Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού Ευρωπαίων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη του Σουδάν με του διπλωμάτες να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την 72ωρη κατάπαυση του πυρός, που συνήφθη μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών.

Ads

Όσον αφορά τους Έλληνες πολίτες στο Σουδάν βρίσκονται 150 ομογενείς. Μέχρι την Τρίτη κατάφεραν να απομακρυνθούν από το Σουδάν πάνω από 50 άτομα.

Οι διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας συνεχίζουν να δουλεύουν εντατικότερα την επιχείρηση του απεγκλωβισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Χαρτούμ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι ομάδες που έχουν πάει στο Σουδάν για τη διάσωση των ανθρώπων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάπαυση πυρός για να τους απομακρύνουν.

Οι Ελληνικές δυνάμεις φαίνεται ότι κινούνται σε δυο πυλώνες:

Ads

Ο πρώτος πυλώνας είναι η μεταφορά των Ελλήνων και άλλων πολιτών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το 2o αεροσκάφος C-27 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα παρέλαβε Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες αλλά και Έλληνες, που ήθελαν να φύγουν.

Ο δεύτερος πυλώνας φαίνεται ότι έχει να κάνει με το «παράθυρο ευκαιρίας» λόγω της εκεχειρίας. Αν αυτό συνεχίσει να τηρείται, ενδέχεται το ελληνικό C-130 που έχει μετασταθμεύσει στην Ασουάν να μετακινηθεί στην βάση που προσγειώνονται τα συμμαχικά μέσα στο Χαρτούμ. Πρόκειται για σημείο 22 χλμ από το κέντρο εκεί που βρίσκεται και Έλληνες.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για πιθανές βιαιοπραγίες κατά των αμάχων. Περισσότεροι από 4.000 πολίτες άλλων χωρών έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν κατά τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Όμως, για εκατομμύρια Σουδανούς δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής.

Οι Σουδανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα και νερό.

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις με θύματα αμάχους

Ο ειδικός επιτετραμμένος και επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν καταδίκασε την Τρίτη το βράδυ, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής «περιφρονούν το δίκαιο του πολέμου», εξαπολύοντας επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων.

«Τα δυο αντιμαχόμενα μέρη πολεμούν περιφρονώντας το δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου, επιτιθέμενα σε πυκνοκατοικημένες ζώνες, επιδεικνύοντας ελάχιστη έγνοια για τους αμάχους, για τα νοσοκομεία, ή ακόμη για τα οχήματα που μεταφέρουν τραυματίες και αρρώστους», τόνισε ο Φόλκερ Πέρτες.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για 72 ώρες που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές τηρήθηκε εν μέρει.

Όμως στην πρωτεύουσα οι μάχες γύρω από «στρατηγικές τοποθεσίες» όχι μόνο «συνεχίστηκαν» αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις «εντάθηκαν», υπογράμμισε ο κ. Πέρτες, ο οποίος εκφράστηκε από το Πορτ Σουδάν (ανατολικά), όπου ο ΟΗΕ μετέφερε εσπευσμένα μέρος του προσωπικού της αποστολής του.

«Δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά σαφής ένδειξη πως είτε ο ένας είτε ο άλλος (στρατηγός) είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί στ’ αλήθεια, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως και οι δυο τους πιστεύουν ότι η στρατιωτική επικράτηση επί της άλλης πλευράς παραμένει εφικτή», συνέχισε ο γερμανός διπλωμάτης.

Πρόκειται για «λαθεμένο υπολογισμό», πρόσθεσε ο ειδικός επιτετραμμένος, που ανέλαβε το 2021. «Ακόμη κι αν κερδίσει κάποια πλευρά, το Σουδάν θα χάσει», επέμεινε.

Ο πόλεμος που ξέσπασε στο Σουδάν την 15η Απριλίου «προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή» και «οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα», τόνισε ο κ. Πέρτες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας δέκα «σπαρακτικές» ημέρες «βίας και χάους», επανέλαβε την ανησυχία του για τη γενίκευση και την εξάπλωση της ένοπλης σύρραξης.

«Οι επτά χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν ενεπλάκησαν όλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε συρράξεις ή εκτεταμένες πολιτικές ταραχές», θύμισε.

«Η σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν δεν απειλεί μόνο το μέλλον της χώρας. Ανάβει μια σπίθα που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη πέραν των συνόρων του, προκαλώντας τεράστια δεινά για χρόνια και πηγαίνοντας πίσω την ανάπτυξη για δεκαετίες», προειδοποίησε ο κ. Γκουτέρες.

Σημειώνεαι ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον 460 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.100 και πλέον έχουν τραυματιστεί αφότου ξέσπασαν οι μάχες.

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς.

Αεροπορικές επιδρομές και ομοβροντίες συστοιχιών του πυροβολικού συνέχισαν να καταγράφονται ιδίως στις πόλεις Μπαχρί και Ομντουρμάν.