Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με την εφημερίδα Documento να φέρνει στο φως νέα ονόματα από τη λίστα των παρακολουθήσεων με το Predator.

Ads

Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται συνολικά 38 ονόματα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ανεξέλγκτο κέντρο στο Μαξίμου παρακολουθούσε ακόμη και στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργούς, ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ, αλλά και άτομα από το περιβάλλον της συζύγου του πρωθυπουργού. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η λίστα, για την οποία υπάρχουν πολλά στοιχεία που την επιβεβαιώνουν, επιβεβαιώνει πως το δίχτυ των συνακροάσεων ήταν ουσιαστικά το δίχτυ προστασίας του καθεστώτος. «Ο εγκέφαλος των παρακολουθήσεων είχε “βυσματώσει” ακόμη και τον υπαρχηγό της ΕΥΠ, ο οποίος δεν ήταν ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις περί παρακολουθήσεων», όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Documento και σημειώνει:

«Στόχος των παρακολουθήσεων ήταν “περιοχές” και πρόσωπα του Μαξίμου, ενώ ο κοριός άκουγε έμμεσα και την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η διαστροφική πολιτικά και επικίνδυνη θεσμικά πρακτική με τον αδιαμφισβήτητο πλέον εντολέα δεν άφηνε έξω από το πεδίο ενδιαφέροντος τα προσωπικά θέματα, τα οποία, απ’ ό,τι φαίνεται –έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται τα βαθιά λαρύγγια του Mitsotakisgate–, χρησιμοποιούνταν για προσωπικούς εκβιασμούς και χειραγώγηση των άτακτων υπουργών».

Ads

Σύμφωνα με τη λίστα και τις πηγές του Documento υπό παρακολούθηση ήταν ακόμη και το φιλικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Μαρέβας Μητσοτάκη. Στη συγκεκριμένη λίστα εμφανίζονται δύο φίλες της να βρίσκονται υπό παρακολούθηση για προσωπικούς λόγους.

Σε παρακολούθηση, όπως αναφέρεται, είναι και η γραμματέας του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, η οποία συνδέεται και με την ΕΥΠ. Η υπεύθυνη του Facebook στην Ελλάδα είναι κι αυτή υπό παρακολούθηση, όπως και μία σύμβουλος του Μητσοτάκη η οποία αποπέμφθηκε πρόσφατα.

Υπό παρακολούθηση φαίνεται πως βρισκόταν και ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Γιώργος Γεραπετρίτης. «Οπως όλα τα καθεστώτα, το καθεστώς Μητσοτάκη ελέγχει πρωτίστως τους δικούς του ανθρώπους», σχολιάζει το Documento για τους λόγους της παρακολούθησής του, υπογραμμίζοντας πως μέσω αυτού ο «κοριός» το κέντρο παρακολουθήσεων έφτασε μέχρι και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν να μην έχει κλείσει ακόμα. Πριν από μερικές ημέρες, ο Γιώργος Παπαχρήστος με άρθρο του στα «Νέα», ανέφερε πως τα πρόσωπα της εν λόγω λίστας είναι συνολικά 106, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην κυβέρνηση που αμφισβητεί την αξιοπιστία της. «Πόσο σώφρον είναι να αρνείσαι την ύπαρξη αυτού του καταλόγου, όταν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δούμε το επόμενο διάστημα δημοσιευμένους διαλόγους των θυμάτων της παρακολούθησης με φιλικά τους πρόσωπα ή συνεργάτες τους;», έγραφε και σημείωνε: 

«Και αφήνω κατά μέρος αυτόν καθ’ εαυτόν τον κατάλογο, που δημοσίευσε η εφημερίδα. Φέρει 33 ονόματα (σ.σ. αναφερόταν στην πρώτη λίστα που είχε δημοσιεύσει το Documento). Αλλά η “πιάτσα” βοά ότι ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει 106 ονόματα. Και προφανώς αυτός, ΑΥΤΟΣ λέω, που διοχέτευσε τα συγκεκριμένα 33, ασφαλώς και δεν έχει κανένα πρόβλημα να “σπρώξει” με την ίδια μέθοδο και τα υπόλοιπα 73. Διαμιάς ή σε δόσεις – που ταιριάζει περισσότερο και με το μαρτύριο της σταγόνας».

Ήδη στη φως ήρθαν ακόμη 38. Αναλυτικά η λίστα:

  1. Γιώργος Γεραπετρίτης: υπουργός Επικρατείας
  2. Ακης Σκέρτσος: υπουργός Επικρατείας
  3. Νίκος Παπαθανάσης: αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  4. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
  5. Ορσάκη Ρουσσέτου: μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ, συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου:
  6. Ειρήνη Εξάρχου: μετακλητή υπάλληλος στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην μετακλητή στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Η αδερφή της, Φοίβη, εργαζόταν ως γραμματέας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων
  7. Θωμάς Βαρβιτσιώτης: πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων, διαφήμισης και διαχείρισης κρίσεων V+O
  8. Γιάννης Ολύμπιος: συνιδρυτής της V+O:
  9. Αργυρώ Ξαγοράρ: δεξί χέρι της Μαρέβας Γκραμπόφσκι σε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, στελεχώνει τη γραμματεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου
  10. Ολίνκα Βαρβιτσιώτη: σύζυγος του προέδρου της V+O Θωμά Βαρβιτσιώτη, διευθύντρια της «The Art Newspaper Greece»
  11. Βασίλης Γκρίζης: Α΄ υποδιοικητής της ΕΥΠ
  12. Χρήστος Αγραφιώτης: μέλος ΔΣ της εφημερίδας «Καθημερινή»)
  13. Χάρις Κούτση: μέχρι πρόσφατα ειδική σύμβουλος για επιχειρήσεις και επενδυτές στη γ.γ. του πρωθυπουργού:
  14. Ελίνα Κυπραίου: από το 2004 συνεργάτιδα του Κυρ. Μητσοτάκη
  15. Μιχάλης Μπεκίρης: διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή
  16. Νίκος Σιγάλας: διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας και δεξί χέρι του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη
  17. Σπύρος Καρανικόλας: μέχρι τις 14 Ιουνίου 2022 μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
  18. Φίλιππος Βρυώνης: ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Εpsilon
  19. Μανώλης Γραφάκος: γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων
  20. Κωστής Μουσουρούλης: συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης [ΣΔΑΜ] των περιοχών της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, πρώην υπουργός
  21. Αγγελική Ρούσσου: πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ
  22. Γιώργος Πατεράκης: αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου
  23. Αρτεμις Σίφορντ: μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebook και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council
  24. Αμφιλόχιος: μητροπολίτης Αδριανουπόλεως, πρώην διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα
  25. Αρης Αλεξόπουλος: αντιναύαρχος, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων)
  26. Σπύρος Κουσουνής: πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής και πρώην διευθυντής ασφαλείας στην Coca-Cola 3E
  27. Μαίη Ζαννή: ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία πρωθυπουργού, πρώην σύντροφος του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη
  28. Γιάννης Αναστασάκος: στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη)
  29. Μαρία Σαράφογλου: δημοσιογράφος Αnt1
  30. Σπύρος Σιδέρης: δημοσιογράφος στα Euractiv, i-Eidiseis
  31. Πέτρος Κουσουλός: δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας «Μπαμ»
  32. Στέφανος Χίος: εκδότης της εφημερίδας «Μακελειό»
  33. Γκρατσιέλα Κλάδη: εργάζεται στο τμήμα εμπορίας καυσίμων της εταιρείας Aegean
  34. Βαγγέλης Πιττερός: ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι
  35. Τόνια Πρίμπ: (δικηγόρος, σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
  36. Τάσος Παπαγεωργίου: υπεύθυνος ασφαλείας της ΕΥΠ
  37. Τάκης Θεοδωράτος
  38. Παναγιώτης Ζαρκαδάς

Γιατί παρακολουθούνταν

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η παρακολούθηση του υπουργού Επικρατείας φαίνεται να είναι μέγιστης προτεραιότητας, σύμφωνα με το Documento. Ο υπουργός και καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος εμφανιζόταν ως ισχυρή προσωπικότητα του Μαξίμου, ήταν σε αντιπαράθεση με κύκλο του πρωθυπουργού. Η παρακολούθησή του φαίνεται να ξεκίνησε όταν από κάποιον από το Μαξίμου διέρρευσαν πληροφορίες ότι ο Γεραπετρίτης βρίσκεται σε επαφή με επιχειρηματικούς παράγοντες χωρίς να ενημερώνει την κυβέρνηση. Η παρακολούθησή του έγινε με διπλό τρόπο. Μέσω του δικού του κινητού αλλά και μιας στενής συνεργάτιδάς του. Συνεχίστηκε δε όταν διαπιστώθηκε ότι δεν εκφράζεται πάντα με τον καλύτερο τρόπο στις συζητήσεις του για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό.

Η παρακολούθηση του Γεραπετρίτη οδήγησε και σε έμμεση παρακολούθηση της προέδρου της Δημοκρατίας, αφού είχαν στενή επικοινωνία και για θεσμικούς και προσωπικούς λόγους. Ο Γεραπετρίτης υπήρξε από παλιά φίλος της προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου και οι κοριοί θεωρούσαν ότι η παγίδευσή του δίνει σημαντικές πληροφορίες για πρόσωπα, πράγματα και διαθέσεις. Το κέντρο παρακολουθήσεων είχε ενημερώσει το Μαξίμου ότι ο Γ. Γεραπετρίτης, όντας υπουργός, είχε συναντήσει στο γραφείο της αδερφής του Ελληνες και Ιταλούς επιχειρηματίες για υπόθεσή τους που αφορούσε συμμετοχή σε διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι επιχειρηματίες θεωρούσαν ότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός υπέρ συγκεκριμένης εταιρείας. Η παρακολούθηση όμως του κραταιού υπουργού, ο οποίος όπως έχει αποδειχθεί διατηρούσε σχέσεις και επικοινωνία με τον Μένιο Φουρθιώτη, έχει επεκταθεί και στην προσωπική του ζωή, με στόχο, απ’ ό,τι μπορεί να υποθέσει κάποιος, τη γνώση λεπτομερειών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης εναντίον του.

Ορσάκη Ρουσσέτου: Πρόκειται για στενή φίλη του Γ. Γεραπετρίτη και πρόσωπο το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν υπό την εύνοιά του. Υπήρξε συντονίστρια της ΝΔ στο Λονδίνο για θέματα στρατηγικής. Το 2018 εργάστηκε ως μέλος της επικοινωνιακής ομάδας που οργάνωσε τις προεκλογικές εκστρατείες του Κυρ. Μητσοτάκη. Αν και πολύ νέα, μπήκε στην Πολιτική Γραμματεία της ΝΔ. Υπήρξε μάλιστα το νεότερο μέλος του συγκεκριμένου οργάνου στην ιστορία του κόμματος.

Μετά την εκλογή της διέρρευσαν δημοσιεύματα από το Μαξίμου στα οποία τη σκιαγραφούσαν ως προσωπική επιλογή του Γεραπετρίτη, ο οποίος «στηρίζεται στις ικανότητες και στον ενθουσιασμό της». Του απέδιδαν μάλιστα ότι ήταν αυτός που την αλίευσε από το μητρώο στελεχών της ΝΔ και της ανέθεσε το δύσκολο έργο «να ακούει όλο τον πρωινό καφέ στου Μαξίμου και να αποτελεί τον σύνδεσμο με τη σύμβουλο εταιρεία του εξωτερικού». Τα δημοσιεύματα αποκαλούσαν με νόημα την Ορσάκη Ρουσσέτου «Μάτα Χάρι», η οποία, παρά τον ρόλο της στο Μαξίμου και την εύνοια του Γεραπετρίτη, δεν τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης στη ΝΔ λόγω της γρήγορης ανέλιξής της. Σύμφωνα με τις πηγές, η παρακολούθηση της κ. Ρουσσέτου είχε στόχο και τον υπουργό Επικρατείας.

Ακης Σκέρτσος: Η παρακολούθηση του υπουργού Επικρατείας, υπεύθυνου για τον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου, σχετίζεται, όπως αναφέρει το Documento, με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των ομάδων μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τις αμφιβολίες που υπήρχαν (ή που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν) για την προσήλωσή του στη ΝΔ. Ο Σκέρτσος χρεωνόταν ότι διατηρούσε σχέσεις με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ από το οποίο προερχόταν, αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο το σύστημα Μητσοτάκη θεωρούσε οιονεί εσωτερικό αντίπαλο.

Νίκος Παπαθανάσης: Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποτελεί έναν από τους δύο πόλους εξουσίας στο υπουργείο. Τοποθετήθηκε στο υπουργείο στον τελευταίο ανασχηματισμό παίρνοντας αρμοδιότητες που ουσιαστικά αφαιρέθηκαν από τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη. Υπήρξε συνεργάτης του Μητσοτάκη και η παρακολούθησή του προφανώς αφορούσε τις επαφές με επιχειρηματίες και τα επιχειρηματικά σχέδια.

Νίκος Σιγάλας: Πρόκειται για το δεξί χέρι του Κωστή Χατζηδάκη,ο οποίος ήταν υπό παρακολούθηση, όπως και η σύζυγός του. Ο Σιγάλας είναι διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας. Τον Ιανουάριο του 2021 είχε συνεχείς επαφές με τον Μ. Φουρθιώτη. Ηταν η περίοδος που ο Φουρθιώτης επιχειρούσε να σταματήσει την έρευνα για το σκάνδαλο με την απάτη που έκανε με τις επιδοτήσεις του υπουργείου επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση.

Μανώλης Γραφάκος: Γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η διαχείριση αποβλήτων ήταν για όσους παρακολουθούσαν «η μπίζνα του μέλλοντος». Το 2019 ο Γραφάκος ορίστηκε αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κωστής Μουσουρούλης: Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των περιοχών δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Το σχέδιο αφορά την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και τις «νέες επενδύσεις». Εχει προϋπηρεσία στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών ως γενικός γραμματέας.

Μιχάλης Μπεκίρης: Εμπιστος του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος τοποθετήθηκε (10 Ιουλίου 2019) διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η Βουλή θεωρήθηκε ότι πρέπει να έρθει πιο κοντά στο Μαξίμου και έτσι παρακολουθήθηκε ο κ. Μπεκίρης.

Βασίλης Γκρίζης: Η παρακολούθηση του κ. Γκρίζη, ο οποίος είναι Α΄ υποδιοικητής της ΕΥΠ, προσθέτει μια ανατριχιαστική διάσταση στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Η παρακολούθηση του ίδιου του επιχειρησιακού υποδιοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών δηλώνει την έκταση και τη λογική των παρακολουθήσεων. Ο Γκρίζης ήταν το στέλεχος της ΕΥΠ το οποίο διαφώνησε με διάφορες επιλογές της υπηρεσίας και έπεσε σε δυσμένεια. Οπως έχει γράψει το «Βήμα», ο Γκρίζης ήταν το πρόσωπο το οποίο δεν είχε υπογράψει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Δηλαδή ή διαφώνησε ή παρακάμφθηκε επειδή δεν ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης. Η ομάδα παρακολούθησης τον είχε στοχοποιήσει για να βεβαιωθεί αν το σύστημα είναι στεγανοποιημένο – όχι από εξωτερικούς εχθρούς αλλά από αυτούς που θεωρούνταν εσωτερικοί.

Ειρήνη Εξάρχου: Είναι η γραμματέας του ανιψιού του Μητσοτάκη Γρ. Δημητριάδη. Υπήρξε ωστόσο και πρώην γραμματέας του διοικητή της ΕΥΠ Θεόδωρου Δραβίλα, δηλαδή πρόσωπο εμπιστοσύνης του Αντώνη Σαμαρά. Η παρακολούθησή της ανοίγει διάφορα θέματα. Η κ. Εξάρχου είναι αδερφή της ιδιαιτέρας γραμματέα του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων. Η παρακολούθηση της «οικογένειας» έδινε εικόνα για διάφορα θέματα και κυρίως κυβερνητικής συνοχής.

Αγγελική Ρούσσου: Πρώην διοικητής του κλιμακίου της ΕΥΠ στην Κομοτηνή. Εφυγε από τη θέση της με απόφαση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη. Μετά την αποπομπή της κατήγγειλε τον διοικητή της για ανάρμοστη σχέση σε μια προσπάθεια εκδίκησης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη μετέθεσε στην ΕΛΑΣ.
Οι φίλες της Μαρέβας και η… οικογένεια

► Αργυρώ Ξαγοράρη. Η παρακολούθηση της κ Ξαγοράρη επεκτείνει τα σκάνδαλα έως το περιβάλλον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Υπήρξε έμπιστο πρόσωπο και συνεργάτιδα της κ. Γκραμπόφσκι…

► Ολένκα Βαρβιτσιώτη. Σύζυγος του Θωμά Βαρβιτσιώτη και νύφη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η κ. Βαρβιτσιώτη διατηρούσε επίσης φιλικές σχέσεις με την Μαρ. Γκραμπόφκσι.

► Ελίνα Κυπραίου. Η παρακολούθηση της κ. Κυπραίου στρέφει την παρακολούθηση σε αυτό που αποτελεί την ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη. Κόρη της ιστορικής και εξ απορρήτων γραμματέα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπήρξε ένα από τα “παιδιά’” του πρώην πρωθυπουργού και φίλη της Ντόρας Μπακογιάννη. Είναι υποδιευθύντρια του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

► Μαίη Ζαννή. Η παρακολούθηση αφορά κατά μια έννοια και πάλι την οικογένεια. Η κ. Ζαννή, εγγονή του πρώην πρωθυπουργού, Γεωργίου Ράλλη, είναι μητέρα του παιδιού του Κώστα Μπακογιάννη. Η ίδια σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις δήλωσε «ξαφνιασμένη» και είπε πως «δεν πιστεύει τίποτε από όλα αυτά». 

► Αρτεμις Σίφορντ. Είναι μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebook και μέλος του ευρωπαϊκού Κέντρου του αμερικανικού think tank Atlantic Council, που εστιάζει στην ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία του δημοσίου με έμφαση στην Ελλάδα…. Η παρακολούθηση έγινε για λόγους που είναι αδιόρατοι… αλλά αυτοί που την έκαναν γνωρίζουν.

► Αμφιλόχιος, μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως. Ο ιεράρχης αντιμετωπίζεται ως φιλικός προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την εποχή που ήταν διευθυντής εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Το Μαξίμου δημιούργησε απευθείας σχέση με το πατριαρχείο και ο Αμφιλόχιος μπήκε σε καραντίνα αλλά και παρακολούθηση. Ο ίδιος όταν ενημερώθηκε για την παρακολούθησή του σχολίασε: «Πρώτη φορά το ακούω. Μου φαίνεται τελείως παράξενο. Δεν είχα ενημερωθεί για την υπόθεση. Δεν είχα υποψιαστεί κάτι αλλά τώρα που μου το λέτε το μόνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι μου έκλεινε συχνά το τηλέφωνο, έχανα την επαφή και καμιά φορά ακουγόταν διπλά η φωνή. Κύριε ελέησον».

► Χρήστος Αγραφιώτης. Είναι στέλεχος του ομίλου της Καθημερινής του επιχειρηματία Θέμη Αλαφούζου. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Αλαφούζο ως έμπιστο πρόσωπο και οικονομικός διευθυντής του συγκροτήματος και η παρακολούθησή του η οποία συμπληρώνεται με αυτήν του Αλέξη Παπαχελά είχε πραγματικό στόχο τον Θ. Αλαφούζο.

► Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η παρακολούθησή του μαζί με του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια έδινε πλήρη εικόνα για το πώς κινείται το υπουργείο Εξωτερικών.

► Θωμάς Βαρβιτσιώτης. Είναι από τους μετόχους της V&Ο, είναι πολύ κοντά στον Μητσοτάκη αλλά με κακές σχέσεις με το σύστημα Μαξίμο. Το ενδιαφέρον αφορούσε κυρίως πληροφορίες από το οικονομικό γίγνεσθαι παρά την πολιτική. Η εταιρεία του έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις σε όλες τις συστημικές τράπεζες.

► Γιάννης Ολύμπιος, συνεταίρος του Θ. Βαρβιτσιώτη στην V&O. Ηταν σε συστηματική παρακολούθηση επειδή ήταν το εξωστρεφές πρόσωπο της εταιρείας. Το σύστημα παρακολούθησης τον θεωρούσε ειδικών αποστολών. Διαχειρίστηκε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας κρίσεις όπως της Novartis ενώ έχει επαφές σχεδόν με το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου.

► Χάρις Κούτση. Ειδική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη για θέματα επενδύσεων. Σύμφωνα με το Documento, αποπέμφθηκε από το Μαξίμου για λόγους που δεν γνωστοποιήθηκαν αλλά έχουν να κάνουν με στοιχεία από την παρακολούθησή της.

► Βαγγέλης Πιττερός. Ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι, χώρος πολιτικών συναντήσεων με τακτικούς θαμώνες τους Ν. Δένδια, Ν. Ανδρουλάκη, Μ. Βαρβιτσιώτης. Ολοι τους παρακολουθούμενοι, μαζί και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, όπως σημειώνει η εφημερίδα. 

► Σπύρος Καρανικόλας. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επιρροής Ανδρέα Λοβέρδου. Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου όταν διεκδικούσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αποχώρησε τον Ιούνιο κάνοντας δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ του Μητσοτάκη, ενώ, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, είχε στενές σχέσεις και με τον Μ. Φουρθιώτη.

► Γιώργος Πατεράκης. Επιχειρηματίας με στενές σχέσεις με τη Γερμανία και επενδυτές που ενδιαφέρονται να μπουν στην ελληνική αγορά.

► Αρης Αλεξόπουλος. Αντιναύαρχος, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών. Σύμφωνα πάντα με το Documento, παρακολουθούταν λόγω της θέσης του και για το ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά.

► Σπύρος Κουσουνής. Πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής. Υπήρξε πρώην διευθυντής ασφαλείας στην Coca Cola Τρία Εψιλον.

► Γιάννης Αναστασάκος. Όπως αναφέρει το Documento είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Μ. Χρυσοχοϊδη. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Το 2019 άγνωστοι έστησαν ενέδρα και τον χτύπησαν. Τον παρακολουθούσαν ως το έμπιστο πρόσωπο του πρώην υπουργού.

► Τόνια Πρίμπα. Είναι δικηγόρος, υπηρετεί σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

► Γκρατσιέλα Κλάδη. Στέλεχος της εταιρείας Aegean, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.

► Φίλιππος Βρυώνης. Επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του καναλιού Epsilon, αλλά και διαφημιστικών εταιρειών. Στο κανάλι του ήταν στέλεχος ο Μ. Φουρθιώτης».

► Σπύρος Σιδέρης. Δημοσιογράφος του δικτύου Euractiv που έχει δεχθεί επίθεση από τον Κ. Μητσοτάκη για δημοσιεύματα. Ο Σπ. Σιδέρης εργάζεται και στο σάιτ ieidisis.gr. «Οι υποψίες για παραβίαση του τηλεφωνικού μου απορρήτου δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Είναι απαράδεκτο για έναν δημοσιογράφο να παρακολουθείται στερώντας του στην ουσία βασικές αρχές ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Καμιά παρακρατική πρακτική δεν θα με φιμώσει…», σχολίασε όταν ενημερώθηκε από το Documento για την παρακολούθησή του. 

► Πέτρος Κουσουλός. Δημοσιογράφος και εκδότης στην εφημερίδα «Μπάμ». Εχει αρθρογραφήσει στην εφημερίδα για τραπεζικά σκάνδαλα ο Θ. Κουκάκης. «Δεν είχα καταλάβει τίποτε. Από εσάς το μαθαίνω. Θα κάνω τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαπιστώσω αν όντως έχει συμβεί και θα κινηθώ αναλόγως», δήλωσε μετά την ενημέρωση από το Documento πως βρισκόταν στη λίστα των παρακολουθήσεων. 

► Στέφανος Χίος. Εκδότης του Μακελειού. Δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε ενέδρα έξω από το σπίτι του. Ο ίδιος δήλωσε στο Documento: «Το είχαν καταλάβει. Μου είχε έρθει μήνυμα. Μου είχαν στείλει αυτό το λινκ, το πάτησα δεν το γνώριζα.. Αυτό έχει γίνει εδώ και 8 μήνες περίπου. Εχω παρατηρήσει περίεργη συμπεριφορά του κινητού μου. Σβήνει και χάνεται το σήμα, τελειώνει αμέσως η μπαταρία και ακούγεται στις κλήσεις αντίλαλος».