Σε ολοένα και δυσκολότερη θέση βρίσκεται το Μαξίμου αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τις αποκαλύψεις να είναι καταιγιστικές, την ώρα που τα σενάρια για πρόωρες εκλογές επιστρέφουν.
Το πολιτικό έδαφος μοιάζει με «κινούμενη άμμο», με τα ποιοτικά στοιχεία να δείχνουν έντονο προβληματισμό των πολιτών για μια σειρά από θέματα και εκτός των υποκλοπών, όπως η οικονομία και η ενεργειακή κρίση.
Έτσι, επανέρχονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο, ενώ αναμένεται και νέα αντιπαράθεση στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα. Υπάρχουν πάντως και συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που θεωρούν ότι πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο με τις συνεχόμενες αποκαλύψεις, υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις.
Ειδικότερα, η εφημερίδα Documento έφερε στο φως το δεύτερο μέρος της λίστας των παρακολουθήσεων με το Predator, περιλαμβάνοντας συνολικά 38 ονόματα, σημειώνοντας πως το ανεξέλεγκτο κέντρο στο Μαξίμου παρακολουθούσε ακόμη και στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργούς, ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ, αλλά και άτομα από το περιβάλλον της συζύγου του πρωθυπουργού.
Μεταξύ άλλων, υπό παρακολούθηση φαίνεται πως βρισκόταν και ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Γιώργος Γεραπετρίτης, κι ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως περισσότερα ονόματα θα βγουν στη φόρα.
«Σεισμό» ωστόσο προκάλεσε κι ένα ακόμη αποκαλυπτικό δημοσίευμα, αυτή τη φορά από το «Βήμα της Κυριακής», που φαίνεται να επιβεβαιώνει την παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με το κακόβουλο λογισμικό Predator (το είχε αποκαλύψει το Documento πριν από μια εβδομάδα), αλλά και το γεγονός πως το spyware ενεργοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ, ήταν σε συντονισμό με τις μυστικές υπηρεσίες και τα δεδομένα έφταναν στο Μαξίμου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από έναν χρόνο – μέσω ύποπτου SMS. Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας στη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013-2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών «Sepura» (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών «Tetra») με το τρικ «δωρεάς» από ανύπαρκτη εταιρεία.
Υπενθυμίζεται επίσης πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονος ανταγωνισμός μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια γύρω από ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως από «ηγετικές» παρεμβάσεις του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος παρουσιάζεται συχνά και ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.
Ο ίδιος δήλωσε πως «ανησυχεί ιδιαίτερα» για το κλίμα που διαμορφώνεται. Ειδικότερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ανέφερε ότι αυτό που τον ανησυχεί και το οποίο απεύχεται «είναι να διαμορφωθεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε όλους τους τομείς, το οποίο θα επηρεάσει και τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία».
Τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθηση του Νίκου Δένδια σχολίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με το ρεπορτάζ του «Βήματος», σημειώνει πως «επιβεβαιώνει ότι η λίστα που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι γνήσια, ότι το Predator το προμηθεύτηκε το Μαξίμου, αλλά και ειδικότερα ότι η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών κου Δένδια από το παρακράτος του Μαξίμου είναι γεγονός που έλαβε χώρα με κακόβουλο sms, στο κινητό του περίπου πριν από έναν χρόνο».
Ακόμη, σε νέα ανακοίνωσή του τόνισε πως περιμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «σοβαρές απαντήσεις και όχι γελοίους ισχυρισμούς πανικού».
Και ο Πιερρακάκης στο επίκεντρο
Ακόμη, με βάση δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, στο επίκεντρο του σκανδάλου των υποκλοπών μπαίνει πλέον και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο ισραηλινός «εκπρόσωπος» του «Predator» Σαχάκ Αβνί, σε συνεννόηση με τον Γιάννη Λαβράνο, τη διοίκηση της ΕΥΠ και με αναφερόμενη γνώση του Γρηγόρη Δημητριάδη, είχε ενεργοποιήσει αρχικά το «Predator» στα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στην Αγία Παρασκευή. Τα εν λόγω γραφεία της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή επισκέπτονταν υπάλληλοι της εταιρείας KRIKEL του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, που ασχολούνταν και με την εγκατάσταση του συστήματος επικοινωνιών «Sepura» σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
«Σε δεύτερη φάση», αναφέρει το ρεπορτάζ, «υπήρξε κινητοποίηση των ίδιων προσώπων για τη μεταφορά και εγκατάσταση στα νότια προάστια της Αθήνας της εταιρείας Intellexa, κατασκευάστριας του συστήματος “Predator”. Ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος ανέλαβε βασικός μέτοχος της εν λόγω εταιρείας ύστερα από μεθοδεύσεις του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, με τον οποίο είχαν προγενέστερη συνεργασία αρκετών ετών».
Επιδίωξή τους, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ήταν η δημιουργία μιας «γέφυρας» ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την ενεργοποίηση αλλά και την κατασκευή του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας.
Αυτό συνέβη την άνοιξη του 2020, εν μέσω πανδημίας, όταν η εταιρεία Intellexa απέκτησε έδρα σε κτήριο στο Ελληνικό, το οποίο μάλιστα φέρεται να προτιμήθηκε γιατί διέθετε υπόγειο γκαράζ που επέτρεπε την είσοδο φορτηγών που θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα ύποπτα συστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.
Σε αυτό το στάδιο φέρεται να εμπλέκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο δηλώνει βέβαια αναρμόδιο. Για να μπορεί η Intellexa να πουλά το – made in Greece πλέον – λογισμικό κατασκοπείας σε άλλες χώρες, κυρίως στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Αφρική (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία), φέρεται να έλαβε σχετική άδεια από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, του οποίου σημαντικοί παράγοντες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, διατηρούσαν προσωπικές σχέσεις με τους Δημητριάδη και Λαβράνο.
Καθώς όμως ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου των υποκλοπών, ταυτόχρονα με το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», ένα ακόμη ρεπορτάζ, αυτό της Εφημερίδας των Συντακτών και των Reporters United, εμφανίζει τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έχει στενές σχέσεις με τον Γιάννη Λαβράνο. Μάλιστα ο Κυριάκος Πιερρακάκης εμφανίζεται να είναι από τους ελάχιστους υπουργού που συνέχισε να συνομιλεί με τον Γ. Λαβράνο και μετά τα γεγονότα του Αυγούστου 2022 και την παραίτηση Δημητριάδη, επισκεπτόμενος τουλάχιστον μια φορά το γραφείο του.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, υπάρχουν δύο ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και εφάπτονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Το πρώτο είναι το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) το οποίο ιδρύθηκε ως παρα-ΕΥΠ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020. Έργο του ΚΕΤΥΑΚ ύψους 40 εκατομμυρίων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το 2021, στον πυλώνα που υπόκειται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αναθέτουσα αρχή την ΕΥΠ. Από το ρεπορτάζ των Reporters United, όπως και από του «Βήματος της Κυριακής», προκύτει ότι υπάλληλοι της Krikel επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή και μάλιστα στους Reporters United έχουν παραδεχτεί ότι παρέχουν υπηρεσίες «αμισθί» στις εγκαταστάσεις του ΚΕΤΥΑΚ.
Το δεύτερο αφορά το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρά την ψήφιση νόμου τον Μάρτιο του 2021, ο κ. Πιερρακάκης, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας καθυστερούν εδώ και 18 μήνες την έκδοση της αναγκαίας ΚΥΑ. Χωρίς αυτήν η ανεξάρτητη Αρχή είναι ουσιαστικά τυφλή, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά το αν έχει γίνει μια επισύνδεση ή όχι.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >