Να άρει το απόρρητο σχετικά με πληροφορίες που σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Sophie in ‘t Veld. Όπως ανακοίνωσε, ύστερα από την έρευνα που πραγματοποίησε η Επιτροπή στην Ελλάδα, φεύγει με περισσότερα ερωτήματα, παρά με απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Συμπερασματικά, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με την επίκληση στο «απόρρηπτο» αποκρύπτει στοιχεία της υπόθεσης, πίσω από την οποία φαίνεται πως βρίσκονται κυβερνητικοί κύκλοι και σε κάθε περίπτωση ο Γρ. Δημητριάδης και πρόσωπα που σχετίζονται με αυτόν.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το πρωί της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου η επιτροπή PEGA, επεσήμανε πως οι καταγγελίες για χρήση spyware πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά, ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για την ενίσχυση της διαφάνειας και ότι οι παρακολουθήσεις πρέπει να υπόκεινται σε κατάλληλη δικαστική εποπτεία.
Η εισηγήτρια της PEGA, Sophie in ‘t Veld τόνισε με έμφαση πως μετά από σχεδόν τέσσερις ημέρες διαμονής στην Κύπρο και την Ελλάδα, η επιτροπή αναχωρεί από την Ελλάδα ίσως με περισσότερες ερωτήσεις από αυτές που είχε όταν έφτασε στη χώρα. Συνοψίζοντας με τα συμπεράσματα των επαφών της, η ευρωβουλευτής είπε μάλιστα πως «οι πιο σημαντικές πληροφορίες έχουν χαρακτηριστεί ως απόρρητες. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να τις αποχαρακτηρίσει όμως. Οι φάκελοι της ΕΥΠ για Κουκάκη και Ανδρουλάκη έχουν τελείως τυχαία καταστραφεί. Προσκαλούμε τις αρχές να μοιραστούν τις κρίσιμες πληροφορίες. Θα πρέπει το θέμα να διαλευκανθεί πριν τις εκλογές».
Όσον αφορά το λογισμικό δήλωσε «βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας» σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια, στη συνέντευξη Τύπου.
«Αναγκαζόμαστε να συμπεράνουμε όσα μπορούμε από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Μπορεί να μην έχουμε όλα τα κομμάτια του παζλ, αλλά έχουμε πολλά και η εικόνα καθαρίζει. Το Predator έχει χρησιμοποιηθεί κατά στόχων στην Ελλάδα, δημοσιογράφων και πολιτικών μεταξύ τους. Κάποιοι από αυτούς έγιναν στόχος και “επίσημων” παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Ποιος χρησιμοποιεί το Predator; Βασικά, δύο είναι τα πιθανά σενάρια: Το ένα, το χρησιμοποιεί η ίδια η Intellexa, για οποιονδήποτε λόγο. Το άλλο, το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ή κυβερνητικοί κύκλοι. Επόμενο ερώτημα, ποιος διάλεξε τους στόχους και γιατί; Με αστυνομικούς όρους, ποιος είχε το κίνητρο, τα μέσα και την ευκαιρία. Ας δούμε τα θύματα και τους πιθανούς λόγους στοχοποίησής τους: Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος ενοχλητικός στην εξουσία, γράφει για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, μεταξύ άλλων ειδικά για τους κυρίους Μπίτζιο και Λαβράνο, αλλά και για τη νέα νομοθεσία στον τραπεζικό τομέα.
» Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος που ανηλεώς αποκαλύπτει το σκάνδαλο της χρήσης παράνομων λογισμικών παρακολούθησης. Σταύρος Μαλιχούδης, δημοσιογράφος που γράφει σε διεθνή ΜΜΕ για τη μεταχείριση μεταναστών στην Ελλάδα. Νίκος Ανδρουλάκης, πολιτικός που την εποχή που στοχοποιήθηκε ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων που δήλωσε ότι δεν θα στήριζε κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό. Χρήστος Σπίρτζης, πολιτικός και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, παρών σε κρίσιμες συναντήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες πλευρές. Παραφράζοντας έναν τίτλο ταινίας, μιλάμε για “τέσσερις απειλές και μία ευκαιρία” για το κυβερνών κόμμα.
» Όπως λέμε στα λατινικά, “Cui bono?”, δηλαδή, “ποιος ωφελείται;”. Ας δούμε τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Ακούσαμε για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Φέλιξ Μπίτζιο, τον Γιάννη Λαβράνο, όλοι με στενές επιχειρηματικές σχέσεις και συνδέσεις μεταξύ τους. Ακούσαμε για τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, επίσης κατά δήλωσή του σχετιζόμενο κοινωνικά με τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Μετά, είναι οι κ.κ. Μπίτζιος και Λαβράνος επωφελήθηκαν οι ίδιοι από νέα νομοθεσία του 2019 για “ξεπάγωμα” περιουσιακών τους στοιχείων. Ο Μπίτζιος υπήρξε ιδιοκτήτης και διαχειριστής της Intellexa, κοντά στον Τιλ Ντίλιαν και τον Στάνισλαβ Πέλτζαρ, πρώην νομικό εκπρόσωπο της Krikel. Επίσης και οι τρεις συνδέονται με την Μάλτα. Ο κ. Λαβράνος είναι πιθανότατα ο τελικός επωφελούμενος από την Krikel και από κρατικές συμβάσεις. Ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται ότι έχει στενές σχέσεις με τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, επίσης υποψήφιο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
»Για τα διαθέσιμα μέσα και την ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν, το 2019 η ΕΥΠ πέρασε υπό την αποκλειστική εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Γρ. Δημητριάδης ήταν αρμόδιος για αυτό στο γραφείο του. Μετά, ο Π. Κοντολέων τοποθετήθηκε από την νέα κυβέρνηση στην ΕΥΠ, με τροποποίηση της νομοθεσίας. Άλλαξε επίσης η ηγεσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Μέχρι και την πολύ πρόσφατη αλλαγή του νόμου, υπήρχε ένας εισαγγελέας αρμόδιος να εγκρίνει κατά μέσο όρο 60 αιτήματα παρακολούθησης χωρίς να γνωρίζει ποιος ήταν ο στόχος ή ποιοι ήταν οι λόγοι. Θα το περιέγραφα όχι ως ουσιαστική εφαρμογή δικαστικής επίβλεψης, αλλά άσκηση για το πόσες σφραγίδες μπορεί να βάλει κάποιος. Όταν η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έκρινε ότι ο κ. Κουκάκης είχε δικαίωμα να ενημερωθεί επίσημα για την παρακολούθησης, η κυβέρνηση ακύρωσε το δικαίωμα των παρακολουθούμενων να ενημερώνονται πιο γρήγορα από ότι εγώ μπορώ να πω τις λέξεις “κρατική ασφάλεια”».
Συνεχίζοντας ανέφερε πως «ακούσαμε ανησυχητικές αναφορές από δημοσιογράφους για την ανασφάλεια που νιώθουν όταν πραγματοποιούν ρεπορτάζ σχετικά με σημαντικά θέματα, για πιέσεις στην υποτιθέμενη ανεξάρτητη αρχή προστασίας δεδομένων, για καταχρηστική χρήση του όρου της “εθνικής ασφάλειας”, που χρησιμοποιείται ως γενική αιτιολόγηση, για αυθαιρεσίες και για παρακολουθήσεις με λογισμικά spyware».
«Η επίκληση της “εθνικής ασφάλειας” έγινε να κρυφτούν οι λόγοι παρακολούθησης του Κουκάκη, του Ανδρουλάκη και άλλων. Συγκροτήθηκε κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία μπλόκαρε τις καταθέσεις κρίσιμων προσώπων, όπως οι Γρ. Δημητριάδης, Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος (οι ίδιοι δεν απάντησαν και στις δικές μας προσκλήσεις) και τα αποτελέσματα παραμένουν απόρρητα. Οι φάκελοι Κουκάκη και Ανδρουλάκη στην ΕΥΠ “πολύ δυστυχώς και κατά λάθος” καταστράφηκαν. Διεξάγεται μία έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αλλά αυτό δύο μήνες μετά την υποβολή διαμαρτυρίας από τον Θ. Κουκάκη. Επισκέφθηκαν μία φορά τα γραφεία της Intellexa και της Krikel. Εξέτασαν τα στοιχεία μίας ετήσιας χρήσης για τις δύο εταιρείες, αλλά όχι θυγατρικές. Δεν κατέσχεσαν σέρβερ και υπολογιστές. Θα χαρακτήριζα τα παραπάνω μία πολύ επιφανειακή έρευνα.
Από όσο γνωρίζω, η χρήση κακόβουλου λογισμικού είναι ποινικό αδίκημα, οπότε από την κυβέρνηση αναμένεται να μην επιδίδεται σε αυτό. Κάποιος θα περίμενε από τις Αρχές να εμπλακούν σε μία πολύ ενεργητική αναζήτηση για τους δράστες ενός τόσο σοβαρού αδικήματος. Δεν βλέπω να υπάρχει μία τέτοια ενεργητική αναζήτηση των δραστών. Αντίθετα, οι περισσότερες σχετικές πληροφορίες έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες. Σημειώνω ότι όπως ενημερωθήκαμε ξανά σήμερα, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Βουλή μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις διακριτικές εξουσίες τους για να άρουν αυτό το απόρρητο. Οι σήμερα απόρρητες πληροφορίες θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν, έστω εν μέρει. Αλλά δεν τις λαμβάνουμε. Επιπρόσθετα, δημοσιογράφοι που γράφουν για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχουν επίσης στοχοποιηθεί με SLAPPs (Στρατηγικές νομικές αγωγές), αξιοσημείωτα από τον Γρηγόρη Δημητριάδη».
Συμπερασματικά, για την Sophie in ‘t Veld φαίνεται ότι εταιρείες spyware σχηματίζουν ένα θολό δίκτυο συνδέσεων που ενδέχεται επίσης να επεκτείνεται και σε δημόσιες αρχές, ενώ για το «παζλ» των παρακολουθήσεων είναι πως η «εικόνα» δείχνει κυβερνητικούς κύκλους πίσω από το σκάνδαλο και σε κάθε περίπτωση τον Γρηγόρη Δημητριάδη και άτομα που συνδέονται με αυτόν.
«Θα συγκρίνω όλα τα παραπάνω με ένα παζλ 1.000 κομματιών. Μπορεί να λείπουν 100 κομμάτια, αλλά φαίνεται ποια είναι η εικόνα. Και δεν είναι ωραία. Δεν δείχνει προς την Intellexa και την δική της ευθύνη πίσω από όλα αυτά. Όλα δείχνουν άτομα σε κυβερνητικούς κύκλους. Σε κάθε περίπτωση, τον Γρηγόρη Δημητριάδη και κάποιους που σχετίζονται με αυτόν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Καλώ τις Αρχές να μοιραστούν με εμάς τις πληροφορίες που κρατούν απόρρητες, αν υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μία λάθος υπόθεση. Αυτή η υπόθεση πρέπει να διαφωτιστεί επειγόντως και πλήρως πριν τις εκλογές του επόμενου έτους. Δεν εξετάζουμε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Πολωνία. Οι εθνικές εκλογές είναι επίσης ευρωπαϊκές εκλογές. Καθορίζουν μεταξύ άλλων την εκπροσώπηση των κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες. Πρέπει να φύγει πριν τις εκλογές οποιαδήποτε σκιά αμφιβολίας για παρεμβάσεις, είναι κρίσιμο. Όλη αυτή η κατάσταση αποδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται πλήρη ισχύ έρευνας, με τη δύναμη να καλεί μάρτυρες να καταθέσουν ενόρκως και πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα».
«Στην ΕΕ χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες για τον περιορισμό των παρακολουθήσεων με επίκληση στην «εθνική ασφάλεια», για τη διασφάλιση κατάλληλης εποπτείας από τις δικαστικές αρχές και για την εγγύηση διαμόρφωσης ενός υγειούς, πλουραλιστικού περιβάλλοντος για τα ΜΜΕ» τόνισε.
Πρόεδρος Επιτροπής: Πολλές ερωτήσεις χρειάζονται απάντηση
Προηγουμένως, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της PEGA Jeroen Lenaers, είπε πως «Στις τέσσερις ημέρες που βρεθήκαμε σε Κύπρο και Ελλάδα συναντήσαμε μεγάλο αριθμό κυβερνητικών αξιωματούχων, βουλευτών και μελών κοινωνικών φορέων, θύματα παρακολούθησης, δημοσιογράφους και πολιτικούς. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας έδωσαν πληροφορίες από τις οποίες μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ότι πολλές από τις ερωτήσεις μας μένουν ακόμη να απαντηθούν».
Ο Lenaers, δήλωσε πως «κατά τις συναντήσεις μας στην Κύπρο και την Ελλάδα είχαμε πολλές εποικοδομητικές συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Παρόλο που δεν βρήκαμε ξεκάθαρα στοιχεία διαφθοράς ή αυταρχικών πρακτικών, όπως στην Πολωνία ή όπως αυτές που σύμφωνα με τις πληροφορίες συμβαίνουν στην Ουγγαρία, θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η διαφάνεια».
Υπογράμμισε πως «οποιεσδήποτε καταγγελίες για καταχρηστική επιτήρηση πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Χαίρομαι που σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας κατέβαλαν προσπάθεια να συνεργαστούν με την Επιτροπή PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μοιράστηκαν τις προτάσεις τους για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και της ΕΕ».
Για τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα τόνισε πως αυτές πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης του επόμενους μήνες. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να βελτιώσουν τη διαφάνεια και να εξασφαλίσουν την κατάλληλη δικαστική εποπτεία σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Αναμένουμε να δούμε τη θέσπιση συγκεκριμένης νομοθεσίας και πολιτικών»
Ο πρόεδρος της PEGA υπογράμμισε ότι όλες οι υποθέσεις παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί στη χώρα μας πρέπει να ερευνηθούν και μέτρα προστασίας πρέπει να νομοθετηθούν. Αναφέρθηκε δε στην εξεταστική που συγκροτήθηκε στην ελληνική Βουλή για την υπόθεση παρακολούθησης του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.
«Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους τεσσάρων κομμάτων που συμμετείχαν στην επιτροπή. Θεωρούμε ότι αποκαλύφθηκαν λίγα μόνο γεγονότα και δεν κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ως μάρτυρες. Εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινό πόρισμα αλλά ξεχωριστά από κάθε κόμμα. Επίσης, θεωρούμε ότι ένα τελικό κοινό πόρισμα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα για το κοινό καλό κοινωνίας και εμπλεκόμενων» τόνισε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >