Την άποψη ότι από τα όσα ανέφερε στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Νίκος Ανδρουλάκης, «προκύπτει πολύ καθαρά ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών» εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Άκης Σκέρτσος.

Ads

Συνεχίζοντας ο υπουργός Επικρατείας -κι εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη- υποστήριξε πως «τελικά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν ως μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε ακυβερνησία».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι σε ένα σχήμα κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή του κόμματός του δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Σκέρτσος σχολίασε πως  «αποτυπώνει το πρόβλημα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε σε έναν κύκλο διερευνητικών εντολών για πιθανές συνεργασίες».

«Εμείς αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση είναι μία ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση με ανοιχτό πνεύμα σε συνεργασίες, δηλαδή με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση για να διαχειριστούμε τα πολλά και διαχρονικά προβλήματα που έχει η χώρα μας που αποκαλύφθηκαν και στα Τέμπη. Εμείς δεν είμαστε κατά των συνεργασιών. Επί της αρχής και επί της ουσίας το έχει αποδείξει ο κ. Μητσοτάκης. Έχει απευθύνει από το 2019 μεγάλο κάλεσμα και σε ανθρώπους εκτός των στενών ορίων της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν ανταποκριθεί άνθρωποι σε αυτό το κάλεσμα και έχουμε προσπαθήσει όλοι μαζί να δώσουμε λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα. Θα συνεχίσει αυτό να το κάνει ο Μητσοτάκης. Όμως δεν μπορούν να μπαίνουν όροι στο παιχνίδι που προσβάλλουν την ίδια την έννοια, την ουσία της δημοκρατίας. Οι πολίτες θα ψηφίσουν. Θα σεβαστούμε προφανώς την ψήφο τους, αλλά δεν μπορούν να τίθενται τέτοιοι όροι στο τραπέζι. Να μην βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατεία.

Ads

Το ζήτημα είναι να κερδίσει η χώρα και όχι επιμέρους τμήματα των κομμάτων, ανέφερε ο κ. Σκέρτσος ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν ενδιαφέρει τη ΝΔ μια εγωιστική κατάληψη σε καρέκλες της εξουσίας, αλλά να πάει η χώρα μπροστά.

«Μάς ενδιαφέρει να έχουμε μια ιδεολογική ειλικρίνεια και εντιμότητα σε σχέση με τις λύσεις που υπερασπιζόμαστε και που καταθέτουμε στο τραπέζι και στην κρίση των πολιτών. Εδώ έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ένα κράτος που διαχρονικά έχει συσσωρεύσει πολλές στρεβλώσεις. Εμείς δίνουμε μια μάχη. Είναι μια άνιση μάχη. Κάποιες φορές κερδίζουμε τη μάχη, Άλλες φορές χάνουμε τη μάχη, στα Τέμπη τη χάσαμε αυτή τη μάχη, όμως δεν έχουμε χάσει τον πόλεμο. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτό το βαθύ αναχρονιστικό κράτος και ήδη χθες δώσαμε δείγματα γραφής για το πώς εννοούμε αυτή τη σύγκρουση» προσέθεσε ο κ. Σκέρτος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, έγιναν εχθές δύο πολύ σημαντικές κινήσεις, με πρώτη, την ανακοίνωση από τον κ. Χατζηδάκη της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε ένα σύνολο ΔΕΚΟ, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, στις μεταφορές, στα ΕΛΤΑ και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες «όπου αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα ελέγχονται για το πότε ξεκινούν τη βάρδιά τους». «Εδώ χρειάζεται πλέον συνεργασία και αίσθημα ευθύνης και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ θα μπορέσει να επανέλθει στο στόχο της αυτοδυναμίας, μετά τις απώλειες που καταγράφονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υποστήριξε ότι χρειάζεται μια «πάρα πολύ ψύχραιμη αποτίμηση των προτάσεων διακυβέρνησης που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι» και η ανάδειξη μιας ισχυρής αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης με πνεύμα συνεργασιών.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολιτικός που κάνει ανοίγματα πέραν των στενών ορίων της κυβέρνησης και του κόμματος» είπε καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας.