημαντικό όπλο απέναντι σε τέτοιου τύπου επιθέσεις είναι η αλληλεγγύη. Αναλυτικά η δήλωσή της:

«Από την πρώτη στιγμή που λάβαμε την SLAPP αγωγή δηλώσαμε ότι τέτοιες πρακτικές έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό μας αλλά και όλων των δημοσιογράφων, ακτιβιστών και γενικότερα πολιτών που ασχολούνται με ζητήματα δημοσίου συμφέροντος. Αποτελούν ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και στο δικαίωμα των πολιτών στην ανεξάρτητη ενημέρωση. Η υπόθεση της ρύπανσης των υδάτων της ΒΑ Χαλκιδικής και γενικότερα η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν κομβικά ζητήματα δημοσίου συμφέροντος γιατί αφορούν τους πολίτες όλης τη χώρα καθώς οι επιπτώσεις του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελείται εκεί δεν γνωρίζουν σύνορα.

Το Alterthess και εγώ καλύπταμε από την αρχή του τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού σε περιόδους που τα κυρίαρχα ΜΜΕ προσπαθούσαν να επιβάλλουν τη σιωπή. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των πληγέντων από την καταστροφική δραστηριότητα της εταιρείας προσπαθώντας να αναδεικνύουμε όσα οι εταιρείες και η εκάστοτε εξουσία προσπαθεί να αποκρύψει. Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους-ισσες, τις συλλογικότητες αλλά και όσους-ες  εξέφρασαν τη στήριξή τους ενόψει της δίκης. Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη είναι το πιο σημαντικό όπλο μας απέναντι σε τέτοιου τύπου επιθέσεις».

Η πρακτική των SLAPP

Πρόκειται για μια πρακτική, η οποία στο εξωτερικό είναι γνωστή με τον όρο SLAPP και αφορά την «βιομηχανία αγωγών» εκ μέρους ομάδων ισχυρών συμφερόντων ή προσώπων εναντίον δημοσιογράφων ή ομάδων πολιτών, προκειμένου να επιτύχουν τη φίμωσή τους σχετικά με σημαντικές καταγγελίες ή και αποκαλύψεις, απαιτώντας υπέρογκα ποσά.

Όπως δήλωνε παλαιότερα στο Tvxs.gr η δικηγόρος και μέλος του Expert Group against SLAPP, Χριστίνα Βρεττού, Στην πραγματικότητα στόχος δεν είναι να κερδηθεί η απόφαση αλλά να εξοντώσουν ηθικά και οικονομικά τον εναγόμενο δημοσιογράφο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο μέχρι να φτάσει να εκδικαστεί η υπόθεση. Επιπλέον στόχος είναι να εξοντωθεί και επαγγελματικά όπως συνέβη με την περίπτωση του Athens Review of Books».