Ο πόλεμος κηρύχθηκε δια των… wikileaks, η Κριστίν Λαγάρντ παίρνει θέση υπέρ του Πολ Τόμσεν – όπως αναμενόταν – και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και η μάχη αναμένεται να κριθεί εντός της εβδομάδας επί ευρωπαϊκού εδάφους και με… γερμανική διαιτησία.
Κοινώς, στο δίλημμα «δόγμα ΔΝΤ» ή «δόγμα Μέρκελ», η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στην – αμφίβολη – συμμαχία με το Βερολίνο και στη ζυγαριά χρέους και πολιτικής ευελιξίας δίνει βάρος, όχι χωρίς κινδύνους, στη δεύτερη οπσιόν.
Είναι μια επιλογή ανάγκης κι όχι όψιμου πολιτικού έρωτα, με πρώτο ρίσκο το ζήτημα του χρέους και με αφετηρία την, βαθιά πλέον, πεποίθηση της κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ και δη ο Πολ Τόμσεν, υπονομεύει και τορπιλίζει συστηματικά τη διαπραγμάτευση. Όπερ, με «καρότο» τη μείωση του χρέους, ανεβάζει συνεχώς τον πήχη των απαιτήσεων, απαιτεί μέτρα υφεσιακού εκτροχιασμού και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο βάλτωμα της αξιολόγησης και στο «πιστωτικό γεγονός».
Λαγκάρντ: «Απόλυτη εμπιστοσύνη» στον Τόμσεν
Με βάση την πεποίθηση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να τραβήξει την κόντρα μέχρι τέλους. Και με την επιστολή του στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αξίωσε ήδη την «απόσυρση» Τόμσεν από το ελληνικό προσκήνιο – μια προοπτική, όμως, που απέρριψε μάλλον κατηγορηματικά η επικεφαλής του ΔΝΤ, παίρνοντας ουσιαστικά τον «πόλεμο» πάνω της.
Με την χθεσινοβραδινή, μεσονύχτια απαντητική της επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως οι θέσεις Τόμσεν και Βελκουλέσκου αποτελούν και θέσεις του Ταμείου – με εξαίρεση το «πιστωτικό γεγονός» -, κάλυψε πλήρως τα δύο στελέχη της και, λίγο ως πολύ πληροφόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι, περίπου, έκανε χάρη που τους «επέτρεψε να επιστρέψουν στην Αθήνα» καθότι τίθεται θέμα για την «ιδιωτικότητα των συζητήσεών τους» και την «προσωπική τους ασφάλεια». Αφήνοντας, παραπλεύρως και εμφανείς αιχμές για ευθύνη των ελληνικών αρχών στη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου.
Κατόπιν όλων αυτών, η σύγκρουση Αθήνας – Τόμσεν μετατρέπεται σε σύγκρουση Ελλάδας – ΔΝΤ και η επόμενη πράξη αναμένεται να παιχθεί τα επόμενα 24ωρα επί γερμανικού εδάφους. Εκεί, στο Βερολίνο, θα βρίσκεται από αύριο η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ σύμφωνα με την Suddeutsche Zeitung στη Γερμανία θα πάει αυτή την εβδομάδα και ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις επαφές που θα έχει θα τεθεί ευθέως το ζήτημα της παραμονής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες δείχνουν ως πολύ πιθανή και μια άτυπη συνάντηση του Washington Club (Λαγκάρντ, Ντράγκι, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί) με την ίδια ατζέντα.
Το δίλημμα της Μέρκελ
Με αυτά τα δεδομένα και με εμπόλεμο κλίμα πλέον στις σχέσεις Αθήνας και ΔΝΤ, όλο το παιχνίδι θα κριθεί στους χειρισμούς που θα επιλέξει η ‘Ανγκελα Μέρκελ ενώπιον της «απειλής» για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα – μιας απειλής, που συνεπάγεται υψηλό πολιτικό κόστος εντός Γερμανίας.
Στην χθεσινή, 35λεπτή συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται – κατά το Μαξίμου – να συμφώνησε στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Απριλίου, στην Αθήνα όμως γνωρίζουν καλά πια ότι τα θετικά σήματα της Μέρκελ δεν μεταφράζονται απαραιτήτως και σε εξίσου θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση επενδύει, ωστόσο, στην πολιτική αγωνία της καγκελαρίου να αποφύγει μια τριπλή ευρωπαϊκή κρίση– να μην βρεθεί το καλοκαίρι η Ευρώπη και η Γερμανία, αντιμέτωπη με την ελληνική κρίση χρέους, το προσφυγικό και το δημοψήφισμα του Brexit.
Αντιθέτως, ο Τόμσεν και το ΔΝΤ ουδεμία σπουδή και αγωνία έχουν, ούτε για το Βrexit ούτε για το προσφυγικό βεβαίως, εξ ου και εν προκειμένω η Αθήνα επιλέγει την προσέγγιση με τη Μέρκελ αντί της Λαγκάρντ.
Το ρίσκο με το χρέος
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν τον προφανή κίνδυνο που εμπεριέχει αυτή η προσέγγιση – το «βάλτωμα» του έτερου εθνικού στόχου, εκείνου της λύσης στο χρέος που ξορκίζει ο Σόιμπλε. Αντιτείνουν, ωστόσο, ότι το θέμα του χρέους δεσμεύει ούτως ή άλλως τους Ευρωπαίους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης και της πίεσης του ΔΝΤ, διότι περιλαμβάνεται ρητά στη συμφωνία του Αυγούστου.
Γνωρίζουν επίσης, ότι η όποια λύση για το χρέος θα απέχει μακράν από ριζικό κούρεμα – πρόκειται για μια προοπτική που σε καμία περίπτωση, και σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν συζητά η Γερμανία. Ως εκ τούτου, το όποιο τελικό μοντέλο ελάφρυνσης δεν θα καθοριστεί από τους όρους «όψιμης γενναιοδωρίας» του ΔΝΤ αλλά από την πολιτική συμφωνία που θα γίνει σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον.
Εξ ου και η μη αξιολόγηση των «δώρων Τόμσεν» – μείωση χρέους και χαμηλότερα πλεονάσματα – που, όπως επισημαίνουν οι Financial Times και ο… Κυριάκος Μητσοτάκης εντάσσονται στα πάγια ελληνικά αιτήματα.
«Ο Τόμσεν μας ζητάει να… αυτοκτονήσουμε»
«Ο Τόμσεν απλώς μας ζητά να αυτοκτονήσουμε για να μας κάνει μετά… μνημόσυνο μειώνοντας το χρέος», είναι η χαρακτηριστική απάντηση κυβερνητικού παράγοντα που έχει ζήσει από κοντά όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης
Κυβερνητικές πηγές λένε επίσης πως ο Τόμσεν είναι εκείνος που, πριν μιλήσει για το χρέος, βάζει στο τραπέζι περικοπές συντάξεων, μείωση των μισθών στο δημόσιο, απολύσεις και δραστική μείωση αφορολόγητου. Και επισημαίνουν πως το ότι ζητά χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα δεν σημαίνει και λιγότερα μέτρα. Αντιθέτως, φέρεται να υποστηρίζει πως χρειάζονται ακόμη πιο σκληρά μέτρα για να επιτευχθεί έστω και πλεόνασμα 2,5% αντί 3,5%, όπως προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >