Θετικά στον κοροναϊό βρέθηκαν 150 άτομα στη δομή μεταναστών στο Κρανίδι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Ads

Ειδικότερα,  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξερχόμενος πριν από λίγο από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όπου ήταν σε σύσκεψη με συνεργάτες του και τον καθηγητή λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, είχε συνομιλία με καταστηματάρχες στην συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας. Σε ερώτηση του προέδρου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Ανδρέα Μαρτζάκλη πότε θα ανοίξει τα μαγαζιά γιατί ο κλάδος υποφέρει, ο Νίκος Χαρδαλιάς φέρεται να απάντησε: «Εχουμε 150 κρούσματα στο Κρανίδι, φεύγω, πηγαίνω εκεί τώρα. Ολα θα ανοίξουν στην ώρα τους».

Σημειώνεται ότι χθες εντοπίστηκε 28χρονη έγκυος, διαμένουσα στη δομή μεταναστών στο Κρανίδι, θετική στον κοροναϊό. Στην περιοχή βρέθηκαν ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Οπως ενημέρωσε χθες το απόγευμα ο Σωτήρης Τσιόδρας σε τεστ για κοροναϊό υπεβλήθησαν και οι 475 διαμένοντας στη δομή μεταναστών, όλοι οι εργαζόμενοι εκεί αλλά και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου όπου είχε μεταβεί η 28χρονη εγκυμονούσα.

Σε καραντίνα η περιοχή – «Δεν υπάρχει λόγος πανικού» λέει ο Χαρδαλιάς

Ads

«Τηρήθηκε το πρωτοκολλο από την πρώτη στιγμή», υποστήριξε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά το τέλος της σύσκεψης στην περιοχή με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων. «Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε εδώ προκειμένου να εξετάσουμε τα μέτρα που θα παρθούν για την περιοχή», πρόσθεσε. «Έχουμε 150 κρούσματα, και οι 150 (148 φιλοξενούμενοι, ένας εργαζόμενος και ένα στέλεχος της δομής) είναι ασυμπτωματικοί. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται νηφαλιότητα», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Έκκληση στους ανθρώπους που είναι στην περιοχή ή έχουν έρθει σε επαφή να μπουν σε καραντίνα 15 ημερών. Η δομή κλείνει. Ο δήμος προχωρά στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ. Η κίνηση θα γίνεται μόνο για περιπτώσεις Β1,Β2,Β3, τα άλλα αναστέλλονται . Αναστέλλονται παζάρια και οι λαϊκές αγορές», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Προέχει να ακολουθήσουν όλοι τις οδηγίες και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες», είπε ακόμη ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας.

Α. Ξανθός: Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε έγκαιρη κυβερνητική μέριμνα για πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας

«Οι συνεχείς αναφορές του Παρατηρητηρίου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που χρειάζονται ειδική μέριμνα αυτή την περίοδο, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη εξέλιξη με το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων Covid 19 στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο Κρανίδι, μεγαλώνει την ανησυχία για ανεξέλεγκτη διασπορά του SARS-CoV-2 στις πολύ προβληματικές, από άποψη Δημόσιας Υγείας, συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων».

«Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε έγκαιρη κυβερνητική μέριμνα για πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας που διαβιούν σε συνθήκες συγχρωτισμού και πλημμελούς ατομικής υγιεινής , όπως οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία-προνοιακά ιδρύματα-ψυχιατρεία, οι άστεγοι κλπ», τόνισε ο ίδιος κάνοντας λόγο για «μέχρι τώρα τακτική της εκ των υστέρων παρέμβασης μόλις εκδηλωθεί κρούσμα» που «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πρωτίστως για την υγεία αυτών των πληθυσμών, για τη Δημόσια Υγεία αλλά και για την πορεία της πανδημίας στη χώρα».

Όπως είπε, «δημιουργεί όμως και τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθούν φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας που μπορούν να δοκιμάσουν την κοινωνική συνοχή και το κλίμα αλληλεγγύης που απαιτεί η αξιοπρεπής και αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κρίσης».

«Η περίπτωση του Κρανιδίου αναδεικνύει την τεράστια σημασία των μέτρων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης , καθώς και ενισχυμένης υγειονομικής φροντίδας σ’ αυτές τις δομές. Για να ενισχυθεί το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας, απαιτείται συστηματική ενημέρωση των πολιτών και των εκπροσώπων τους για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού στην περιοχή, για την ιχνηλάτηση των κοινωνικών επαφών όσων έχουν προσβληθεί και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας της Αργολίδας», καταλήγει η δήλωση του Α. Ξανθού.