Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας να εξαίρεσει από τις εφημερίες του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου τους γιατρούς του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σπετσών μετά την εμφάνιση των 150 κρουσμάτων κοροναϊού στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Πόρτο Χέλι.

Ads

Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται, η απόφαση υπαγορεύτηκε από βουλευτές της Ν.Δ. και προκάλσε κόντρα μεταξύ των γιατρών Κρανιδίου και Σπετσών.

Πρόκειται για μια απόφαση «η οποία όχι μόνο στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής και υγειονομικής λογικής αλλά και “χαϊδεύει” συντηρητικά ξενοφοβικά αντανακλαστικά», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στην επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ υπογραμμίζει ότι η απόφαση λήφθηκε έπειτα από παρέμβαση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας, Νόνη Δούνια, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook ενημερώνει περήφανα ότι η απόφαση πάρθηκε κατόπιν αναφοράς της ίδιας και του έτερου βουλευτή του κόμματος Γιάννη Μελά στο υπουργείο Υγείας και σπεύδει να ευχαριστήσει θερμά τον αρμόδιο υπουργό και τον υφυπουργό.

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου αντέδρασαν αποστέλλοντας επιστολή στη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι θα ήταν εποικοδομητικό να είχαν γίνει ενέργειες προς την κατεύθυνση επάνδρωσης των δομών υγείας, ενώ επιτίθενται σε συνάδελφό τους από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σπετσών προσάπτοντάς της αντιδεοντολογική και αντισυναδελφική συμπεριφορά και κάνουν λόγο για γιατρούς που «πέφτουν στα μαλακά» και που «εξαιρούνται σε καιρό πανδημίας με τις ευλογίες αρμοδίων φορέων».

Ads

image

Η ΟΕΝΓΕ υπερασπίζεται τους γιατρούς που συγκέντρωσαν πάνω τους τα πυρά των συναδέλφων τους τονίζοντας ότι η απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας «αφήνει να πλανώνται σκιές σε βάρος γιατρών ότι συναινούν σε ενέργειες που έρχονται σε σύγκρουση με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και την ηθική υποχρέωση που έχουμε σαν γιατροί να προσφέρουμε σε όλους τις υπηρεσίες μας χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας ή κοινωνικής θέσης».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία αναδεικνύει το ζήτημα της ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου –που αποτελεί εξαγγελία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας– με έξι γιατρούς και διευκρινίζει ότι αυτές δεν αφορούν νέες προσλήψεις αλλά μετακινήσεις γιατρών από ήδη τραγικά υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες υγείας.

Συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει στην επιστολή της ότι μετακινήθηκαν δύο μικροβιολόγοι από το Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου και δύο γενικοί γιατροί από το Κέντρο Υγείας Λυγουριού, οι οποίοι λόγω παλιότερων παρόμοιων αποφάσεων «κάλυψης κενών διά μετακινήσεων» καλύπτουν δομές υγείας του Αργους και του Ναυπλίου. Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών, εξηγούν οι γιατροί, είναι η αποδυνάμωση και όχι η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, αλλά και η περαιτέρω αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Λυγουριού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν πέραν της ανάκλησης της απόφασης του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, να σταματήσει αμέσως η «αιμορραγία» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού προς τα νοσοκομεία Αργους – Ναυπλίου, άμεση κάλυψη των κενών των Κέντρων Υγείας Κρανιδίου και Λυγουριού αλλά και των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων Αργους – Ναυπλίου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Επιπλέον ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού στη δομή προσφύγων στο Πόρτο Χέλι με συνεχείς απολυμάνσεις των χώρων, χορήγηση υλικών ατομικής υγιεινής στους φιλοξενούμενους, στελέχωση του ιατρείου με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, άμεση έναρξη οργανωμένης μεταφοράς των υγιών προσφύγων και μεταναστών σε άλλη κατάλληλη δομή, με προτεραιότητα στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.