Στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα μετά από την διαρροή των αποκαλυπτικών διαλόγων μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ απάντησε αργά το βράδυ της Κυριακής η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Ads

Επί του καυτού ζητήματος του εκβιασμού της Ελλάδας με πιστωτικό γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ο Πολ Τόμσεν, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι «οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι ανοησία». 

Μεταξύ άλλων εκφράζει στον Αλέξη Τσίπρα την ανησυχία της για το περιστατικό και το «κατά πόσον μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίων ανταποκρίσεων σε δηλώσεις και των δύο πλευρών». Στη συνέχεια σημειώνει ότι «κατόπιν σκέψης «αποφάσισα να επιτρέψω στην αντιπροσωπεία μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε δε, ότι οι συνεργάτες της έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και προσωπική της υποστήριξη. 

Ads

Ζητά μάλιστα από τον πρωθυπουργό, οι ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που θα σέβεται την «ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την προσωπική τους ασφάλεια», ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους. 

Ολόκληρη η επιστολή Λαγκάρντ: 

Αγαπητέ πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ας Απριλίου, μέσω του οποίου ρωτάτε για την θέση του ΔΝΤ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσουμε πριν να έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που θα μπορούσα να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο.

Έχω πολλές φορές τονίσει ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε ρεαλιστικές προβλέψεις και μπορεί να επιτύχει τον στόχο να τεθεί η Ελλάδα σε έναν δρόμο εύρωστης ανάπτυξης και σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους της.

Διαφορετικά, δεν θα επιτύχαινε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και θα είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να αναγκαστεί να υιοθετήσει ακόμα περισσότερα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανόητη.

Όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και προσφάτως τηλεφωνικώς, τονίζω με συνέπεια ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για να υπάρξει μια ρεαλιστική πιθανότητα να ικανοποιούνται πλήρως θα υπήρχε μια επακόλουθη ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης. Για το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το περιστατικό του Σαββατοκύριακου με έκανε να ανησυχώ στο κατά πόσον μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίων ανταποκρίσεων σε δηλώσεις και των δύο πλευρών.

Κατόπιν σκέψεως, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην αντιπροσωπεία μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Η αντιπροσωπεία (σσ: του ΔΝΤ) αποτελείται από έμπειρο προσωπικό που έχουν την πλήρη μου εμπιστοσύνη και προσωπική υποστήριξη.

Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως εσείς μας προσκαλέσατε, είναι καίριο ότι οι Αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την προσωπική τους ασφάλεια.

Τέλος, το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις του καλή τη πίστη, και όχι μέσω απειλών, και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για να ενισχύσω περαιτέρω την διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα επομένως να δημοσιεύσω το κείμενο αυτής της επιστολής στην ιστοσελίδα μας, στο www.imf.org.

Αναμένω επίσης να έχω μία προσωπική συνομιλία μαζί σας για τον τρόπο που θα προωθήσουμε τις συζητήσεις μας.

Ειλικρινώς, 

Κριστίν Λαγκάρντ