Ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Μαξίμου σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά και την επίσκεψη της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Μάλιστα, η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Sophie in ‘t Veld, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να άρει το απόρρητο σχετικά με πληροφορίες που σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις.

Ads

Όπως ανακοίνωσε, ύστερα από την έρευνα που πραγματοποίησε η Επιτροπή στην Ελλάδα, φεύγει με περισσότερα ερωτήματα, παρά με απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Τσίπρας ζητά εγγυήσεις για «ομαλές» εκλογές;

Συμπερασματικά, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με την επίκληση στο «απόρρητο» αποκρύπτει στοιχεία της υπόθεσης, πίσω από την οποία φαίνεται πως βρίσκονται κυβερνητικοί κύκλοι και σε κάθε περίπτωση ο Γρ. Δημητριάδης και πρόσωπα που σχετίζονται με αυτόν. 

Ads

Την ίδια ώρα, νέες σημαντικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Όπως έγραψε το Documento, επιβεβαιώνεται ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης Θεόδωρος Καρυπίδης βρίσκεται στη λίστα παρακολουθήσεων μέσω του λογισμικού καταγραφής.

Διαβάστε επίσης: Παρακολουθούσε το Μαξίμου τον Μαρινάκη μέσω Καρυπίδη;

Το σύστημα φαίνεται πως έχει καταγράψει συνομιλίες του Καρυπίδη με τον επιχειρηματία εκδότη και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σύστημα Predator ήταν συμπληρωματικό σε μία μεθοδολογία παρακολουθήσεων που ξεκινούσε από το πρωθυπουργικό γραφείο και την ΕΥΠ.

Φαίνεται λοιπόν πως το σύστημα παρακολούθησης Predator σε συνδυασμό με τις «επίσημες παρακολουθήσεις» που γίνονταν από την ΕΥΠ με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας επεκτείνονταν σε όλο το πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τα αιτήματα Τσίπρα

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε την Παρασκευή, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των υποκλοπών και συγκεκριμένα για την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το θέμα.

«Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά κρύφτηκε σαν τη στρουθοκάμηλο για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως με αυτές τις συνθήκες η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές.

Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να υιοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών που θα αποκαταστήσουν, έστω εν μέρει την δημοκρατική ομαλότητα και θα διασφαλίσουν την δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών». Συγκεκριμένα, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη, όπως και να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κας Βλάχου.

Τέλος, ζήτησε να δεσμευτεί ο Κ. Μητσοτάκης ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Έντονη αντιπαράθεση

Με τη σειρά του, ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι μιμείται «ακραίους πολιτικούς στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, οι οποίοι δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία και δεν διστάζουν να πληγώσουν βαριά τους θεσμούς των χωρών τους».

Και επανέλαβε τα περί «πολιτικής ένδειας» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορώντας τον ότι πολιτεύεται με «τραμπισμό αλά γκρέκα».

Στη συνέχεια, απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, καταγγέλλει ότι «μέχρι να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επί 50 χρόνια το πολιτικό σύστημα είχε συμφωνήσει πως οι παρακρατικές και οι καθεστωτικές μέθοδοι στην Ελλάδα ανήκαν οριστικά σε μια άλλη εποχή, που μόνο εχθροί της Δημοκρατίας νοσταλγούσαν».

Και τονίζει πως «ποτέ ξανά μέχρι σήμερα αρχηγοί και άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, υπουργοί του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες δεν ένοιωθαν μαζικές παρακρατικές παρακολουθήσεις υπό την μπαγκέτα του ίδιου του πρωθυπουργού», καλώντας τον «αν δεν υπολογίζει την αντιπολίτευση, τουλάχιστον να λάβει υπ’ όψιν του τα μηνύματα των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η PEGA».